Louise Glücková

Americká básnířka, s maďarskými kořeny, Louise Glück je držitelkou Pulitzerovy ceny 1993 za sbírku veršů Divoký kosatec a Nobelovy ceny za literaturu 2020 za „nezaměnitelný poetický hlas, který svou prostou krásou mění existenci jedince v existenci univerzální", přičemž nejvíce je odborníky oceňována nadčasovost její tvorby.

V roce 1968 debutovala sbírkou Prvorozená (Firstborn) a dnes je z ní autorka již dvanácti sbírek básní a několika svazků esejů o poezii. Nejvíce jich napsala v osmdesátých a devadesátých letech. Jednalo se o tituly Achillův triumf, Ararat, Divoký kosatec, Lučiny a Vita Nova. Později pak na sebe upozornila sbírkami Sedmero věků, Averno či sbírkou Říjen, inspirovanou teroristickými útoky, zejména pak jedenáctým zářím 2001 v Americe.

Mezi její díla, vycházející z vlastních prožitků z dětství, rodinných vztahů i klasické literatury, patří zejména sbírka padesáti čtyř básní Divoký kosatec. U nás vyšla roku 2007 v překladu Veroniky Revické a její verše se odehrávají v zahradě mezi květinami. Autorka je interpretuje lidským hlasem, Bohem i samotnými rostlinami.

Další knihou, se kterou jsme se tentokrát v překladu Terezy Vláškové už setkali, je Noc věrnosti a ctnosti (2017). Ačkoli samotný odkaz sbírky je širší, odráží jakýmsi novým pohledem především stav stárnutí, umírání a autorčiny vzpomínky na rodiče.

Louise Glücková vyučovala poezii a tvůrčí psaní na vysokých školách Williams College i na Yale, kde se v současné době, kromě svého psaní, věnuje také výuce angličtiny. Jako tajemnice Akademie amerických básníků obdržela titul Poet Laureate a později, za příspěvky humanitním vědám, nejvyšší státní vyznamenání (National Humanities Medal) od bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy.

„Je to kněžna současné americké poezie, výtečná autorka s mimořádným citem pro jazyk a pro obrazové vyjádření a s naprosto ojedinělým hlasem v současné americké poezii." (Petr Onufer, anglista)

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení