Karin Krajčo Babinská

Karin Krajčo Babinská*Brno, 1974

Karin Babinská je česká režisérka, herečka, spisovatelka a manželka populárního písničkáře a herce Richarda Krajča, frontmana kapely Kryštof. Babinská režírovala nejúspěšnější klipy této skupiny i řadu koncertů včetně toho legendárního ze Strahova pro 70 tisíc lidí. Založila úspěšný blog Kecy, kecy, kecičky, který se záhy přetavil do knižní podoby (2017). Její nejčerstvější romány Za sny a Hvězdy na cestě jsou v jádru autobiografické a oba dostupné také v audio verzi s hlasem Richarda Krajča.

Narodila se v Brně. Po dokončení gymnázia vystudovala v letech 1993-1999 na pražské FAMU obor filmová a televizní režie, přestože prý chtěla být původně herečkou. Jako malá se objevila například v seriálu My holky z městečka (1985). Ještě na studiích se podílela na režii několika příběhů z cyklu Bakaláři. Po škole několik let natáčela reklamní a charitativní spoty i krátkometrážní filmy. Na mezinárodních festivalech poprvé zazářila krátkým psychologickým snímkem Jakub a Veronika (1996) s Aňou Geislerovou v hlavní roli, a získala za něj řadu ocenění.

Na kontě má také dva celovečerní filmy – road movie Pusinky (2007) a komediální drama Křídla Vánoc (2013), kde se seznámila s manželem Richardem. Sešli se také na stejné straně kamery jako herci, a to v policejním dvojdílném thrilleru Vysoká hra (2020) a v dojemném snímku Gump pes, který naučil lidi žít (2020).

Tajně se vzali roku 2017. Ačkoli jsou dle svých slov „jako jin a jang“, zjevně jim to klape i po letech. Jsou jak životními, tak i pracovními partnery – on jí vždy předčítá hotové kapitoly, ona mu poskytuje zpětnou vazbu k rodící se písni. Jednou mu dokonce zasáhla do textu, konkrétně v písni Zůstaň tu se mnou, jejíž klip režírovala. Oba mají z předchozích vztahů celkem tři děti Richarda, Bereniku a Jasmínu, které společně vychovávají v Praze. „Jejich“ místem je Malá Strana, ale rádi chodí i do lesa se svými psy. Jak říká Karin, má v současnosti „tři děti, tři psy a tři knihy“. Společně vedou online povídání Kecičky a písničky, aby udrželi kontakt se svými fanoušky.

Při psaní vychází hlavně z vlastních zážitků a říká, že je součástí každé své postavy, ale používá také zlomky ze svých nejbližších přátel. Svou knihu Za sny (2018) psala na tělo přímo manželu Richardovi, jde o jeden z jejích nerealizovaných scénářů. Hlavní myšlenkou této knihy je, abychom nikdy nezapomínali na své sny a abychom se vždy rozhodovali, s kým a jaký život chceme prožít, abychom byli šťastní.

Její nejnovější román Hvězdy na cestě (2020) vypráví příběh stárnoucího herce a jeho dcery spisovatelky s velmi komplikovaným vztahem. Postihne je vážná tragédie plná tajemství, která zcela změní jejich životy. Po dlouhém odloučení se setkají na Krétě, aby splnili poslední přání. Jde o velmi emotivní příběh o vině a odpuštění, s nímž by se čtenáři mohli lehce ztotožnit. Mottem této knihy je, že „každý má svůj příběh, jen ho nikdy nevidíme celý“.

O její nejnovější knize, ale třeba také o Vánocích a spolupráci s Karlem Gottem se dozvíte v online podcastu Blízká setkání s Terezou Kostkovou na rozhlase Dvojka.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení