Národní parlamenty a demokratická legitimita Evropské unie

Autor Jan Grinc

Národní parlamenty a demokratická legitimita Evropské unie - Jan Grinc Nedostupné

Národní parlamenty a demokratická legitimita Evropské unie

Autor Jan Grinc

Kniha ( měkká vazba )

    • Produkt je vyprodaný.
E-shopové listy

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 99 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

Dobrá záložka 80 - Princovo rozjímání

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 499 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

Dobrá záložka 80 - Princovo rozjímání

Přestože se postavení parlamentů proměňuje, zůstávají klíčovými institucemi demokratické legitimizace veřejné moci. Platí to i v kontextu evropské integrace. Kniha mapuje pravomoci národních parlamentů sloužící k jejich spolupůsobení v evropských záležitostech (ať už vůči vlastním vládám nebo přímo vůči orgánům Evropské unie) a… Přejít na celý popis

Darcy Coates: Smrt v domě Gillespieů Smrt řádění zrůdy neukončí, jen na čas pozastaví. V temných zákoutích domu stále čeká na svoji pomstu... Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Přestože se postavení parlamentů proměňuje, zůstávají klíčovými institucemi demokratické legitimizace veřejné moci. Platí to i v kontextu evropské integrace. Kniha mapuje pravomoci národních parlamentů sloužící k jejich spolupůsobení v evropských záležitostech (ať už vůči vlastním vládám nebo přímo vůči orgánům Evropské unie) a snaží se vymezit funkce, které tyto parlamentní pravomoci ve vztahu k Evropské unii plní.

Jakým způsobem tato role národních parlamentů zapadá do složitého institucionálního systému Unie? Má Unie k dispozici nějaké alternativní formy demokratické legitimity? Těmito otázkami se kniha zabývá v kontextu debat o tzv. demokratickém deficitu.

Těžištěm knihy je zobecňující přehled právní úpravy a praxe jak na úrovni Unie, tak i napříč členskými státy. Zahrnuje především formy zapojení parlamentů do změn primárního práva a způsoby kontroly tvorby sekundárního práva, z nichž je nejvýznamnější kontrola jednání vlády v Radě, ale značná pozornost je věnována i mechanismu kontroly dodržování zásady subsidiarity. V jednotlivých podkapitolách jsou zhodnoceny i aktuálně diskutované návrhy změn unijní právní úpravy.

Zvláštní pozornost je věnována změnám, které přinesla krize v hospodářské a měnové unii a které mohou mít velký význam do budoucna. Silnější rozpočtová a hospodářská koordinace se výrazně dotýká i vnitrostátních funkcí parlamentů.

V poslední kapitole kniha popisuje a hodnotí dosavadní praxi obou komor Parlamentu České republiky.

Sdílet 0

Nakladatel
Leges
Rozměr
145 x 205 mm
isbn
978-80-7502-091-8
Počet stran
320
datum vydání
1.12.2015
ean
9788075020918
Vazba
měkká vazba
jazyk
čeština

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

0.0 z 5 0 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 0 Kč Nápověda