Krvavý poledník
Krvavý poledník - Cormac McCarthy Nedostupné

Kniha ( pevná vazba )

    • Produkt je vyprodaný.
E-shopové listy

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 99 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

Drž mě, když padám

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 499 Kč dárek zdarma v hodnotě 299 Kč

Drž mě, když padám

Když v roce 1985 vydal Cormac McCarthy svůj pátý román Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě, dočkal se pouze vlažného a rozpačitého přijetí. Postupem času však zájem čtenářstva i kritické obce narůstal a v dnešní době se kniha těší takřka kultovnímu statusu -je označována za McCarthyho vrcholné dílo a zároveň za jeden z nejdůležitějších… Přejít na celý popis

Doprava do Zásilkovny ZDARMA! Až do 21. dubna 2024 budete mít dopravu do jakéhokoliv výdejního místa Zásilkovny v České republice ZDARMA! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Když v roce 1985 vydal Cormac McCarthy svůj pátý román Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě, dočkal se pouze vlažného a rozpačitého přijetí. Postupem času však zájem čtenářstva i kritické obce narůstal a v dnešní době se kniha těší takřka kultovnímu statusu -je označována za McCarthyho vrcholné dílo a zároveň za jeden z nejdůležitějších amerických románů 20. století.Autor v tomto historickém románu popisuje řádění Glantonova gangu na texasko-mexických hranicích v letech 1849-1850. Valná většina dobových událostí a postav je skutečná, do děje jsou pak vpleteny také smyšlené osudy hlavního hrdiny, bezejmenného "kluka". Co však Krvavý poledník od jiných historických próz zásadně odlišuje, je autorův osobitý styl a hloubka filozofické vize. Autor k popisům brutálního násilí a nelítostné pustiny používá archaizující biblicko-barokní jazyk, jenž slouží současně také jako kryptické médium odkazující na nejrůznější myšlenkové směry: mystické křesťanství Jakoba Boehma, vůli k moci Friedricha Nietzscheho, stará gnostická učení i tarotové arkány. Z uměleckých paralel pak nelze nezmínit Homérovu Ilias, Danteho Peklo, či Melvillovu Bílou velrybu, malby Hieronyma Bosche či westerny Sama Peckinpaha.Krvavý poledník přináší zážitek nejen pronikavý, zneklidňující a drásavý, ale svým způsobem také zvráceně krásný. Chyťte se hrušky sedla - vyrážíme!

Sdílet 0

Nakladatel
Argo
Rozměr
130 x 210 x 25
jazyk
čeština
Počet stran
391
datum vydání
12.05.2009
isbn
978-80-257-0141-6
Vazba
pevná vazba
datum dotisku
1.02.2012
ean
9788025701416

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.7 z 5 3 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

  • 5 z 5 hvězdiček Veronika registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Při čtení McCarthyho knih mám mnohdy chuť číst nahlas. Natolik poetický je to jazyk a natolik úchvatné autor dokáže vymyslet popisy. Poetické ale nejsou příběhy, které vypráví. Kniha je velmi brutální a tím, že se opírá o skutečné historické události, má příběh možná ještě větší dopad na čtenáře. Je to mnohovrstevnatý příběh plný připodobnění.

    Kniha, Argo, 2009, 9788025701416

  • 4 z 5 hvězdiček ykwia registrovaný uživatel

    "Řemeslník žil v chýši z kury, kterou si sám postavil, a měl ženu a dvě deti."... Znie to ako rozprávka, nie?..."Žena i děti ho mali za blázna a jen čekaly na vhodnou příležitost, aby se mu vymanili a uprchli z té samoty v lesích, do níž je všechny uvrhl."...Lenže toto je Cormac McCarthy.

    Kniha, Argo, 2009, 9788025701416

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 0 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora