Vzpomínky z podhradí E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Již jako student gymnázia pojal Zbyněk Honzal úmysl zaznamenávat ve svém „válečném deníku“ události ze smutných let Mnichova a let okupace. Rozhodně se nestal „válečným dopisovatelem“ v běžném slova smyslu. Uniformu sice jeden čas nosil, byl to však mundur tzv. Technische Nothilfe, do něhož byl po maturitě na soběslavském gymnáziu (jako většina… Přejít na celý popis

Edgar Allan Poe: Pád domu Usherů a jiné povídky Edgar Allan Poe je hororová klasika, která právě vyšla ve vydání s krásnou ořízkou, které ozdobí knihovnu každého fanouška tohoto žánru! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Již jako student gymnázia pojal Zbyněk Honzal úmysl zaznamenávat ve svém „válečném deníku“ události ze smutných let Mnichova a let okupace. Rozhodně se nestal „válečným dopisovatelem“ v běžném slova smyslu. Uniformu sice jeden čas nosil, byl to však mundur tzv. Technische Nothilfe, do něhož byl po maturitě na soběslavském gymnáziu (jako většina jeho kolegů) násilně oblečen a poslán k odklízení sutin po náletech a k stavbě tunelů. Nic se Zbyňku Honzalovi nepříčilo víc než podílet se na jakémkoli násilí.
    Jeho „válečný deník“ – logicky vzato – musel být ukončen skončením 2. světové války. Zbyněk Honzal se však znovu chopil pera a pokračoval ve svých zápiscích a glosách o dění ve světě i v církvi. A činí tak dodnes. Jeho dílo se rozrostlo do desítek svazků. Je doplňováno fotografiemi, výstřižky z časopisů a výtvarným komentářem.
    Nelze ovšem zamlčet jeho hlavní povolání. Jako student byl zcela zaujat Ježíšovým povoláním k následování. Po skončení války se přihlásil k studiu bohosloví na Komenského evangelické fakultě v Praze. Po absolutoriu byl ordinován k službě kazatele v Českobratrské církvi evangelické. Přijal pozvání k duchovenské službě ve sboru v Letohradě (1951–1966) a Jindřichově Hradci (1966–1987). Poslední údobí svého života tráví se svou manželkou Věrou ve Strmilově na odpočinku. Ale ani zde neodpočívá: studuje, kreslí, maluje, zpívá v tamním pěveckém sboru. Z bohatých zdrojů evangelia rozdává všem unaveným a žíznivým poutníkům naději v Kristu ukřižovaném a zmrtvýchvstalém.
    Útlý svazeček „vzpomínek z podhradí“, který čtenář dostává nyní do rukou, nebyl psán – jak autor sám uvádí – s úmyslem zveřejnění. Vychází na popud nejbližších přátel a příznivců. Zbyněk Honzal (*17. 2. 1925) se v něm vyznává ze své lásky k rodnému Slovensku, z krásy jeho krajiny i z lásky k tamnímu lidu. Organickým doplňkem tohoto vyprávění jsou i jeho vlastní půvabné perokresby z míst jemu tak blízkých.
    Vzpomínky vycházejí k autorovým osmdesátinám.
    Pravdomil Brchaň

Sdílet 0

Nakladatel
Nakladatelství Stefanos
jazyk
čeština
Počet stran
64
datum vydání
1.01.2005

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

0.0 z 5 0 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 49 Kč Nápověda