Nezbytná smrt Lewise Wintera E-kniha

Nezbytná smrt Lewise Wintera E-kniha

Součástí série: Glasgowská trilogie 1. díl z 3

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Nejlepší skotská detektivka roku. Vítěz ceny ITV3 krimi Book Club Best Read Award; finalista CWA John Creasey Dagger pro nejlepší debut kriminální román roku, finalista CWA Ian Fleming Steel Dagger za nejlepší thriller roku, nominace v Theakston kriminální román roku.Devětadvacetiletý muž žije sám ve svém glasgowském bytě. Zazvoní telefon.… Přejít na celý popis

Parker S. Huntington: Niccolo Andretti Na jeho hlavu je vypsána milionová odměna. Ona bojuje za svou sestru a zkusí ho vydírat... Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Nejlepší skotská detektivka roku.

Vítěz ceny ITV3 krimi Book Club Best Read Award; finalista CWA John Creasey Dagger pro nejlepší debut kriminální román roku, finalista CWA Ian Fleming Steel Dagger za nejlepší thriller roku, nominace v Theakston kriminální román roku.

Devětadvacetiletý muž žije sám ve svém glasgowském bytě. Zazvoní telefon. Neformální konverzace, z které ale vyplyne pracovní nabídka. Stopy najdeš, když víš, kde je hledat.
Je to expert. Samotář. Na volné noze. Další kšeft je jen další kšeft, ale co když chce tahle organizace víc?
Setkání v klubu. Nabídka. Stručná. Cíl: Lewis Winter.
Je těžké dobře zabít člověka. Lidi, kteří to dělají dobře, tohle vědí. Lidi, kteří to dělají špatně, nesou tvrdé následky. Tvrdé následky mají své důsledky.

Strhující a poutavý román o temných vztazích a ještě temnější morálce. Nezbytná smrt Lewise Wintera představuje pozoruhodný a výrazný nový hlas v detektivním žánru.

OHLASY

„Opravdu výjimečný debut!“ Independent

„Brutální, vtipné a velmi dobře napsané… geniální debut.“ Sunday Telegraph

„Pozoruhodné… britský thriller bude mít novou hvězdu.“ Daily Mail

„Mackay stupňuje napětí jako mistr.“ Daily Telegraph

„Pozoruhodně originální… zcela věrohodný a znepokojivý portrét organizovaného zločinu.“ Observer

RECENZE

Pozoruhodně originální thriller Malcolma Mackaye vrhá světlo na kriminální podsvětí Glasgow
„Je snadné zabít člověka,“ říká vám vševědoucí vypravěč. „Je těžké zabít člověka dobře. Lidé, kteří to dělají dobře, tohle vědí. Lidé, kteří to dělají špatně, nesou tvrdé následky. Toho si musí být vědomi i ti talentovaní.“

Mackayova Nezbytná smrt Lewise Wintera – první díl trilogie – je překvapivě zvláštní a pozoruhodně originální debut. Je to příběh o vraždě, ale v našlapaném knižním trhu vyniká mj. i tím, že je to detektivka naruby. Není to pátrání po neznámém vrahovi ani žádný závod za odvrácení smrti – postava detektiva nehraje v ději žádnou výraznou roli. Místo toho od začátku víme, že Calum MacLean, „devětadvacetiletý nájemný vrah, který žije v Glasgow“, bude náš vrah. Lewis Winter z  názvu knihy je osamělý neschopný, druhořadý drogový dealer, který se zaplete do „větších kšeftů“ ve snaze udržet si náročnou (mladší a nevěrnou) přítelkyni.
Mackay mění úhly pohledu – pohled Calumův, hledisko slibně se rozvíjející kriminální organizace, která ho zaměstná, aby se zbavila potenciální Winterovy hrozby, pohled detektiva při práci nebo hledisko povrchní přítelkyně plánované oběti – podle toho, jak se vyvíjí děj.

Co z toho vzniká, je pochmurný, depresivní a děsivě věrohodný obraz glasgowského podsvětí. Napětí – a je ho tam opravdu dost; knihu je těžké nedočíst na jeden zátah – buduje Calumovo plánování vraždy, to, jak Lewis nevědomě prochází životem, jak se vyjasňuje realita tohoto bezútěšného a nebezpečného světa.

Mackayův styl je chladný, striktně věcný, hraničící s chladnokrevností. Píše krátkými, říznými větami. V přítomném čase. Opět zvláštní, ale mírně návykové. Calum „nepije. Vůbec. Prostě svou práci zvládá. Není v tom žádné velké tajemství. Není to žádná věda. Stačí se s tím vypořádat.“ Ve vyprávění střídavě promlouvá o třetí osobě a k druhé osobě. Oslovování čtenáře „vy“ při zločinném jednání nebo při vyšetřování noří čtenáře hluboko do světa Mackayových postav. „Ta rána je vždycky znepokojivá. Nezáleží na tom, kolikrát už jste ji slyšeli.“ Malými klidnými tahy, jež jsou sotva postřehnutelné, promění Mackay každou ze svých postav v reálné lidi – lidi se zájmy, zázemím a všemi malými bezvýznamnými věcmi, které tvoří život – a skončí zcela uvěřitelným a zneklidňujícím portrétem organizovaného zločinu.

Sdílet 0

Nakladatel
Panteon
jazyk
čeština
Počet stran
240
datum vydání
1.01.2015

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.1 z 5 10 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • 3 z 5 hvězdiček Jakub registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Není to úplně špatná kniha. Dočetl jsem ji. Ale jestli je toto nejlepší skotská detektivka, tak jsou na tom Skoti bratru dost mizerně. Když pominu vyloženě divný styl, což ale může být klidně překladem, tak nemohu nezmínit vyloženě uspěchaný konec (á, už jsem na 240. stránce, tak to nějak zavřeme), vyšumění některých postav (co se stalo s obětí, která přežila, co svědek...). Zkrátka, je to jako jedna z horších epizod libovolného krimi seriálu, neurazí nenadchne. Do vlaku dobré, do knihovny už míň.

    Kniha, Panteon, 2018, 9788087697375

  • 3 z 5 hvězdiček Jana registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Knížka nemá ukončený příběh. Celkově je napsána ne moc dobře

    Kniha, Panteon, 2018, 9788087697375

  • 5 z 5 hvězdiček Vladimira Vanous registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Super!

    Kniha, Panteon, 2018, 9788087697375

  • 3 z 5 hvězdiček J@ registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Mozna jsem hnidopich, ale dost ma vadil jazy knihy. Nejsem ucitel cestiny nebo nejaky lingvista, jsem ajtak, ale tohle mi fakt v knize vadilo. Ano je to zrejme dobou v jake to je napsano, dobou zkratek, povrchnich vyjadreni tweetu apod. Kniha jako takova by se asi hodila spise jako scenar k filmu od Tarantina, ale k cteni jako kniha - nic moc. Hole vety, slang apod. Nejsem zvykly v psane podobe vidat takovy text. Co me iritovalo bylo slovo "dýler" - psano presne takto. Vubec tomu nerozumim proc prekladatel pouzil takovy dementni opis. Muze byt prekupnik, muze byt dealer. ale dýler, to fakt prosim NE.

    Kniha, Panteon, 2018, 9788087697375

  • 5 z 5 hvězdiček Jitka registrovaný uživatel

    splnila očekávání

    Kniha, Panteon, 2018, 9788087697375

  • 5 z 5 hvězdiček Jitka registrovaný uživatel

    splnila očekávání

    Kniha, Panteon, 2018, 9788087697375

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 149 Kč Nápověda