Vytoužené dítě – když se díky válce zrodí láska

Vytoužené dítě – když se díky válce zrodí láska - titulní obrázek

Knižní novinka s krásnou obálkou a nelehkým příběhem z válečného Německa je konečně v našich knihkupectvích! Co od ní můžete očekávat?

Catherine Chidgey je novozélandská spisovatelka, která, ačkoliv není v České republice dosud známá, v zahraniční již za svou tvorbu nasbírala mnoho významných ocenění. Vytoužené dítě, které v originále vyšlo poprvé v roce 2016 a okamžitě se stalo bestsellerem, vypráví dojemný příběh dvou dětí v nacistickém Německu. I za tento počin získala cenu Ockam New Zealand Book Award - nejvýznamější novozélandské literární ocenění.

 

 

Příběh začíná v roce 1939. Jsme zde svědky běžného života v Německu – občané dbají na správné chování, uhlazený vzhled a oddanost Vůdci. Život zde není zcela jednoduchý, ale zároveň není citelné přímo hrozící nebezpečí. Na jedné straně poznáváme malou Siggi, dceru Berlíňanů vyšší střední vrstvy. Pokud pomineme dobu, ve které vyrůstá, je její dětství naplněné radostí, časem s rodinou, daleko od problémů. Přestože je vnímavá, žije v jakési nevědomosti, jaká zvěrstva se za dveřmi jejich rodinného domu dějí. Její rodiče se snaží ji od všech těchto starostí ochránit. Na straně druhé je Erich žijící na venkově. Je tichý, má zvláštní chování, ale ten jeho andělský vzhled! Blonďaté vlásky a nebesky modrá očka – navzdory jeho zvláštní povaze je díky tomu pro svou matku opravdovým požehnáním! Nejen jeho pokojný život však naruší osudná chvíle…

Po kapitulaci Německa už pro občany této země není bezpečno a strach a chaos je teď výraznější než kdy předtím. Osud svede Siggy a Ericha dohromady a společně se schovají v divadle. Jenže jak dlouho zde mohou přežít, když nemají k dispozici téměř žádné potraviny? A hlavně – když to jsou teprve děti? Jak velké pouto mezi nimi může vzniknout a v co přeroste? Jde o pouhou závislost jednoho na druhém, nebo je to hlubší cit?

Vytoužené dítě nám ukazuje válku a myšlení německých občanů z trochu jiné strany, než ostatní válečná díla. Zavádí nás do myslí dětí a jejich rodin s takovou něhou, lidskostí a psychologickou chytrostí, že čtenář dokáže pochopit, proč lidé Hitlera měli rádi a následovali jej. Vytoužené dítě dojemně popisuje příběh nevinných občanů a to, jak se vypořádávali s tím, že vzhlíželi k takové osobě, jakou byl Adolf Hitler, a jak vnímají ono procitnutí, když si uvědomí, jaké hrůzy má jejich země na svědomí.

 

Mohlo by vás zajímat

Zlodějka knih - Markus Zusak Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Světový bestseller pro mladé i dospělé čtenáře. Mladý australský autor sepsal silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty