Veronica Rothová se vrací. Jaké jsou nové Čáry života?

Veronica Rothová se vrací. Jaké jsou nové Čáry života? - titulní obrázek

Americká spisovatelka Veronica Rothová se proslavila vynikající bestsellerovou sérií Divergence, jejíž knižní i filmová podoba si získala srdce milionů fanoušků po celém světě. Nyní je úspěšná autorka zpět s očekávanou novinkou Čáry života, která své čtenáře opět nenechá na pochybách. Veronica Rothová má zkrátka talentu na rozdávání!

Nový dechberoucí příběh z dílny oblíbené spisovatelky nás tentokrát zavede do prazvláštních míst, kde se lidé rodí s neobyčejnými schopnostmi, tajemná orákula nahlížejí do blízké i vzdálené budoucnosti, a kde nic není pouze černé nebo bílé. Pohodlně se usaďte, a připravte se na pořádnou porci napětí, protože odvážná Cyra balancuje po boku milovaného Akose na tenkém ledě mezi přežitím a věčným zatracením.

Dvě strany jedné mince

Cyra s Akosem jsou jako den a noc, přesto si k sobě v galaxii plné násilí a všudypřítomného utrpení nečekaně nachází cestu. Cyra žije v neustálém strachu ze svého tyranského bratra Ryzka, jenž jako absolutní vládce bojovných Šotetů využívá sestřin mocný dar k upevnění vlastní krutovlády, a zastrašení možných nepřátel režimu. Cyra má však smrti plné zuby! Odmítá prolévat další nevinnou krev. Už nechce být obávanou zbraní v cizích rukách, a tak jí v mysli pomalu uzrává touha po odporu.

Naopak Akos z mírumilovné Thuvhe miluje svou rodinu nade vše, a pro její členy je ochoten bez váhání obětovat život. Toho dne, kdy vtrhnou Ryzkovi ozbrojení vojáci do Akosova domu, zabijí chlapcova otce, a odvlečou jej spolu se starším bratrem hluboko do temnot Šotetu, se začne psát kapitola osudu, jemuž by mnozí zoufale rádi unikli. Dokáží Cyra s Akosem společnými silami svrhnout nenáviděného Ryzka z šotetského trůnu, a překazit jeho válečné úsilí? A za jakou cenu?

Meziplanetární cestování

Pokaždé, když natrefím na poutavou knihu, mám obrovský problém se od ní odtrhnout. Podobně jsem dopadla i s novinkovými Čárami života, které u mě tradičně „padly za vlast“ za jeden jediný den, a to hned z několika důvodů. Samotní hlavní hrdinové si vás okamžitě omotají kolem prstu, a poměrně rychle se přistihnete, že jim ze všech sil fandíte. To ovšem neplatí pro ústřední zápornou postavu, jež si pro svou zákeřnost a krutost jistě ve vašich očích příliš sympatií nezíská.

 

Tak či onak jsou všechny příběhové postavy uvěřitelné a vzbuzují v čtenářích emoce. Ohromně se mi líbilo i prostředí, v němž se děj odehrává. Veronica Rothová nám umožní nahlédnout do rozličných světů, kde žijí různé národy s odlišnými kulturami a zajímavými zvyklostmi. Záhy se tak důvěrně seznámíte s tím, co pro Šoteťany znamená pouť, proč si vytvářejí čáry života, či jak velmi si obyvatelé Thuvhe cení mlčenky.

Do třetice nesmím zapomenout na napínavou zápletku plnou nečekaných zvratů, silných momentů a originálních nápadů. Stačí si vzpomenout na Cyru a její dar bolesti. Veronica Rothová zkrátka ví, jak se čtenářům zarýt hluboko pod kůži.

Podmanivé čtení

Veronica Rothová v současnosti patří mezi nejoblíbenější autory young adult science fiction, a novinkové Čáry života jsou sázkou na jistotu. Kniha nesmí chybět ve sbírce žádného milovníka dobrodružství. Pokud hledáte příběh, který dokáže zaujmout mladší i starší čtenáře, pak neváhejte. Nezáleží na tom, kolikáté narozeniny jste právě oslavili, Čáry života si vás získají v každém věku.

Kniha mne zaujala od první do poslední stránky, a jen horko těžko jsem se smiřovala s jejím otevřeným koncem. Nezbývá než doufat, že brzy zjistíme, kam se ubírá osud sympatického Akose a neohrožené Cyry, protože Veronica Rothová si pro nás zcela jistě chystá pokračování série. Nevím jak vy, ale já osobně se už teď neuvěřitelně těším!

Mohlo by vás zajímat

Čáry života - Veronica Roth Nedostupné

4.2 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Ve světě, kde vládne násilí a právo silnějšího, kde mnozí trpí, má každý člověk zvláštní dar. Akos a Cyra jsou pro ten svůj zneužíváni....

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články