Sedmilhářky odhalují tabu současné společnosti

Sedmilhářky odhalují tabu současné společnosti - titulní obrázek

Tři kamarádky, tři rozdílné životy a lži, které mohou mít nedozírné následky. Známá australská spisovatelka Liane Moriarty přichází s novinkou Sedmilhářky, od níž se stoprocentně nebudete moci odtrhnout.

Sedmilhářky Sedmilhářky

Liane Moriarty

359 s DPH

Nedostupné

V našich končinách už tahle sympatická Australanka zazářila s knihami Manželovo tajemství a Na co Alice zapomněla. Laťku si zmíněnými tituly nasadila poměrně vysoko a nové Sedmilhářky opět dokazují, že tato dáma oplývá neskutečným talentem. Přiznávám, že jsem více než nadšená a o své čerstvé dojmy se v následující recenzi ráda podělím.

Celý příběh se točí kolem Státní školy v Pirriwee a trojice kamarádek, které do této školy posílají svoje malé ratolesti. Ačkoliv Madeline, Celeste a Jane žijí rozdílnými životy, žádná z nich nezapadá do místní upjaté rodičovské komunity. Možná tahle skutečnost přispěla k utužení jejich přátelství.

Kalamita Madeline

Madeline právě oslavila čtyřicáté narozeniny. Ze svého věku nadšením do stropu zrovna neskáče, ale s přibývajícími léty se musí smířit stejně jako každý jiný. Je to šik ženská, která si velmi potrpí na módu, šperky a veškeré kosmetické přípravky. Se svou výbušnou živou povahou by se snadno dala přirovnat k tornádu. Všude, kde se Madeline přežene, nastane kalamita, ať už v pozitivním či negativním slova smyslu. 

V poslední době se neustále potýká se stupňujícím se napětím mezi ní a její nejstarší dcerou Abigail. Život Madeline otravuje i bývalý manžel Nathan spolu se svou nesnesitelně pozitivní ženou Bonnie. Novou etapu začala Madeline po boku kliďase Eda a malou dcerku Chloe právě přihlásili do Státní Pirriwee.

Plachá kráska Celeste

Plachou Celeste byste v davu nikdy nepřehlédli. Je nádherná a kdejaká královna krásy by ji mohla závidět. Každý chlap se za ní se zalíbením otočí. Ze své fyzické přitažlivosti se však příliš neraduje. Vedle ostatních si totiž Celeste se všemi těmi nej připadá poněkud nepatřičně. Rovněž i vytoužení synové, dvojčata Josh a Max, patří mezi školáčky z Pirriwee.

S manželem Perrym tvoří Celeste na oko hvězdný pár. Jaké hrůzy se dějí za dveřmi přepychové vily, to si nikdo z rodiny či známých neumí představit ani v těch nejhorších nočních můrách. Facebook Perry totiž doslova zaplavuje fotkami společného šťastného života. Ne nadarmo se moudře říká, že není všechno zlato, co se třpytí.

Ustrašená Jane

Třetí z party kamarádek je mladičká Jane. Nedůvěřivá Jane se právě přestěhovala do Pirriwee společně se svým roztomilým synkem Ziggym. Obává se toho, jak ji mezi sebe ostatní přijmou. S Madeline se seznámí náhodou a nejspíš ono setkání považuje za jednu z nejlepších věcí, co se jí v poslední době přihodila.

Chorobně hubená, neupravená a věčně ustrašená svobodná matka Jane najde v Madeline ochránkyni a anděla strážného. Do Pirriwee přišla začít nový život. Zřejmě jí ani nepřišlo na mysl, jaké neuvěřitelné okolnosti můžou provázet nástup malého Ziggyho do zdejší školy.

Za dveřmi našich domovů

Amabelle, dcerka místní angažované matky Renaty, hned první den obviní Janina syna z toho, že ji škrtil. Neřízený hněv rodičů se následně promění v neúprosný hon na čarodějnice a permanentní lynčování. Ačkoliv k tomu, že Ziggy někoho škrtil, neexistuje mimo modřin na krku dívenky jediný důkaz, okamžitě se proti němu začne sepisovat petice za vyloučení ze školy. Děti si s ním nesmí hrát a Ziggymu vyloučeného z kolektivu nastávají krušné časy.

Navíc si Jane s sebou z minulosti nese tíživé tajemství, a to jí v dané situaci ještě přitíží. Vše nakonec vyústí na školním kvízovém večeru, který nešťastně skončí smrtí jednoho z rodičů. Dokáže se Jane vyrovnat s ošklivou minulostí a ochránit Ziggyho před ostatními? Vyřeší si Madeline vztah s Abigail? Šikanuje Ziggy ve škole slabší dívenky? Jak skončí drama v rodině Celeste a Perryho za zdmi noblesní vily?

Nešvary současné společnosti

Liane Moriarty vytvořila strhující knihu, v níž se nevyhýbá zásadním tématům současnosti. Přesvědčivě vás vtáhne do osudů lidí, ve kterých se vyskytuje školní šikana, brutální domácí násilí v podobě ran a ponižování, znásilnění či nevěra. Autorka podává veškeré zmíněné lidské poklesky naprosto uvěřitelně.

Nejednou jsem sama sebe přistihla, že znechuceně kroutím hlavou nad chováním některých aktérů příběhu. Na druhé straně jsem se často obávala o sympatickou Jane a Celeste. Jak jedna z hlavních postav knihy zmíňuje, tenhle hnus se může bohužel přihodit komukoliv z nás.

Žádný průměrný ženský román

Liane Moriarty umí napsat poutavou knihu s nečekaným rozuzlením a zajímavými zvraty. V žádném případě se nejedná o průměrný ženský román popisující nehynoucí věčnou lásku. Sedmilhářky nám naopak ukazují smutnější stranu vztahů.

Oběti domácího násilí si bohužel často namlouvají, že se jejich trýznitel jednoho dne zmírní a peklo na zemi skončí happyendem. Pravda je taková, že agresor zůstane agresorem a žádný zázrak nepřijde. Lian tyhle skutečnosti zabalila do úžasného příběhu, a pokud vás zajímají příběhy ze života, výběrem Sedmilhářek nesáhnete vedle!

Mohlo by vás zajímat

Sedmilhářky - Liane Moriarty Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

kniha

Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články