RECENZE: Tisíc dní v Toskánsku

Sdílejte článek s přáteli Sdílet 0 Sdílet

RECENZE: Tisíc dní v Toskánsku - titulní obrázek

Tisíc dnů v Toskánsku je podmanivý román, cestopis a kuchařka v jednom. Zvláštní čtení, jehož hodnocení se chopila naše redaktorka Adriana.

Jak z pohodlí domova cestovat a objevovat krásy Toskánska? Naprosto jednoduše! Vlastně nepotřebujete žádná zavazadla, letenku ani nic podobného. Nemusíte se nijak stresovat. Stačí se začíst v pohodlí domova do knihy Tisíc dnů v Toskánsku, protože právě Marlena de Blasi vás společně s Fernandem vezme s sebou. Je více než skvělým průvodcem, protože její vyprávění je poutavé a opravdu umí vytvářet tu správnou italskou atmosféru. To je zřejmě způsobeno tím, že to není jen pouhopouhá spisovatelka – v minulosti se dlouhá léta pohybovala v gastronomii a ani novinářský svět ji nebyl cizí. Je to žena mnoha tváří, což už ostatně ukázala třeba ve Večerech v Umbrii či Létu na Sicílii.

  • Tisíc dnů v Toskánsku

    Americká šéfkuchařka Marlena de Blasi má dvě životní vášně – lásku a jídlo. Obojí nachází v míře vrchovaté v toskánské vesničce San Casciano dei Bagni, kam se přestěhuje z Benátek se svým italským…

    267 s DPH

    Skladem

    Četl(a) jsem

 

Autobiografický román je vlastně tím, co občas očekáváme od různých knížek, ale tady to najdeme vše na jednom místě – je nádherný, moudrý, přirozený, a tak moc ze života. Umí dokonale pohladit duši, nepředhazuje nám něco, co by bylo nereálné a my tak můžeme potichu závidět a užívat si vše, co Chou prožívá.

S Marlene máte pocit, že jste kamarádky a ona vám tak nějak vypráví svůj životní příběh plný chutí, nádherné vůně a různých zážitků – zkrátka všeho, co k pravému Toskánsku a životu tam patří. Ta vůně olivovníkových hájů si vás opravdu podmaní.

Knížky, jenž se zabývají podobnou tématikou a vypráví příběh stejně jako spisovatelka, je mnoho, ale tady klišé nehledejte. Co oceňuji, je právě to, že Marlene dala prostor i ostatním, kteří se v knize objevují. Krásné a poutavé vyprávění si chvílemi převezme třeba Barlozzo, který Chou s manželem zasvětí do tajů místní vesničky a ukáže jim ten pravý a nefalšovaný venkovský život – plný dobrosrdečných lidí a skvělého jídla. Díky němu poznají místní tradice, navštíví ty nejhezčí události a rychle se tak stanou plnohodnotnými obyvateli.

Lekce italštiny či poznání místní kultury je opravdu místy lépe podané než kdejaký cestopis, a to je zřejmě způsobeno tím, že ukazuje malebnou vesničku San Casciano dei Bagni takovou, jaká je. I tam se ukrývají tajemství, ale není tomu tak i v běžném životě každého z nás?

Pokud milujete gastronomii stejně jako já, určitě nebudete zklamaní. Ba naopak. Knížka je plná úžasných receptů, na které dostanete takovou chuť, že často budete přemýšlet o tom, že na pár chvil odložíte knížku a vytvoříte něco podobného ve své vlastní kuchyni. Vše je srozumitelné, a tak nějak přirozeně do knížky pasuje. Možná se chvilkami zamyslíme i nad svým vlastním životem, protože většina z nás žije naprosto odlišně. Málokdo dnes dodržuje to, co bylo dříve tak přirozené a pro každého naprosto běžné. Barlozzo zde mnohokrát poukazuje na sezonní potraviny, ze kterých se běžně v Toskánsku vaří, obyvatelé jsou na nich závislí, a vy tak dostanete úplně nový rozměr toho, co je vlastně pro italské obyvatelstvo každodenní náplní života.

Líbí se mi, že nejde o klasickou kuchařku, cestopis či klasický román. Tisíc dnů v Toskánsku je jiná – možná je od všeho trochu, ale to dělá knihu opravdu výjimečnou. Je plná pocitů, všedních starostí, ale i lásky a uvědomění si, že štěstí může být pomíjivé a je velmi důležité si každý den užít naplno. A jestli Marlene společně s manželem něco umí, tak je to určitá schopnost vás přesvědčit, že právě na takovém venkově byste chtěli strávit zbytek svého života a užít si ho plnými doušky.

 

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

34 prodejen s odběrem Zdarma