RECENZE: Streampunkeři

RECENZE: Streampunkeři - titulní obrázek

Streampunkeři s podtitulem YouTube a mediální rebelové jsou knihou Roberta Kyncla, člověka, který je zodpovědný za marketing platformy YouTube. Zda je to pouze mravokárné čtení, to se dozvíte v recenzi.

Zná to možná každý z nás. Přijdete domů a hledáte chvilku odpočinku – každý máme ty své vlastní rituály. Ty, které nám poskytují relax, a pomáhají uvolnit jak fyzicky, tak psychicky. Někdo se začte do knihy, někdo se naloží do vany plné pěny, jiný leží na pohovce a možná stejně jako vy drží v rukou svůj telefon a pustí si videa na YouTube.

 

 

 

Bezmyšlenkovitě kliká a přidává jedno video za druhým a tvoří si tak vlastní playlist videí, které bude chtít v několika okamžicích vidět. Možná ho zaujal titulek, možná našel upozornění, že jeho oblíbený youtuber vyslal do světa nové video, případně nalezne polorozkoukané video z minula. To, ke kterému se už nedostal, ale teď má spoustu času to napravit. Že vás to po chvilce přestane bavit? V pořádku, jistě se opět po pár kliknutí najde něco, co vám čas vyplní. Je toho tolik k vidění a je to jako droga – naprosto vás to pohltí a vy tak „za chvilku“ zjistíte, že už je půlka dne pryč. Je vám to povědomé? Možná také žijete jako většina z nás v době, ke které prostě neodmyslitelně patří i tyto platformy.

Není to jen Facebook, nebo Instagram, kde běžně sledujete životy ostatních a častokrát přidáte i něco z toho svého. Tato doba není jen o sociálních sítích. Youtube je prostě určitý gigant, který vás ovlivní, a to možná i v případě, že o to příliš nestojíte. Je totiž všude okolo nás. Těžko říct, jestli si jeho sílu a moc uvědomoval i Robert Kyncl. Kromě toho, že dnes patří mezi velmi vlivné muže a dělá čest naší republice v Americe, kam počátkem 90. let odešel, je dnes také druhou nejvýše postavenou osobou na Youtube scéně. Jeho náplní práce je zodpovědnost právě za obsah a marketing v této platformě.

Nemyslím si, že by existoval někdo povolanější, kdo by dokázal sepsat tak smysluplnou knížkou plnou faktů a informací, které jste určitě o Youtube nevěděli. Možná snad neexistuje většího odborníka, než je právě on. Právě Robert vás vezme na strastiplnou cestu digitálního světa a jeho obsahu, který se dotýká téměř každého z nás. Youtube je totiž určitý konzum, chceme-li tržiště plné různých odvětví, kde si každý může "nakoupit" to, co zrovna chce. Toužíte se naučit háčkovat, odjíždíte do cizí země a rádi se podíváte na nějaké cestovatelské tipy? Rozbilo se vám snad auto a potřebujete názorně ukázat, jak provést výměnu vadného dílu? Nebo jen hledáte něco nenáročného? Stačí pár kliknutí a vaše potřeba bude uspokojena. Jednoduší už to prostě být nemůže.

V knize také najdete mnoho úspěšných životních příběhů. Jistě na vás vykoukne spousta známých tváří, ale málokdo opravdu ví, co za jejich startem bylo. Jaké strasti je během této trnité cesty potkaly. O to zajímavější je to počtení. Dnešní digitální svět už dávno netvoří jen známé tváře a jejich protlačované děti. Pořád žijeme v určité demokracii a všude okolo nás je jakási volnost. Ta, která vám umožní být součástí něčeho, oslovit masy lidí, někoho inspirovat, nebo prostě jen tak natáčet pro radost. To je dnešní svět. Možná právě ta přirozenost a určitá lidskost se ostatních dotýká daleko více.

Samozřejmě i tady najdeme spoustu bizarních videí, podivných individuí či extrémně vtipných virálů, nebo jen videí, které vás naučí, jak správně cvičit třeba krav magu. Je to nekončící a stále se rozrůstající forma určité komunikace. Komunikace se světem a ostatními, se kterými bychom se možná nepotkali nikdy.

A teď ruku na srdce – dokážete bez toho svého videa žít? Bez toho, aniž byste si každé ráno pustili svého oblíbeného interpreta? Dnešní svět pro někoho může být velmi zvláštní, ale pro nás je prostě tak přirozený a vlastně normální. Nebo to snad máte jinak?

Knížka určitě stojí za přečtení i v případě, že nejste žádný velký nadšenec Youtube. Velmi na ní oceňuji to, že je napsaná srozumitelně a velmi lidsky popisuje vše, co je s touto problematikou spojené. Garantuji vám, že se i zasmějete, je zde totiž mnoho pasáží, které vám vykouzlí úsměv na rtech.

Mohlo by vás zajímat

Neodolatelné - Adam Alter Nedostupné

4.8 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Podívali jste se na telefon? Ne? Tak už je na čase! Možná někdo něco okomentoval, možná se někomu líbí vaše fotka na Instagramu. Možná...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články