Přehrajte si Poslední desku plnou napětí a humoru

Přehrajte si Poslední desku plnou napětí a humoru - titulní obrázek

Pokud patříte mezi fanoušky kultovního seriálu Doctor Who, pak pravděpodobně budete znát i britského spisovatele a scénáristu Andrew Cartmela. Ten se na tvorbě fantastických dobrodružství dnes už legendárního Doctora Who podílí, a dlouhá léta tak s lehkostí jemu vlastní dokazuje, že o originální nápady a bujnou fantazii není v jeho případě nouze.

Originalitu ve všech ohledech předvádí skvělý Andrew Cartmel i ve svém novinkovém lehce detektivním románu s názvem Poslední deska, jenž právě přichází na pulty našich knihkupectví. Rozhodně si nenechte tuhle knižní dobrůtku uniknout, protože příběh vinylového detektiva v sobě ukrývá nečekané tajemství, solidní dávku napětí, pořádnou porci typicky cartmelovského humoru, a především, neobyčejný čtenářský zážitek, který stojí za to prožít na vlastní kůži.

Pozor, hledá se vzácná deska

Ve světě prvotřídních gramofonů, raritních vinylových desek a starého dobrého jazzu, je konkurence vždy nelítostná, někdy až smrtelně nebezpečná. Své by o tom mohl vyprávět vinylový detektiv, který s dvěma kočkami a ohromnou sbírkou jazzových nahrávek žije celkem poklidný život v malém bungalovu ve Spojeném království.

Na živobytí pro sebe i milované kočky si vydělává prodejem cenných vinylových desek, za něž nadšení sběratelé rádi zaplatí poměrně slušný peníz. Jednoho dne však u dveří vinylového detektiva zaklepe tajemná a krásná Nevada Warrenová, která přichází s lákavou nabídkou.

 

 

Slečna Warrenová pátrá po raritní nahrávce Easy Come, Easy Go z roku 1955 pro svého bohatého zaměstnavatele a za její nalezení nabízí královský honorář, což v současné špatné finanční situaci náš vinylový hrdina s radostí uvítá.

Hon za vzácnou deskou se ale rychle mění v sérii záhadných úmrtí. Dvojici se navíc na paty pověsí nájemní zabijáci a brzy je nad slunce jasné, že deska má pro někoho nedozírnou hodnotu. Otázkou zůstává, proč?

Geek

Když anglický spisovatel Ben Aaronovitch, jehož si možná pamatujete jako autora úspěšné fantasy série Řeky Londýna, pobízel Andrewa Cartmela k tomu, aby napsal Poslední desku, jistě vycítil potenciál, jaký v sobě příběh točící se kolem vinylových desek a jazzové hudby ukrývá.

Mám upřímnou radost, že se Cartmel nakonec nechal kamarádem přesvědčit, protože Poslední deska je kniha, jakou jsme tu dosud neměli. Ačkoliv se ve vinylových deskách nevyznám a gramofon jsem snad nikdy neviděla zapnutý, stejně mne autorova posedlost danou problematikou oslovila. Vzdáleně mi připomíná perfektní Clineův geekovský román Ready Player One, jenž vzdával hold počítačovým hrám a kultuře zlatých osmdesátek.

Poslední deska oproti tomu oslavuje výtečnou jazzovou hudbu, vinylové desky a jejich sběratelství, o čemž má Cartmel evidentně značný přehled. Autorův vypravěčský styl je zábavný, jeho humor osvěžující a četné pasáže knihy vás donutí se upřímně od srdce zasmát. Když k tomu přidáte komické knižní postavy, napětí a nevšední detektivní pátrání, dostanete kombinaci, jíž se dá jen těžko odolat.

Parádní jízda

Nestydím se přiznat, že sama jsem tak trochu geek, a proto se vždy s chutí pustím do všech netradičních bláznivých románů. Novinková Poslední deska Andrewa Cartmela se mi tedy velice líbila, a určitě bych ji doporučila všem čtenářům, kteří si dlouhé večery chtějí zpříjemnit nápaditým, skrz naskrz originálním příběhem. Vyloženou nutností je pak kniha pro vinylové a gramofonové nadšence.

Nezbývá mi, než se už teď těšit na zbrusu novou zápletku z autorské dílny Andrewa Cartmela se sympatickým vinylovým detektivem v hlavní roli, který se podle všeho na nás v blízké budoucnosti chystá. Jistě to opět bude parádní jízda!

Mohlo by vás zajímat

Poslední deska - Cartmel Andrew Nedostupné

4.5 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Bydlí se dvěma kočkami, prvotřídním gramofonem, velkou sbírkou jazzových nahrávek a na živobytí pro sebe i obě ochočené šelmy si vydělává...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články