RECENZE: Pekárna v Brooklynu

RECENZE: Pekárna v Brooklynu - titulní obrázek

Pekárna v Brooklynu je další lahůdka od autorky knihy Kavárna v Kodani. Přečetla si ji naše redaktorka Hanka a nyní vám přináší svou recenzi.

Britská autorka Julie Caplinová cestovala mnoho let jako PR spolu s nejlepšími novináři píšícími o jídle a pití po Evropských zemích. Objevovala nejenom jejich typickou gastronomii, ale i inspiraci pro své vtipné a romantické příběhy. Počínaje debutovým románem - Kavárna v Kodani (The little café in Copenhagen), se kterým jsme se na českém knižním trhu mohli setkat i my, napsala jedenáct knih pod dvěma různými jmény – Julie Caplin a Jules Wake. Minulý rok opustila svůj „day job“ a stala se spisovatelkou na plný úvazek. Její příběhy se odehrávají v místech od Kodaně, přes Paříž a Brooklyn až zpět po Londýn a jeho okolí, kde žije. Svou poslední knihu The Northern Lights Lodge, která v Anglii vyšla v únoru 2019, zasadila do prostředí Islandu.

Já bych se ráda podělila o své dojmy z její druhé knihy, vydané v letošním roce nakladatelstvím Grada Publishing – Cosmopolis v překladu Karoliny Medkové, Pekárna v Brooklynu (Little Brooklyn bakery).

„Číst knihy Julie Caplinové je jako ponořit se do dekadentní horké čokolády se svůdným kopcem šlehačky.“ (Goodreads.com)

Začnu netradičně - obálkou. Je krásná. Třešnička na dortu a okno s výhledem na Brooklynský most vám určitě nedovolí v knize alespoň nezalistovat. Vytvořila ji mladá ilustrátorka Kateřina Brabcová, známá také pod pseudonymem Brabikate. A co najdete uvnitř? Bude to 364 stran lásky s trochou erotiky, vtipu, rozhodování, ale i kariéry a boje o místo na slunci. Především si však přečtete mnohé o pečení, vaření a spoustě sladkostí a vůní a krás s nimi spojených. Vy, kteří se nyní cítíte osloveni, se tedy máte na co těšit.

„Sevřel ji do náruče a přitáhl si ji k sobě, dokud nebyli úplně tělo na tělo, bez jediného milimetru mezi sebou. Tiskl ji tak pevně, jako by se bál, že mu Sophie uteče. Rty jí přejížděl po čele, těsně pod vlasy, a dech měl velmi mělký. „Sophie,“ zašeptal….“

Lady Sophie Amelia Bennings-Bauchampová – to je její pravé jméno, které ovšem Sophie, redaktorka gastro sekce časopisu CityZen úspěšně tají. Vyniká přece v jiných věcech! Povedlo se jí totiž skloubit to, co jí baví se svou profesí. Píše, a to velice dobře, o gastronomii. O kulinářských lahůdkách a specialitách, které si vždy sama také vyzkouší. Je skvělou kuchařkou s takovou invencí, že byste lepší jen těžko hledali. Má i jinak celkem spokojený život. Se svým úspěšným přítelem Jamesem sdílí nádherný byt v Londýně, cítí se vyrovnaná a téměř šťastná. Chybí snad už jen svatba, děti a pohádka bude naplněna. Tak jednoduché to ovšem v životě obvykle nebývá.

Sophie potká velká zrada. Zcela nečekaná a naprosto šokující. Jejím dopadem je jen prázdnota a bezvýchodnost. Rozhodne se tedy přijmout nabídku časopisu na půlroční stáž u americké pobočky. Neváhá ani vteřinu a odlétá do New Yorku.

Knihy tohoto žánru mívají šťastný konec, v tomto případě si však musíte chvíli počkat. Ale nebojte se, ztracený čas to nebude.

Sophie se seznámí s úžasnými lidmi. Šikovná a přímá Bella se svou bezkonkurenční pekárnou, dvoumetrový Wes bez přestání vonící bylinkami, šarmantní a nenapravitelný kolega Todd, zdánlivě nesourodá dvojice Ed a Eda a další postavy, jež všechny spojuje totéž. Láska k jídlu, vzájemný respekt a přátelství k Sophie. Podaří se naší hrdince zapomenout na zradu a najít směr? A jak to dopadne s jejími ideály? Možná začne znovu snít, ale už s nohama pevně na zemi… Uvidíte sami a mezitím si prohlédnete New York a poznáte jeho tvář ze všech možných úhlů pohledu. Ochutnáte dobroty, které jste si doposud neuměli ani představit a užijete si zábavy, jak to jen ve velkoměstě a s dobrými přáteli jde.

…na jedné straně byly vystaveny lákavě vypadající bochánky – s ořechy a rozinkami, žitné, pětizrnné -, vedle nich sýrové pletýnky s bylinkami a houstičky s dýňovými semínky. Na druhé straně zase byly vyrovnané řady nádherně zdobených dortíků v barevných košíčkách se světlou polevou a marcipánovými květinami, takže vypadaly jako velikonoční dekorace, vedle nich bylo několik ovocných cheesecaků, řada obřích kulatých sušenek, z nichž vykukovaly kusy lesklé čokolády, a také dva celé dorty….

Řekla bych, že román je určen spíše mladým, ale už vyzrálejším ženám, které rády vaří a pečou, a přitom jsou na počátku své pracovní kariéry, případně si právě uspořádávají svůj osobní život. Musím však jedním dechem dodat, že přestože já nejsem ani jedno z toho, velmi dobře jsem se bavila. Autorka mi naznačila, že nejen my ženy, ale i muži jsou nejistí. Ukázala mi také, že boj za dobrý vztah bývá právem odměněn. Že nespěchat příliš, dát na cit a intuici a věcem čas, nebýt povrchní, ale být zpočátku trpělivý a později tolerantní a při prvním nezdaru hned nelámat hůl, se vyplatí. Jistě, ku prospěchu mi byl nadhled a osobní zkušenost a mohla jsem si tak z příběhu vzít jen to „své“, ale kniha je skutečně čtivá, lehce psaná a má spád. A sladká je tak akorát, aby pohladila duši.

Hodnocení 80 %

Mohlo by vás zajímat

Vesmírníček - Petr Brož BLACKFRIDAY BESTSELLER

4.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Kniha nominovaná na ocenění Magnesia Litera Už jste někdy zažili, že ve vás něco vyvolalo neodbytnou otázku proč? Začal vám v hlavě...

329 Kč

Běžně 499 Kč

Do košíku

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články