RECENZE: Nejtemnější část noci

RECENZE: Nejtemnější část noci - titulní obrázek

Pravda je někde tam venku. Je to už nějaká doba, co televizní obrazovky zasáhl fenomén zvaný Akta-X, který si zamilovali lidé po celém světě, a témata v něm obsažená jsou populární dodnes. Jeremy Finley přichází se svým literárním debutem, po jehož přečtení budete vzhlížet k obloze s velkým neklidem.

Stáří znamená pokročilý věk, ale také klid a životní etapu, ve které je už vše důležité vyřešeno. Lynn je žena, v důchodovém věku, která toho má hodně za sebou a jak se ukáže, bude muset vyřešit ještě spoustu životních otázek a rozhodnutí. Svoji minulost zavřela do šuplíku, do kterého nepohlédla více jak čtyřicet let, a stačí jediná událost, aby se minulost vynořila v plné síle. Otec a matka, dětství, únosy, výzkumníci, nevěra, nebezpečí, mimozemštané, lidé v černých oblecích, to vše je rázem zpět.

 

 

 

Zavřel oči a já si položila hlavu na polštář. Jeho víčka se pomalu zvedla. Jenom na okamžik. „Vzala ho světla," zašeptal...

Příběh

Když se jednoho večera ztratí Lynnin vnuk William, je jí hned všechno jasné, ale nedokáže si to přiznat. Jako malou holčičku ji otec důrazně varoval, aby se vyhýbala lesu, který začíná kousek za jejich domem, a toto varování měla celý život napaměti, ale její vnuk se do lesa stejně vydal a už se z něj nevrátil. Po několika dnech bezvýsledného pátrání je jasné, že Williama někdo unesl.

Navzdory věku začne Lynn rychle jednat. Kdysi se rozhodla na všechno zapomenout a postupem času se vžila do role domácí puťky, ale tuto roli bude třeba opustit a započít pátrání po Williamovi na vlastní pěst. Cesta, po které se rozhodla kráčet, dává tušit obrovské spiknutí, které ohrozí každého, kdo se ho pokusí rozkrýt. Má odhodlaná a milující babička šanci najít svého vnuka nebo se z něho stane jen další zmizelý?

Modlila jsem se, aby vypukla sněhová bouře a celé město pokryl sníh. Abych mohla odjet s vědomím, že tu všechno zůstane pohřbené...

Recenze

Nebudu skrývat fakt, že mám z celého románu smíšené pocity. Tematika UFO a únosů byla zpracována již mnohokrát a tento titul nepřináší nic moc nového, avšak to neznamená, že by byl příběh špatně napsaný nebo nezajímavý, ale je třeba zmínit, že v knize nenajdete nic co by vás vyloženě šokovalo, či zvedlo ze židle. To, že je kniha doporučována fanouškům Akt-X rozhodně není náhoda, protože v ní najdou přesně ty atributy, které lze nalézt ve zmíněném seriálu. Dokonce jedna z důležitých, knižních postav pátrá po unesené sestře stejně jako Fox Mulder, a při jednom dialogu je zmíněna přímo agentka Scullyová, takže Finleyho inspirace je zde nanejvýš očividná.

Číst či nečíst, toť otázka. Je mi jasné, že spousta z vás si knihu přečte hlavně z nostalgických důvodů, ostatně proto jsem se na ni vrhnul i já sám. Příběh obsahuje několik zajímavých myšlenek ohledně mimozemských únosů, ovšem problém je, že se objevují až v samotném závěru, takže jejich další rozvoj se nekoná, tedy pokud autor neplánuje pokračování. Co se týče postav, i zde vidím lehce promarněný potenciál. K hlavní hrdince je přistupováno velice poctivě, její minulost je zajímavá a plná překvapení, avšak v příběhu se vyskytuje také klíčová postava doktora Stevena, která nedostane takový prostor, jaký by zasloužila, což je škoda.

Každý čtenář toužící po záhadách a spiknutích si zde přijde na své. Nejtemnější část noci není žádná velká hitovka, spíš se jedná o komorní záležitost pro fanoušky žánru a i když mě vyloženě za srdce nechytla, určitě mě ničím neurazila a jejího přečtení nelituji.

 

Hodnocení 80 %

Mohlo by vás zajímat

Nejtemnější část noci - Jeremy Finley Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Když sedmiletý vnuk amerického senátora zmizí v lesích nedaleko od domova, jediným svědkem je jeho starší bratr, který zašeptá: "Vzala ho...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články