La Loba nás zavede do hlubin zmrzlé Aljašky

La Loba nás zavede do hlubin zmrzlé Aljašky - titulní obrázek

Aljaška je podle rozlohy největším státem USA. Je ale také zároveň státem s nejnižší hustotou zalidnění. A co když se v takovém státě, uprostřed nepředstavitelné zimy, ztratí mladá žena? Jakou má šanci přežít?

Dvě ženy během tří let

Elese Martinová zmizí z líbánek se svým manželem a na tři roky se po ní slehne zem. Po této době zmizí další žena. Nina, snoubenka vlivného muže, se ztratí taktéž na Aljašce za podobných okolností.

Místní seržant Hamilton se spolu s manželem první pohřešované začne zabývat teorií, že spolu obě zmizení souvisí. Seržant měl vždy podezření, že pan Martin měl ve zmizení své manželky prsty, ale najednou už si tím není vůbec jistý.

Nina se mezitím probouzí u svého únosce, drsného zálesáka Mattvyeda, známého jako Grizzly Adams. Po zjištění, že mu vůbec nejde o výkupné, se ocitá uprostřed mrznoucí nicoty. Je odkázaná jen sama na sebe a vydaná napospas Grizzlymu, který by z ní rád udělal svou manželku.

Zima není to nejhorší

Nina ve svém vězení propadá beznaději, ale jednoho dne nalezne zápiskovou knihu a začne v ní tajně listovat. Zjistí, že ji sepsala Elese. První unesená žena. Zápisky se pro Ninu stanou útěkem od hrozné přítomnosti. A navíc později odhaluje v knize návod na útěk. Nina to ale nebude mít vůbec jednoduché. V sázce je její život.

 

 

Musím říct, že z knihy mi opravdu běhal mráz po zádech. Když jsem si uvědomila, o co tady jde, zatajil se mi dech. Rozhodně nejde o jednoduché čtení. Ženy v tomto příběhu si sáhnou na opravdové dno a projdou neskutečným terorem.

Moc postav v této knize nenajdete, a proto jsem se od začátku důkladně zaměřila na Ninu. Na to, jak se z dobře situované a občas trochu rozmazlené slečny stane samostatná a rozhodná žena. Nejvíc jsem si ale oblíbila Elese. Do knihy její zápisky vstupují jako pohlazení a dodávají Nině sílu a naději. Obdivovala jsem ji. Za to, co musela prožít, a ještě měla v sobě tolik síly, aby podpořila ženu, která měla stejný osud.

Tahle knížka musí zůstat naším tajemstvím. Nesmíš dát té kreatuře žádnou záminku, aby přišla na její existenci. Je podezřívavý až běda a extrémně bdělý. Naštěstí je pro něj naše vězení moc malé, nevejde se sem.

Konec si s námi zahraje

Autor strávil sbíráním materiálu ke knize a studováním prostředí Aljašky přes dvacet let, aby dokázal v příběhu vykreslit autentičnost přírody. To se mu bezesporu povedlo. Nejdříve jsem si představila, jak to musí být nádherné, všude led, sníh a absolutní ticho. Poté ke mně ale pronikly další autorovy poznatky. Že led dokáže zabít, sníh zasypat a ticho může být pověstným klidem před obrovskou bouří.

Samotnou mě hodně překvapil závěr, nečekala jsem toto rozuzlení. Ale když do sebe nakonec všechno zapadlo, řekla jsem si jen velké ano. Knihu doporučuji čtenářům psychologických dramat i těm, kteří si chtějí přečíst něco nového. Rozhodně za to La Loba stojí. A co vlastně La Loba znamená? I to se dozvíte.

Mohlo by vás zajímat

La Loba - Alan Russel Nedostupné

4.0 z 5 hvězdiček

kniha

V rozmezí tří let se v hlubinách zmrzlé Aljašky ztratí dvě mladé ženy. Tváří v tvář nehostinné krajině je ruka zákona liknavá a...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články