RECENZE: Gump - Pes, který naučil lidi žít

RECENZE: Gump - Pes, který naučil lidi žít - titulní obrázek

Myslím si, že není příliš mnoho čtenářů, kterým by tato kniha unikla. Jednu dobu ji bylo možné vidět opravdu všude - nejen díky zapojení slavných osobností a krásnému křtu. Existence knihy Gump - Pes, který lidi naučil žít, má opravu smysl. Je totiž důležité vnímat i to, co se děje okolo nás i přesto, že se nás to mnohdy úplně tak netýká.

Uvažovali jste někdy nad tím, jak se cítí nalezenec a tulák? Malý pejsek, který zůstal sám na pospas svému osudu a je vděčný za záchranu, pohlazení, nebo možná jen úsměv?

 

 

Právě Gump – pes, který naučil lidi žít, to velmi barvitě popisuje. Knížka je tenoučká, avšak to ji na kráse neubírá. Filip Rožek totiž uměl popsat velmi uvolněně, avšak pravdivě celou strastiplnou cestu chlupaté psí kuličky. Je to především díky tomu, že sám se pejskům věnuje několik let, zorganizoval mnoho dobročinných akcí na jejich záchranu a snaží se každému malému chlupatému štěstí najít ten nejvhodnější domov a láskyplnou náruč nových páníčků.

Příběh je vyprávěný očima toulavého pejska Gumpa, o kterého se stará bezdomovec Béďa. Je to jakási cesta do nitra pejska. Mnohdy bolestivá, plná naděje a také obětí.

Život pejska je velmi dobrodružný a po celou dobu své cesty se potkává s různými lidmi a zažívá mnoho nového. Bohužel to, co se v knize mnohdy popisuje, je skutečností. Jak všichni víme, život není jen bílý, nebo černý, a tak často můžeme sledovat i ve zprávách, že ne všichni touží po tom, někomu podat pomocnou ruku. Často jsou to právě lidé, kteří způsobují tu největší bolest. O to více je smutnější, když je obětí nevinný pejsek, který se nemůže nijak bránit.

Často tedy dochází k situacím, u kterých by člověku ukápla slza, ale za každou cenu doufá ve šťastný konec. U každé kapitoly čekáte na to, až se najde někdo, kdo opětuje dostatek lásky malému věrnému pejskovi, který touží po jediném – mít DOMOV.

Gump získal Magnesii Literu

Díky zpracování a nenáročnosti je kniha vhodná i pro menší děti, ale pevně věřím, že mnoho dospělých se v ní také najde. Je totiž plná emocí a také okamžiků, které mnohdy berou dech.

Je pravdou, že po přečtení možná budete na svět koukat jinýma očima a pokud doma máte čtyřnohého kamaráda, ještě více si uvědomíte, jak bezmezně vás dokáže milovat.

Kniha je také plná krásných ilustrací od Weroniky Gray a v závěru knihy si můžete prohlédnout fotky pejsků a jejich lidských hrdinů, kterými byl samotný příběh inspirován.

Tak pojďme a společně se zamysleme nad tím, zda nemůže udělat něco (i to málo se počítá) pro šťastnější psí oči a kroutící se ocásek.

 

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

Gump - Pes, který naučil lidi žít - Filip Rožek,Weronika Gray Nedostupné

4.5 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Neotřelé, poetické, chvílemi až bolestné vyprávění očima psího tuláka Gumpa. Příběh o cestě plné překážek a pastí, o lásce, která má sílu...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články