Poslední paní Parrishová - knižní recenze

Poslední paní Parrishová - knižní recenze - titulní obrázek

Thrillery jsou na knižní scéně stále populárnější. Jak ale v tom množství, které nám nakladatelství nabízejí, vybrat nějaký opravdu skvělý? Já jsem sáhla po Poslední paní Parrishové - a omyl to rozhodně nebyl.

Poslední dobou nečtu téměř nic jiného než psychologické thrillery. Je to žánr, ve kterém jsem se konečně, po letech čtenářské nestability a nevyhraněnosti, opravdu našla. Ale jak už to tak bývá, čeho je moc, toho je příliš a mně začaly knihy tohoto žánru lehce splývat. Nebudu jmenovat ty, u nichž jsem absolutně nechápala pozitivní reakce, ale podělím se s vámi o ty lepší kousky, se kterými jsem strávila nejednu hezkou noc. Kromě Poslední paní Parrishové, jíž se budu hlouběji věnovat dále, musím na první příčky oblíbenosti posadit Spřízněné duše, Sběratele motýlů a Za zavřenými dveřmi. Další, jež mě vážně bavily, ale až tolik mi neutkvěly v paměti, jsou - Žena v okně, Eleanor se má vážně skvěle nebo Ta přede mnou.

Klasické detektivky a krimi mě neoslovily. Je to tím, že od začátku vím, kam příběh směřuje, jde jen o jedno: NAJÍT VRAHA. Případně zjistit, proč onen zločin spáchal. 

Dobré thrillery jsou podmíněné jednou věcí – vůbec nevíte, kam příběh směřuje. A i to je případ Poslední paní Parrishové.

 

 

Hlavní postavou - a také první, z jejíhož pohledu je příběh vyprávěn – je Amber. V anotaci je popsaná jako tuctovka, šedá myška, kterou vidíte jako tu ženu, která je spokojena se svým průměrným zaměstnáním, průměrným vzhledem, vystupováním a také působením na ostatní. Již na první stránce se dozvíte, že její smýšlení rozhodně průměrné není. A že právě z této škatulky se chce co nejdříve vymanit. Že má plán obsadit místo bohaté Daphne. 

Daphne Parrishová je ženou jako z časopisu Vogue. Její vizáž, peníze, manželství... 

Dostat se do přízně právě této úspěšné dámy vůbec není tak těžké, jak se na první pohled možná zdálo. Proč je to tak snadné? A jak daleko hodlá Daphne zajít? 

Během čtení tohoto thrilleru sice nebudete valit oči stránku co stránku a každý odstavec stěží popadat dech, přesto bych mu přívlastek „šokující“ rozhodně neupírala. Příběh má spád a když už máte pocit, že přesně víte, co bude následovat, nastane v ději nečekaný zvrat, který vám obrátí představy o 180°. To, co se zpočátku zdá jako jednoduchý motiv, vygraduje do nečekaných rozměrů a vaše po napětí toužící dušička bude tleskat radostí. 

 

Jak už jsem psala, Poslední paní Parrishovou, psychologický thriller od nakladatelství Domino, bych doporučila příznivcům thrillerů, které jsem zmínila v úvodu. Nebudete zklamaní. Mimochodem, perlička na závěr – tuto knihu „mají na svědomí“ dvě ženy, sestry, které psaly příběh společně. Nedokážu si ten proces sice absolutně představit, ale výsledek stojí za to!

Hodnocení? 95 %

 

Mohlo by vás zajímat

V úkrytu - Liz Nugent Nedostupné

4.2 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Lydia Fitzsimonsová žije v dokonalém domě se svým milujícím manželem a synem. K úplnému životu touží po jediné věci. A ...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články