Kolotoč lží a intrik v Kečupových mračnech

Kolotoč lží a intrik v Kečupových mračnech - titulní obrázek

Slovart je známý svými krásnými, umělecky zaměřenými publikacemi, ale vydává také young adult knihy. Tentokrát jsem se začetla do novinky jménem Kečupová mračna, která mě anotací okamžitě zlákala.

Vyznání vražedkyně

Příběh začíná přiznáním hlavní postavy k vraždě. Hlavní hrdinka píše kousek po kousku, střípek po střípku milostný příběh s tragickým koncem v dopisech, které následně odesílá americkému vězni, odsouzenému k smrti.

Dívka se čtenářům vlastně ani nepředstaví. Nikdo, až do konce, nebude znát její pravé jméno, věk ani bydliště. Své dopisy totiž píše pod smyšleným jménem z anonymní ulice. A tím více čtenáře dráždí svou tajemností.

Vše začíná zcela nevinně. Mladá slečna zmítající se mezi vlastním dospíváním, problémy v rodině a náročnou školou, se rozhodne jednu noc prožít zcela bez starostí a zodpovědnosti na večírku svého spolužáka. A tím odstartuje smutný a dramatický příběh své vlastní nerozvážnosti, kolotoče lží a intrik, ale také hluboké lásky, která nakonec zničí vše. I milence samotné.

 

Zamlčené křivdy 

Čtenář kromě klasiky v podobě lásky dostane také zajímavý vývoj vedlejších postav. V příběhu se setká se sestrou hlavní hrdinky, která má sluchové postižení. A tak se i více přiblíží ke světu, jež je zdravým lidem zcela neznámý a na jehož existenci snadno zapomínáme.

Dále je zajímavé sledovat sesterský souboj o přízeň rodičů, kteří ale tento problém nevidí, jelikož mají dost svých vlastních starostí. Životní příběhy jsou velmi realisticky zpracované, nic nezamlčují.

Kniha získala ocenění Waterstones za nejlepší dětskou knihu. A není se čemu divit, autorka příběh napsala vskutku uvěřitelně, vyhrála si s detaily, neopomíjela běžné lidské potřeby a negativní stránky člověka. Vše odvážně zapracovala do děje.

Román v dopisech

Kečupová mračna jsou neuvěřitelně čtivá, dopis za dopisem příběh rychle ubíhá. Čtenář bude chtít číst pořád dál a dál, jelikož jej autorka nechává stále v napětí. Troufám si tvrdit, že ač je kniha otitulována jako dětská či pro dospívající, skvěle si ji užijí i starší čtenáři.

Bude se líbit všem, kteří hledají příběh s lehce morbidním a ironickým vtipem, láskou a životním dramatem. Kniha se čte velmi lehce a je i přes své smutné téma laskavá. Tento debut si prostě nenechejte ujít!

Mohlo by vás zajímat

Kečupová mračna - Annabel Pitcher Nedostupné

3.4 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Patnáctiletá Zoe tráví noci neobvyklým způsobem: v zahradní kůlně píše dopisy Stuartu Harrisovi, usvědčenému vrahovi odsouzenému k trestu...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články