Tip na skvělou karetní hru? Zkuste DAO!

Tip na skvělou karetní hru? Zkuste DAO! - titulní obrázek

Vánoce se blíží mílovými kroky a většina z nás si klade otázku: Co nadělit pod stromeček? Pokud máte kolem sebe někoho, kdo rád tráví čas různými společenskými hrami, skvělou volbou, jak ho potěšit, je bez pochyby vychytaná hra.

DAO je společenská karetní hra vytvořená Andym Hopwoodem doplněná ilustracemi Alexandera Junga. Hra vznikla v roce 2014 a v roce 2016 ji společnost Mindok vydala i v českém jazyce.

 

  • DAO DAO

    MINDOK

    5.0 z 5 hvězdiček

    Hra

    Rodinná karetní hra pro 2 až 6 hráčů od 8 let Hra má jednoduchá pravidla, i tak je velmi zábavná. Rozhodujte se moudře, jen správná cesta...

    223 Kč

    Běžně 249 Kč

    Nedostupné
 

Samotný název hry DAO je z čínského jazyka a vyjadřuje cestu nebo pěšinu, což trochu napovídá, že cílem hry bude hledání té správné cesty. To znamená, že hlavní dovedností hráčů je umění se správně rozhodnout. Pokud by s tím měl někdo potíže, může mu pomoct i trocha štěstí. Hra je určena pro 2-6 hráčů od 8 let a jedna hra vám zabere všeho všudy 15 minut.

Balení obsahuje pouze 60 karet a návod, a tak vám doma nezabere skoro žádný prostor. Těchto 60 karet je rozdělených do pěti barev. Jednotlivé barvy znázorňují elementy, které známe z tradiční čínské medicíny. Jsou to: kov, oheň, země, dřevo a voda. Každá z dvanácti karet od jedné barvy znázorňuje číselnou hodnotu od 0 do 4.

Příprava hry není nijak komplikovaná. Všechny karty se zamíchají a položí lícem dolů. Vedle balíčku se do řady otočí 3 karty lícem nahoru. To je celé.

Samotný průběh hry není o moc složitější. Hráč, který je na tahu, se musí rozhodnout, zda si vezme kartu, která je nejblíže k balíčku nebo zda sejme jednu kartu z balíčku a položí ji na konec řady. Pozor však musí dát na součet hodnot na kartách v této řadě. Pokud je součet 13 a vyšší, musí si všechny tyto karty v řadě vzít. Když v řadě není ani jedna karta, otočí se opět z balíčku vrchní tři a stejným způsobem se pokračuje, dokud se z balíčku nesejme poslední karta. Hra má jedinou výjimku. Pokud hráč otočí kartu, která má stejnou hodnotu jako karta na konci řady, karty v řadě si hráč nebere ani když je součet vyšší než 12.

Jakmile jsou otočeny všechny karty z balíčku, hráči si roztřídí svoje karty podle jednotlivých barev. Vyberou si jednu z barev a udělají součet hodnot karet této barvy. Od tohoto součtu odečte počet karet všech ostatních barev bez ohledu na to, jakou mají hodnotu. Ideální je tak mít v balíčku co nejvíce karet jedné barvy a zároveň co nejvyšší hodnotu těchto karet.

Hra není nijak náročná na přípravu ani na vysvětlování pravidel, a tak se dá hrát téměř s každým. Zvládne ji v podstatě jakýkoliv hráč, který ovládá jednoduché sčítání jednociferných čísel. Zároveň je na každém, zda bude postupovat při svém rozhodování strategicky nebo se bude spoléhat na pomoc štěstěny. Při hraní však zjistíte, že i rozhodování může být zábavné.

DAO je vhodná jako rodinná hra, i jako hra pro náročnější hráče k vyplnění krátké pauzy nebo jako odpočinek po nějaké náročné deskoherní tříhodinové bitvě. Velikost balení z ní navíc dělá ideálního společníka na cesty.

Mohlo by vás zajímat

DAO - Nedostupné

DAO

5.0 z 5 hvězdiček

Hra

Rodinná karetní hra pro 2 až 6 hráčů od 8 let Hra má jednoduchá pravidla, i tak je velmi zábavná. Rozhodujte se moudře, jen správná cesta...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty