Kafkova legendární Proměna je hvězdou krátké prózy

Kafkova legendární Proměna je hvězdou krátké prózy - titulní obrázek

Řehoř Samsa se vzbudí a nemůže vstát z postele. Nejde o lenost, ani ho nezachvátila spánková paralýza. Proměnil se v brouka.

Kafkovská atmosféra

Leží na svém monumentálním krunýři a zkrátka se nemůže přehoupnout. Jestli co nevidět nevstane, odjede mu vlak, kterým se má vypravit na služební cestu. Tím ztratí práci a přijde o plat, který živí celou rodinu. Jen to se nesmí stát. Kdo by se pak postaral o otce, matku a sestru? O služce nemluvě.

Musí vstát. Hned... Nejspíš se mi nepodařilo uvést vás do typicky kafkovské atmosféry. Nevadí. Povídku doprovází řada absurdně vtipných situací, jako například moment, kdy Řehoř schraňuje obraz ve svém pokoji a rozhodně se ho nevzdá, protože jako přerostlý chrobák ho nesmírně potřebuje.

 

Nádherná grafika

Nebo si představte, jak hlavní hrdina ve své hmyzí podobě celý den civí z okna na ulici před jeho domem a pomalu se tato činnost stává jeho jedinou zábavou. Nelze opomenout nádherné grafické zpracování knihy, které je ozdobou celé edice Kafkova díla v Omeze. Kromě brouků na obálce najdete ještě děsivý portrét Franze Kafky na předsádce.

Knihu bych rád doporučil všem, i když mnohým se zamlouvat nebude. Kafka není čtení pro každého, to rozhodně ne. Ale právě Proměna vám pomůže nahlédnout do nitra člověka s existenciální depresí, kterou může prožit každý z nás. Pokud je Poeův Havran nejznámější báseň, pak jistě Proměna bude takovým představitelem malé prózy.

Mohlo by vás zajímat

Proměna a jiné povídky - Franz Kafka Nedostupné

3.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Mladý a pracovitý obchodní cestující Řehoř Samsa, na jehož platu závisí fungování celé rodiny, se jednoho dne probudí a zjistí, že se...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články