Dívka, již jsi tu zanechal okouzlí všechny čtenáře

Po romantické klasice Než jsem tě poznala vyšla další výjimečná kniha autorky Jojo Moyes. Ta čtenářům opět dokazuje, že je mistryní svého řemesla. Udělejte si místo ve svých knihovnách. Dívka, již jsi tu zanechal přichází!

Dvě časové linie

Sophie přežívá uprostřed první světové války ve Francii. Manžel je odveden do armády a její rodné město obsadili Němci s velmi nebezpečným a inteligentním velitelem. Bojuje se o každé sousto, o každou informaci zvenčí. Lidé jsou nemocní a zubožení. Atmosféra je nepřátelská a nedůvěřivá. Když velitel německé armády donutí Sophii, aby Němcům poskytla svůj dům, nečeká, že ho zaujme obraz, který visí nad schody. Obraz Sophie v její největší kráse.

V roce 2006 se Olivia nemůže vzpamatovat z tragické události, která ji potkala před několika lety. Snaží se fungovat dál, jak jen to jde, ale potíže si ji vždycky najdou. Útěchou jí je záhadný obraz Dívka, již jsi tu zanechal, který jí jediný dává pocit radosti a pár krásných vzpomínek. Náhle má však i o tu jedinou útěchu přijít. A v tu chvíli v sobě najde sílu bojovat.

Čtivý příběh

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal

Jojo Moyes

349 s DPH

Nedostupné

Milostná dramata se odehrávají ve dvou různých časových liniích, minulosti a současnosti. Ústředním motivem je samotný obraz mladé Sophie, který způsobí nemalé potíže. Autorka si s oběma příběhy velmi vyhrála. Nebála se zapracovat do textu i ověřená fakta z první světové války a vytvořila naprosto věrohodný osud mladé ženy v tomto období.

Jojo Moyes navíc prostě umí z běžného příběhu vykouzlit hutný, dějově zajímavý a napínavý román, který pohltí a nepustí, dokud čtenář neotočí poslední stránku. Až tam pravda vyjde zcela najevo. Čtenář si při četbě může tvořit své vlastní teorie o závěru a rozuzlení zápletky ale pravděpodobně se bude mýlit. Tak matoucí jsou zvraty v knihách Jojo Moyes.

,,Než mohla ještě něco říct, přiletěl zezadu kámen a palčivě mě praštil do paže. Zmateně jsem sklopila oči a v tom přiletěl další a udeřil mě do spánku. Zamžikala jsem a v tom se objevily tři nebo čtyři další ženy s tvářemi zkřivenými nenávistí a rukama plnýma kamenů, shnilých rajčat, kusů dřeva, čehokoli, čím šlo hodit. Huren!" (úryvek z knihy)

Tragická láska

Kniha je kromě napětí také velmi akční. Bude se vám tajit dech nad tím, co se hlavním hrdinkám stane. V příběhu najdete také velkou a tragickou lásku a možná i její stinné stránky. Setkáte se s nekonečnou lítostí nad zmařenými životy a těžkými osudy některých obětí první světové války a prožijete spolu s některými hrdiny jejich bolesti a ztráty.

Budete se zlobit nad lidskou nespravedlností, nad zbytečným zmarem lidských životů, ztrátou bratrů, sester, rodičů a dětí. Nakonec nezbyde nic jiného než naděje a víra. Dívku, již jsi tu zanechal doporučuji velmi vřele čtenářům bez rozdílu věku či pohlaví. Tento román okouzlí zkrátka všechny, kteří mají otevřené srdce a naději, že vše jednou dobře dopadne. Určitě si v příběhu každý najde to své.

Mohlo by vás zajímat

Dívka, již jsi tu zanechal - Jojo Moyes Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články