5 knih pro vybíravé čtenáře fantasy a young adult

5 knih pro vybíravé čtenáře fantasy a young adult - titulní obrázek

Navštěvovat jiné světy, cestovat časem, bojovat pomocí zvláštních schopností nebo se provdat za nadpřirozenou bytost – to vše a mnohem více je ve fantasy knihách možné. Jenomže takových příběhů je tolik, že nejeden čtenář může v tomto knižním lese snadno zabloudit. Proto jsme vybrali 5 aktuálních fantasy knih, mezi kterými si vyberou milovníci soubojů na život a na smrt, romantické duše i zastánci tuzemské tvorby.

 

Zloději dýmu

 

Čtěte tento měsíc v rámci Společného čtení!

Rádi sdílíte své dojmy a pocity ze čtení knih s dalšími čtenáři? Připojte se k nám ve Společném čtení! Pro měsíc květen jste si odhlasovali fantasy Zloději dýmu. Sledujte na instagramu hastag #spolecnecteme a podělte se o své nadšení i rozčílení!

Sice se říká “nesuď knihu podle obalu”, ale tady to zkrátka nejde. Když vezmete do ruky Zloděje dýmu, okouzlí vás jak obálka vyražená zlatým písmem, tak stránky, lemovány růžovo fialovou barvou nebo drobné ilustrace nad každou novou kapitolou. To z knihy jednoznačně činí exemplář, který nutně potřebujete mít ve své knihovně. ♥

Autorkou je Sally Green, kterou můžete znát díky literárním počinům jako Napůl zlý, Napůl divoký a Napůl ztracený (Half Bad, Half Wild, Half Lost). I zde na vás čeká spousta akce a napětí, díky kterému budete mít problém se od čtení odtrhnout.

Příběh střídavě vypráví hned několik různých postav - princezna, zrádce, lovkyně a zloděj. Tahle čtveřice má totiž v rukou osud světa stojícího na pokraji krvavých konfliktů.

V Brigantsku se princezna Catherine připravuje na politické manželství bez lásky a něhy, aby vyhověla svému ambicióznímu otci. Na pusté Severní planině bojuje o holý život třináctiletá lovkyně démonů Trash. Po Pitorii cestuje lehkomyslný zlodějíček Edyon a přivlastňuje si jednu cetku za druhou. V Calidoru touží zhrzený sluha March po pomstě za zradu vlastního lidu.

Každý z nich je jedinečná osobnost, odlišná jako den a noc. I přesto je něco spojuje - všem rozdal osud karty, se kterými nechtějí hrát. Jejich budoucnost je neoddělitelně propojena nepředvídatelnými vlivy magie a války. Komu se podaří vybojovat si své místo v životě?

Uši jí zaplnil řinčivý zvuk, když se démon s purpurovými ústy dokořán vymrštil vpřed. To už ale vyrazila taky, zabořila bodce do země a ve vzduchu se otočila skokem, který ji přenesl ze světa démonů k okraji prolákliny, zpátky do světa lidí. Pak se dala do běhu.

 

 

Tři temné koruny

Je libo fantasy bez romantické zápletky?

Už vás unavují všechny ty “zaláskované” scény plné plytkých dialogů? Hledáte ve fantasy knihách především spoustu akce a magie? Pak sáhněte po Třech temných korunách od Kendare Blake. Tahle milovnice děl Milana Kundery do toho jde skutečně po hlavě. V jejích knihách najdete především násilí, temnotu a intriky.

Trojčata - tři královny, rovnocenné dědičky trůnu, tři dívky se zvláštními schopnostmi. Která z nich získá korunu? Mirabelle ovládá živly a pouhým lusknutím prstů dokáže přivolat mučivé plameny či prudkou bouři. Katharina je imunní vůči jedům. I když pozře ten nejjedovatější, nezabolí ji ani břicho. A co Arsinoe? Ta zase vládne i těm nejkrvežíznivějším šelmám.

Každá z dívek je jedinečná, ale jen té nejlepší z nich bude náležet koruna. V den jejich šestnáctin na ně čeká krutý souboj, který nebude mít vítěze ani poražené. Hrát se totiž bude na život a na smrt...

Tři temné čarodějky,
jdou temnou tmou,
dvě kruté smrti vstříc,
třetí bude královnou.

 

 

Ve stínu Hvozdu

Když už vás nebaví série...

Máte dost všech těch sérií, kdy musíte čekat na to, až u nás vyjde další díl nebo až ho autorka vůbec napíše? Pak nezoufejte. Ve stínu Hvozdu je samostatné fantasy, které má první a zároveň poslední díl, což je u tohoto žánru poměrně neobvyklé. Stejně tak autorka Naomi Novik stvořila dlouhou sérii Temeraire, která u nás nevyšla celá. Možná právě proto se rozhodla vydat fantasy, jež bude prvním a zároveň posledním dílem.

Kniha Ve stínu Hvozdu vynesla autorce prestižní cenu Nebula. Ta je od roku 1965 udělována profesní organizací amerických spisovatelů za nejlepší dílo v rámci žánru sci-fi a fantasy vydané ve Spojených státech za poslední dva roky. A o čem ve svém příběh vypráví?

Každých deset let si žádá zlomyslný Drak svou oběť - mladou ženu, která mu musí sloužit. Na oplátku zajistí vesnici ochranu před zlověstným Hvozdem plným nebezpečné moci.

Další volba Drakovy služky se blíží a Agniezska má strach, protože je nad slunce jasné, že si tentokrát vezme její nejlepší kamarádku Kasiu. Jenomže Drak si nečekaně vybere někoho jiného, někoho méně atraktivního a zajímavého. Ale proč najednou změnil své rozhodnutí? Co má v plánu?

Ve Stínu Hvozdu mnoho čtenářů přirovnává k pohádce Kráska a zvíře. Je tedy nad slunce jasné, že se zde zrodí i nějaká ta láskyplná zápletka, což potěší romantické snílky.

Když jsme ze vzduchu opět vykročili, tiskla jsem si druhou ruku k ústům a bojovala s nevolností. Jen co mě přestal držet, padla jsem na kolena a začala zvracet, aniž jsem tušila, kde jsem.

 

 

Postava ve stínu

 

Pro milovníky příběhů na pokračování...

Četli jste nebo viděli Čarodějovy hodiny? Pak vám jistě něco říká jméno Lewis Barnavelt. Tenhle malý chlapec se po smrti rodičů musel přestěhovat do podivného městečka k ještě podivnějšímu strýci. Naučil se kouzlit a zažil spoustu dobrodružství včetně záchrany světa. Nyní je zpět a nehodlá se svých magických kousků vzdát. 

Lewis se nepere, nehraje fotbal a vlastně se s nikým moc nebaví. Je především ponořený v knihách, zejména v těch, které by raději vůbec číst neměl. A tak se jednoho dne přihodí, že s kamarádkou Ritou oživí starý magický amulet. Ten ho zavede na děsivé místo, kam by se raději nikdy nevydal. A kdo je ta temná, prazvláštní postava, která se vynořila z temnoty?

Postava ve stínu je druhým dílem série Dobrodružství Lewise Barnavelta, která pochází z pera amerického spisovatele Johna Bellairse. První výtisk vyšel v zahraničí roku 1973 a celá série čítá celkem 12 knih.

Lewisovi se roztřásla ruka. Čítal o neviditelném inkoustu, ale v knížkách jste vždycky museli tajné písmo posypat zvláštním práškem nebo papír podržet nad ohněm, aby se objevilo. Tohle se objevilo jen tak samo od sebe.

 

 

Střípky času

A co takhle tuzemská tvorba?

Petra Slováková je nejen českou autorkou sci-fi a fantasy, ale především přední představitelkou steampunkové komunity a vyhledávanou steampunkovou modelkou. Z jejího pera vzešly knihy jako Železonoc a jiné podivnosti, Démon z East Endu, Cvrček v krabičce a nově také Střípky času.

Děj je zasazen do Ostravy, což ocení především ti jedinci, kteří se účastní letošní Čtenářské výzvy.

Jana mohla být obyčejnou středoškolačkou, to by ale nesměla cestovat v čase a obchodovat se starožitnostmi přenesenými z minulosti. Jednoho dne poruší časové pravidlo, což způsobí, že se znelíbí bytostem střežícím kontinuitu času. Místo toho, aby se pro příště poučila, při dalším přesunu málem zemře. Zachrání ji policejní vyšetřovatel a nabídne jí práci ve svém týmu. Jenomže Jana se zaplete do nebezpečné hry plné manipulace, časových posunů a zvratů. Má vůbec šanci přežít?

Pořád tam byli. Drželi se mě vytrvale jako honicí psi. Pohybovali se pomalu, nikam nespěchali, a přitom se rychle blížili, jako by mi chtěli naznačit, že veškerá moje snaha je marná.

 

Další skvělé fantasy knihy →

Mohlo by vás zajímat

Světla na obloze - Lisa Lueddecke Nedostupné

3.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Ósa, sedmnáctiletá dívka, žije se svou rodinou na nehostinném a chladném ostrově a musí si, spolu s ostatními, své živobytí tvrdě...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty