Rotraut Susanne Bernerová*Stuttgart, Německo, 1948

Německá autorka, grafická designérka a ilustrátorka Rotraut Susanne Bernerová, si svým charakteristickým dobře čitelným rukopisem získala renomé už v mnoha zemích světa. Formou obrázků vypráví dětem, od batolat až po předškoláky, příběhy lidiček a zvířátek v běžných situacích všedního dne. Vtipem a obratností se zapsala i u dospělých/rodičů, kteří mají radost a štěstí svých dětí na srdci.

Příběhy R. S. Bernerové bystří a podněcují dětskou fantazii, rozšiřují slovní zásobu a především děti neskutečně baví a poutají. Nalézají v nich odpovědi na svá „věčná proč?“, mimo jiné i proto, že je zde také spousta, jejich věku uzpůsobených, hádanek. Jejich luštění jim tak dává nezaměnitelný pocit důležitosti malých detektivů. Autorka dětem nic nevnucuje, nechává jen na nich, jak si co, podle své představivosti, vysvětlí.

Díky oblíbené sérii Roční období – obrázkové příběhy - Jaro, Léto, Podzim a Zima – se malí čtenáři pomocí známých postaviček Zuzany a Toma, tety Květy, Gábiny či policisty Karla a kluka Ondry s jeho kamarády, plus dalších, kteří postupně přibydou, dozvědí mnoho o životě v městečku. Prostřednictvím zvířátek, která tu potkají, proniknou navíc do mnohých přírodních zákonitostí.

Jako doplněk k této sérii, vytvořila Rotraut Susanne Bernerová ještě jeden navazující příběh s názvem Noc. Je o tom, co se děje v městečku, když se setmí – to bude teprve dobrodružství!

Celá série Roční období – obrázkové příběhy - Jaro, Léto, Podzim a Zima je provedena v tvrdých deskách a praktickém formátu 15 na 19 centimetrů, který si sebou můžete vzít kamkoliv. Je k mání také jako jednotné balení, v menší verzi a jedné krabičce. Jaro, Léto, Podzim a Zima v kostce by byl hezký dárek, co myslíte?

Báječným nápadem autorky Rotraut Susanne Bernerové je i malá kuchařka pro malé kuchaře Děti vaří celý rok: Moje první kuchařka (2019). Týká se také ročních období, ale trochu jinak. Podle sezonních darů přírody si děti spolu se svými rodiči, vyzkouší různé chutné recepty, jako například pizzu, jahodové tartaletky, domácí zmrzlinu nebo třeba muffiny. Zjistí také, že leccos, co na to vypadá, se dá i jíst a představte si, že podle této kuchařky si klidně vyrobí lepidlo nebo polštářek z pecek… Možností je spousta!

Další, úplně novou obrázkovou knížkou Karlíkovo dobrodružství (2021) ještě nikdo nezná – a to se musí napravit! Králíček Karlík už čeká na ty nejmenší, aby jej s jeho maminkou doprovodili do města. Potkají tam – hádejte koho? – no přece Ondru! Spolu se pak vypraví na průzkum… Dobrodružství, která tam zažijí, se budou líbit už dvouletým capartům, a to za to stojí, nebo ne?

Rotraut Susanne Berner kromě svým samostatných autorských děl, ilustrovala přes osmdesát knih a navrhla obálky více než osmi stům publikací. Je pyšnou vítězkou prestižní ceny Hans Christian Andersen Award z roku 2016 a trojnásobnou držitelkou Německé ceny za literaturu pro mládež.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení