Petra Stehlíková

Petra Stehlíková*1976

Petra Stehlíková je česká spisovatelka a hvězda poslední doby, kterou proslavila zejména rodící se fantasy pentalogie Naslouchač. První díl s vlajkovým názvem Naslouchač (2016) si brzy získal oblibu čtenářů, následoval neméně povedený titul Faja (2017) a nejnověji vyhlížíme třetí díl s názvem Nasterea (2021). První díl série vycházel od roku 2014 na internetu, spolu s druhým už jsou jasnými bestsellery dostupnými také v audioverzi, a dokonce se objevil v seznamu 50 nejčtenějších knih na Databázi knih za rok 2020.

Vystudovala střední zdravotnickou školu, obor zdravotní laborant. Vystřídala několik zaměstnání a pracovala například jako hotelová recepční. Žije v Praze se svou dcerkou. Psát začala už na střední škole a pokoušela se o historický román. Zajímavé je, že při psaní zpravidla začíná poslední kapitolou příběhu, než se vrátí k té první.

Sama nejraději čte Jamese Rollinse nebo Měsíční kroniky. Oblíbila si také Selekci. Jejím původním vzorem, který ji k psaní inspiroval, byla autorka historických románů Daphne du Maurier.

Život se skládá ze vzpomínek. Z dobrých i ze špatných. Ty dobré si pamatovat chceme, ty špatné se připomínají samy.

 Ve svých začátcích si vlastním nákladem vydala své první dívčí romány ze série Zrozena z popela (2012), které jsou rovněž velmi neotřelé. Už samotná symbolika fénixe a ohně je všeříkající. Trilogie Zrozena z popela, Pohlcena plameny a Dívka a fénix líčí příběh vraždy a znovuzrození mladé Susan Smithové, jež se po své smrti probudí v těle vražedkyně. Děsivé, ale nesmírně poučné, neboť Valerie Evansová, která jí vzala i dala život, je součástí tajemného světa, o kterém nikdo nemá ani tušení. A Susan díky těmto přelomovým událostem možná přijde na kloub záhadnému mýtu.

Kromě toho všeho má na kontě také humorně romantický příběh Sněhurka jablka nebaští (2017) a dilogii o záhadném úmrtí holčičky Eriel, která i poté zůstává nablízku své kamarádce.

Série Naslouchač ale v jejím díle jasně září jako měsíc na noční obloze, je nejkomplexnější a od základu promyšlená. Její unikátní svět je temný a rozdělený po Velké válce na část jedovatou a obyvatelnou. Ta část, kde je život, je chráněna štítem díky energii zvláštního nerostu sklenitu a národu sklenařů-naslouchačů, kteří ochranu zajišťují. Tito sklenaři jsou ovšem kvůli středověkým podmínkám nemocní, znetvoření, a především zotročení bojovným lidem z nížin, tzv. pětadvacítkou.

Hlavní hrdinka dvanáctiletá Ilan se také učí brousit sklenit, jediná se narodila v pořádku, ale pro změnu se musí vydávat za chlapce, aby nebyla odvedena od své rodiny. Pod maskou a pláštěm sklenařů se dostává dokonce do kruhu nejlepších bojovníků a strážců světa, kteří chrání města před jedovatými nestvůrami zvanými Nasterea. Ilan se ovšem nečekaně sbližuje s muži, kteří zotročili její lid a proniká do tajemství, které zůstávalo skryto…

Tato antiutopická série žánru young adult se těší nebývalé oblibě a rozhodně přinese plno zvratů a napínavé hodiny pod lampou. Přináší zcela nový svět budoucnosti s vlastním jazykem a terminologií. Vyznačuje se jemným až mateřským pohledem. Bezpečně ji poznáte podle stylového měsíčního fontu i samotného obrazu měsíce na obálce. Také jste zvědaví, co se odehraje ve 24. století?

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení