Matthew Perry

Matthew Perry*Massachusetts, USA, 1969

Matthew Langford Perry je herec, komik a producent s americko-kanadským občanstvím. Nejznámější je svou rolí Chandlera Binga v seriálu Přátelé, hrál ale i v několika celovečerních filmech, například s Brucem Willisem v Můj soused zabiják 1 a 2. Za své herecké úspěchy byl pětkrát nominován na cenu Emmy, jeho cesta však díky závislostem nebyla vždy jednoduchá.

Byla to ta nejděsivější věc, která se mi kdy stala. Když si projdete něčím tak těžkým, získáte úplně nový respekt k sobě samému a k životu.

Matthew Perry přiznal v roce 1997 svou závislost na lécích proti bolestem, které měl po nehodě na vodním skútru. Bohužel je začal postupně zahánět i alkoholem a k tomu se přidaly zdravotní problémy a deprese.

Nakonec se svými problémy vypořádal a své zkušenosti se rozhodl využít k tomu, aby pomáhal lidem. Přebudoval své sídlo v Malibu na centrum pro léčení závislostí, které nazvali Perry House. V roce 2013 byl oceněn cenou Champion of Recovery od Úřadu pro národní protidrogovou politiku Obamovy administrativy.

Jsem starý narkoman zahnaný do kouta.

Nekonečná smyčka opakující se léčby a závislostí je také hlavním námětem jeho memoárů nazvaných Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih. Jsou napsané otevřeně, vtipně a s naprostou upřímností. Čtenáře zavádí nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i do vlastního dlouhé roky trvajícího boje se závislostí. V knížce prozrazuje jména i to, kolik ho během let léčba závislostí stála. Svěřuje se s intimními historkami s neukojitelnou touhou po slávě, která soupeřila s jeho touhou po prášcích a alkoholu. První vydání jeho pamětí vyšlo v nákladu jednoho milionu výtisků a Matthew Perry se díky tomu vrátil zpět k hvězdné slávě jako z 90. let, kdy se jeho jméno skloňovalo ve sloupcích bulvárních plátků.

„Tohle je Matthew Perry v číslech. Od svých 26 let žil střídavě ve střediscích pro léčbu závislostí a mimo ně. Čtrnáctkrát byl na odvykačce. Pětašedesátkrát absolvoval detixokační program - poprvé ve svých 26 letech, dva roky poté, co naskočil do deset let natáčeného seriálu Přátelé. Podstoupil 14 operací a více než 6000 sezení Anonymních alkoholiků, i když v jeho případě anonymita nepřipadala v úvahu.“ (The Washington Post)

Zajímavostí je, že matka Matthew Perryho byla v osmdesátých letech tiskovou mluvčí kanadského premiéra Pierra Trudoa a Matthew Perry chodil s jeho synem budoucím kanadským premiérem Justinem Trudeauem do stejné základní školy.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení