Lande Nathaniel

Kanadský historik, univerzitní profesor, novinář, filmař a spisovatel Nathaniel Lande je autorem celkem dvanácti knih. Patří mezi ně i debutový román s autobiografickými prvky Cricket a kniha esejí představující jednotlivé americké války z autentického pohledu více než šedesáti válečných zpravodajů, včetně např. Ernesta Hemingwaye Dispatches from the Front: A History of the American War Correspondent.

Nejnovějším počinem Nathaniela Landeho je kniha – Zatímco hudba hrála, která právě vychází i v českém překladu. Dojemný příběh česko-německého chlapce v době 2. světové války, se všemi dilematy a kontrasty, které k tomuto neslavnému historickému období patří, se odehrává v Praze a autor jej na základě skutečných událostí psal dlouhých osm let.

Snil o tom, že hudba má moc všechny zachránit před čímkoliv, co přijde, ale pravdou bylo, že zatímco hudba hrála, vzali jim všechno.

Nathaniel Lande píše také faktografické knihy z nichž nelze nezmínit bestseller The 10 Best of Everything: An Ultimate Guide for Travelers, který na svých cestách napsal společně se synem Andrewem.

Nathaniel Lande měl od dětství vadu řeči, a právě psaní mu pomáhalo v komunikaci. Tento hendikep se mu však podařilo překonat a později pracoval dokonce i jako osobní poradce dvou amerických prezidentů. Říká o sobě, že je glosátor, pozorovatel, cestovatel, milovník zapadlých klubů a sličných žen. Nejraději píše ve své knihovně, obklopen hromadou knih.

Cestování neznamená jen přesuny v čase a prostoru. Je to způsob přístupu k životu. Jde o překonávání vlastních hranic, nejen těch fyzických, třeba mezi státy. Víte, já jsem do svých dvanácti let neuměl mluvit. Doktoři, psychologové ani logopedové si se mnou nevěděli rady. A přitom můj otec byl uznávaný lékař. Dnes by to do mě řekl asi málokdo. Psaním a mluvením jsem se nakonec totiž živil. A v tom to přesně vězí. Když neumíš mluvit, postav se před velké publikum, když máš strach z výšek, nasedni do letadla, když se bojíš vody, nastup na palubu. Lidé, kteří se nebojí poznávat nová místa, se nebojí ani sami sebe. A to je v dnešním zmateném a prolhaném světě moc důležité.

Nathaniel Lande je také úspěšným filmovým tvůrcem. Jeho dokumenty získaly více 20 mezinárodních cen. Kromě toho je držitelem dvou patentů, týkajících se digitalizace knih. Vystudoval Oxfordskou univerzitu a v současné době žije se svou druhou ženou, ruskou balerínou Natalyí Chamkinou, střídavě v kalifornském Montecitu a v New Yorku.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení