Robert T. Kiyosaki

Robert T. Kiyosaki*Hilo, Havaj (USA), 1947

Robert Toru Kiyosaki je americký podnikatel, učitel a autor návodných knih z oblasti financí a podnikání. Proslavilo ho stěžejní dílo Bohatý táta, chudý táta (1997) podložené rodinnou historií, které se po prvotním neúspěchu stalo takřka za noc bestsellerem své kategorie. Poukazuje v ní na odlišná myšlení „neomezených“ boháčů a „omezených“ chudých a jejich různé cestě k úspěchu.

Narodil se ve městě Hilo na Havaji. Má japonské kořeny a pochází z chudé učitelské rodiny. Už jako malý poznal svého celoživotního přítele Mika, jehož otec oba chlapce přivedl do světa podnikání a investic. Už zde se formuje bohatý podklad pro jeho absolutní bestseller.

Po střední škole zamířil Kiyosaki na námořní obchodní akademii v New Yorku, následně pokračoval do námořní pěchoty a odešel do Vietnamu jako důstojník a pilot. Jeho obchodní kariéra se rozjíždí až po návratu z války, ovšem původně začínal jako prodavač firmy Xerox.

V roce 1977 založil společnost, která podchytila tehdejší rodící se trend suchého zipu a přivedla na trh první peněženku založenou na tomto principu, primárně určenou surfařům. Tato akce mu přinesla publicitu (v časopisech Success Magazine či Playboy), celosvětově známý výrobek a krásný milion dolarů, nicméně i přesto zkrachoval. Podruhé se roku 1985 ve svém podnikání zaměřil na trička s logy heavy-metalových skupin typu Iron Maiden, což se opět setkalo s nadšením, v tomto případě ale Kiyosakiho rozdrtila konkurence. Na druhou stranu se tehdy oženil s Kim Meyerovou.

Z těchto akcí přesto vyšel moudřejší a silnější než kdy dřív - založil úspěšnou mezinárodní společnost Rich Dad Company Inc., která prodává vzdělávací knihy a produkty na téma „jak zbohatnout“. Spolu s manželkou vytvořili vzdělávací institut Excellerated Learning Institute, pro nějž v rámci podniku Money & You cestoval a přednášel po celém světě.

Kiyosaki se možná překvapivě zaměřuje ve své vizi už na malé děti, ve kterých chce probudit počátky finančního myšlení – Bohaté dítě, chytré dítě (2001). Zásadní chyby nachází ve školním ekonomickém vzdělávání a poukazuje na ně knihami Nefér výhoda či Proč jedničkáři pracují pro trojkaře (2011).

Jeden z největších podnikatelských úspěchů Kiyosakiho představují investice do nemovitostí a v tomto směru nabízí průvodce Velká kniha realitního byznysu s konkrétními příběhy úspěšných makléřů, jakým je třeba také Donald Trump. Právě s tímto výrazným prezidentem USA společně dali vzniknout dvěma knihám – Doteku Midase (2011) a Proč chceme, abyste byli bohatí (2006). Jeho kniha Konspirace mocných a bohatých (2008) se objevila online zdarma v interaktivní podobě s více než milionem komentářů od fanoušků po celém světě. Dále investoval třeba do zlatých dolů, mincí nebo ropných plošin. Zatím nejnovější titul Fake (2020) poukazuje na nebezpečnost lživých informací či nabídek a učí, jak je rozpoznat.

Mimoto se Kiyosaki objevil v populárním sloupku 10 Questions časopisu TIME, kde zodpovídal dotazy jak z oblasti investic, tak třeba o dopadu vzdělání na finanční úspěchy. A můžeme být pyšní, že tento vizionář zavítal dokonce i k nám do Čech, konkrétně do pořadu Na plovárně ČT2, kde poskytl rozhovor Marku Ebenovi. Navíc je také autorem stolní hry Cashflow, kde si hráči mohou procvičit účetnictví a finanční gramotnost v zábavnější praxi.

Za zmínku stojí také fakt, že Kiyosaki je od svých 47 let v důchodu. Jeho životní motto zní: „Nepracujte pro peníze. Nechte peníze, ať pracují pro vás.“

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení