Jiřina Bohdalová*Praha, 1931

Významná česká herečka Jiřina Bohdalová se do našeho povědomí dostala mnoha zajímavými, a poctivě odvedenými, divadelními a filmovými rolemi. K nejznámějším jistě patří filmy Ucho, Dáma na kolejích, Ženu ani květinou neuhodíš, či Bílá paní, Světáci a Hvězda zvaná Pelyněk. Z pozdějších pak nelze vynechat filmy Nesmrtelná teta nebo Fany.

Účinkovala také v řadě televizních seriálů. Jiřina Bohdalová, absolventka DAMU, stála na jevišti a před kamerou po boku těch nejlepších českých herců, mezi něž jistě patří mimo jiné Jan Werich, Vladimír Menšík, Miloš Kopecký a další, a v neposlední řadě i Vladimír Dvořák v zábavném pořadu Televarieté. Byla v několika angažmá, Divadlem ABC počínaje, přes Městská divadla Pražská, až k Divadlu na Vinohradech.

Mám ráda laskavý humor, aby to chytrýho neurazilo a blbý tomu rozuměl.

 

Kromě toho je Jiřina Bohdalová díky svému netypicky zabarvenému hlasu nezapomenutelnou vypravěčkou pohádek. Její večerníčky, jako jsou Pohádky ovčí babičky, Pohádky z mechu a kapradí a Rákosníček, patří k těm nejoblíbenějším. Namluvila už více než sto třicet jejich epizod.

Se smyslem pro humor se člověk rodí a neví o tom. Nemám ráda vulgární humor, pitvoření a název bavič. Bavič, to je jiná kategorie než komik. Bavič chce bavit a komik chce rozesmát a hrát.

 Jiřinu Bohdalovou jsme mohli poznat také jako autorku několika domácích kuchařek, ve kterých nabízí recepty na různé kulinářské speciality, ať pro slavnostní příležitosti, či jen pro ty, kdo mají rádi dobrá jídla. Lidi, to je bašta, Hádej, kam půjdem na večeři? (na flám?, na oběd?), anebo Pro mlsné jazýčky – Slavnostní kuchařka, jsou velmi inspirativní…

V roce 2006 napsala Jiřina Bohdalová svou životopisnou knihu Měla jsem štěstí na lidi. Vypráví v ní o sobě v průběhu let, jak se měnili životní, ale i společenské a politické okolnosti, a jak se s nimi vyrovnávala.

V podobném duchu se nese i její druhá autobiografická kniha Můj život mezi slzami a smíchem, z roku 2020. Tentokrát jde však o podrobnější a emotivnější pojetí, a také se zde více věnuje období padesátých let, která pro ni byla zjevně velmi těžká. V této knize se zároveň poprvé dozvídáme, že současnou roli v tragikomedii Gin Game v Divadle na Jezerce, zamýšlí jako svou vůbec poslední.

Sekne to se mnou uprostřed vyprávění zábavné historky.

 

Jiřina Bohdalová je držitelkou titulu Zasloužilá umělkyně (1985), Medaile Za zásluhy 1. stupně (2013), Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra (2010), a v témže roce byla také uvedena do Dvorany slávy TýTý.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení