Alice Osemanová

Alice Osemanová*Chatham, Velká Británie, 1994

Alice May Oseman je úspěšnou britskou autorkou young adult románů, zachycujících život mladých lidí v současné Anglii. Začala je psát již ve svých 17 letech a její první román Solitaire byl vydán v roce 2014. Druhý román Alice Oseman – Radio Silence – se dočkal v roce 2017 ceny Silver Inky Award za young adult literaturu. Velkého úspěchu dosáhl i román I Was Born For This (2018), jenž byl v roce 2020 následován čtvrtým románem, inspirovaným jejími osobními zážitky z univerzity, Loveless.

Narodila se v Chathamu, městečku v severní části anglického Kentu. Právě do Anglie situuje také své příběhy. Vyrůstala poblíž Rochesteru se svým mladším bratrem Williamem. Vystudovala anglickou literaturu na Durhamově univerzitě.

Když se koukáte na film, jste svým způsobem člověk zvenčí, co se dívá dovnitř. Ale s knihou jste přímo uvnitř. Jste v ní. Jste hlavní postava.

Debutovala roku 2014 románem Solitaire, který seženeme v českém překladu. Ústřední dvojici tvoří nesmírná pesimistka Tori a její kamarád, totální optimista Michael, což přináší samo o sobě velmi slibné napětí. Autorka se dotkne zásadních témat (nejen) pro náctileté, jako jsou vztahy, přátelství, sexualita, psychické zdraví a poruchy příjmu potravy.

Znáš všechny knihy a autory, ale žádný jsi nečetla. To je, jako kdyby pršely peníze a tys odmítala chytit třeba jen jedinou minci.

Nejznámějším počinem Alice Oseman je však bezesporu její komiks na pokračování Srdcerváči (2019), který je povinnou výbavou každého člena nebo přítele LGBT komunity. Srdcerváči Nick a Charlie původně vznikali v online prostoru, nově vás však vezmou za srdce i v knižní podobě.

Příběhy postav známých již z románu Solitaire – cynické středoškolačky Tori, jejího bratra Charlieho a jeho lásky k Nickovi – si získaly oblibu mladých čtenářů v mnoha zemích, přičemž jejich třetí část – Srdcerváči – Kniha 3 – dosáhl, jako nejlepší grafický román a komiks 2020, na cenu Goodreads Choice Awards. Byli to právě Srdcerváči (Heartstopper), kteří způsobili vlnu zájmu o tuto autorku.

Emoce jsou nejsmrtelnější lidskou nemocí. Všichni umíráme.

 Srdcerváči jsou zatím druhé z česky dostupných děl Osemanové. Jedná se o krásný zamilovaný příběh mezi dvěma kamarády. Nabídne výborné oddechové chvilky, obrovskou porci optimismu a motivační poselství nejen pro náctileté, kteří objevují svoji sexualitu. Kluci s klukama, to je oč tu běží. Pro fanoušky Zkrocené hory, Muffinů a koláčků či publikací Davida Leviathana další vítaný přírůstek do duhové rodiny.

Romance Charlieho a Nicka je dokonce tak podnětná, že inspirovala streamovací službu Netflix k její vizuální adaptaci. Brzy se tedy můžeme těšit také na televizní seriál Srdcerváči.

Člověk občas musí působit normálně. Pro většinu lidí je normálnost běžnej stav. Ale pro některý lidi, jako třeba pro mě nebo pro tebe, je normálnost něco, co musíme předstírat, jako třeba když si vezmeš elegantní šaty na slavnostní večeři.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení