• Anastasja Vištalová Anastasja Vištalová

    Věřím, že existuje jen málo nadšenců do romantických knih, kteří by alespoň vzdáleně neslyšeli o „Lásce po španělsku“, tahle knížka totiž začátkem léta válcovala český knižní instagram. Stala se senzací TikToku a odnesla si cenu Goodreads Choice Awards za nejlepší debut roku 2021. Zlatým hřebem v žebříčku lákadel, proč si knihu přečíst, je přirovnání k „Hypotéze lásky“, kterou jsem si zamilovala a doporučuji ji, kudy chodím. Neváhala jsem tedy ani vteřinu a musela se do knihy pustit. Měla jsem sice trochu obavy, jestli humbuk kolem tohoto titulu opravdu stojí za to, ale jak se říká, kdo nic nezkusí, nic nezjistí.

    Celá recenze

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.4 z 5 158 hodnocení čtenářů

92× 5 hvězdiček 40× 4 hvězdičky 17× 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

Hodnocení našich knihkupců: 4.5 z 5

  • 5 z 5 hvězdiček Tereza Pleplová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Už asi od července mi ležela nedotčená v knihovně. Nechápu. NECHÁPU, proč mi trvalo tak dlouho si ji přečíst.🙈😅 Jsem teď převážně ve své fantasy éře, ale chtěla jsem i nějakou změnu a když je venku ta zima, tak se trochu ohřát letní romantickou knížkou.😌 Že jsem čekala tak dlouho... Tohle jsem potřebovala jako sůl. Dlouho jsem se takhle nezasmála.🤣 Ten humor, postavy a ta romantika.❤️‍🔥 Prostě skvělý. Nenechte se zmást nevinnou roztomilou obálkou.😏 Aaron Blackford byl okouzlující. Od začátku jsem na něm viděla, že je z Liny úplně hotový.😏 A ten jejich fake dating. Ach.🤭 Dokonalý muž, opravdu.😍 Nejlepší scénky byly ve Španělsku na svatbě. Tam to začalo opravdu jiskřit neskutečným způsobem.🥵 Tenhle chlap by si mě získal jediným pohledem.🙏🏻🤣 Nechápu, že Lina tak dlouho odolávala a neviděla, jak je do ní blázen.😵 Jejich momenty byly opravdu k nezaplacení a pořád se k nim vracím.💙 Ať už hot nebo emotional.👌 Nemělo to chybu, čtení jsem si moc moc moc užila a neváhám dát 5/5👑. Jestli o knize přemýšlíte a jste milovníky spicy rom-com tak určitě s chutí do toho!!😏

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Sáruš registrovaný uživatel

    Prvních par kapitol bylo na můj vkus až moc zdlouhavých. Ale potom, co se tím člověk prokousal jsem se od knihy nemohla odtrhnout a příběh i hlavní postavy jsem si totálně zamilovala. A asi potřebuji pokračování této dvojice.

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Jitka registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Tak tato kniha je pro mě velkým překvapením, autorku čtu poprvé a musím říct, že fakt úžasné.. je zde naprosto vše, co od toho člověk očekává... skvělý příběh, vtip, hlavní postavy prostě milujete :-) Rozhodně stojí za přečtení. To je kniha, ke které se budete rádi vracet.:-)

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Barunka reader Uživatel aplikace KDčko

    Oo... můj... Bože!!! Do Aarona jsem se zamilovala... Jednoduše inspirace pro kluky. Clasik enemies to lovers. MILUJU JI!!!!!

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Valéria Lauková registrovaný uživatel

    …temperamentná, utrápená, single… To je v skratke Lina, hlavná postava knihy ŠPANIELSKY ĽÚBOSTNÝ PODVOD. Milujem ELENU ARMAS. Už s prvými riadkami som si obľúbila jej štýl a mala som ho čím ďalej radšej. Dosť to zhrniem. Za polovicou sa takmer nič (rozumej nič zásadné pre knihy tohto žánru) nedialo, napriek tomu som bola ako na ihlách. Doslova nervydrásajúce, ´žhavé´… proste wau! Nebola by som si pomyslela, že slow-burn romance môže byť takáto. Chápete? Bez dotyku či bozku postáv som mala pocit, že mi erotickým výbojom začne kniha tlieť pod rukami.. Netuším ako to Elena urobila, no pre mňa je bohyňou pomalej romantiky. Námet nie je nič extra, poviete si. Ale Armas chytila nápad za pačesy a vytrieskala z toho maximum. Pri 530 stranách som príbeh doslova zhltla za menej ako 48hodín(svoj zombie stav nebudem komentovať). Okrem klišé “fejkového” priateľa, celé to okolo, prečo Lina toho priateľa potrebovala, prečo sa Aaron nechal nahovoriť(toto nie je celkom pravda, ale prečítajte si a pochopíte), prečo Lina rada necestovala domov napriek láske k rodine aj pozadie pracovného prostredia či spoločnej minulosti postáv, to všetko Elena vyšperkovala a dávkovala postupne, po kvapkách, ako životodarný kokteil v podobe infúzie, do žily. Vzájomné doťahovačky mi spôsobovali kŕče v tvárových svaloch, toľko som sa uškŕňala. Pri odhaľovaní Lininej minulosti mi pukalo srdce. Počas celého podvodu mi srdce búšilo ako Line, pretože Aaron bol dokonalejší ako dokonalý priateľ, aj keď len ‘akože’. Najviac som sa roztápala pri scénke, kde vysvetľoval Lininej rodine, ako sa zoznámili. Ale aby to nebolo len o oooch a aaaach, tak musím podotknúť, že jedna postava bola doslova na facku. Z tých šovinistických rečí mi bolo zle! Rosie je úžasná kamarátka, Daniel je kretén a napriek romantickej linke, slza mi vyšla až v závere. Bolo to kvôli rodinnej situácii a naozaj ma to nejak moc rozľútostilo. Keby ma na poličkách nečakajú nové príbehy, rozčítala by som si túto knihu znova..

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 4 z 5 hvězdiček Petra Šnajdová registrovaný uživatel

    Perfektní, začátek se sice trošku táhl, ale potom už to bylo jen super.

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Týna Krásová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Krásné letní čtení. Je pravdou, že prvních 150 stran je takových nudně vleklých. Stejnak od příběhu dostanete to co čekáte. Lina má špatný úhel pohledu ohledně Arona což on ji to po celou dobu děje vyvrací

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 3 z 5 hvězdiček Aneta registrovaný uživatel

    Kniha je sice velmi čtivá a docela dobře odsýpá, ale v některých chvílích mi chování hlavní hrdinky přišlo dost absurdní. A k tomu mě ke konci už silně rozčilovalo neustálé opakování přirovnání "jeho oči, modré jako tůně". Měla jsem pocit, že je to tam snad na každé druhé straně.

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Iveta Hanychová registrovaný uživatel

    Za mě proste paráda, miluju tento typ knih. Je to první kniha od této autorky a jsem moc ráda, že jsem se pro ni rozhodla. Nedokázala jsem od ní odtrhnout oči. Je to příběh, který vás pohltí. A možná by jste si i přáli být v roli hlavních hrdinů. ❤️

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Valentina Quartucciová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Napínavé letní čtení od kterého se nechcete odtrhnout

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 3 z 5 hvězdiček Animant Smith Uživatel aplikace KDčko Zakoupil produkt

    Tuto knihu čtu už 3 měsíce. Nejde mi se přes ni dostat. Čekala jsem od ní více.

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 4 z 5 hvězdiček Janca07 Uživatel aplikace KDčko

    Knihu jsem přečetla za dva dny a pořádně jsem se do ní položila. Začátek je strašně pomalý a fakt nechci 20 stránek číst o tom, jak se tam "požďuchují", ale pak když to přečkáte, tak je to dobrý. V knize se často vyskytují španělské věty, výrazy, které jsou většinou nepřeložené, což mi přijde škoda - buď to tam dám a přeložím to, nebo to tam nedám. Dále mi občas vadila hlavní hrdinka, jak byla zaslepená a nechtěla si věci přiznat. Poslední připomínku mám k té délce, protože některé situace jsou tam až zbytečně dlouhé a některé bych dala úplně pryč. Kniha má ale hezký poutavý příběh, strašně to mezi nimi jiskří, vcítíte se do jejich role a to hlavní, že nikdy nevíte, co bude následovat, očekáváte, že se něco stane, ale ono to dopadne jinak. Je taková, že na vás něco číhá na každém rohu :-). Je to taková oddechovka pro teenagery, ale znovu pro lepší poskládání, jako to mám třeba u Hoover, bych ji nepotřebovala číst znovu.

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 4 z 5 hvězdiček Jana Šamšová registrovaný uživatel

    "Čas nečeká na nikoho." "Budu někdy tak šíleně, po uši zamilovaná, že vedle toho vybledne všechno ostatní?" (ohhhh, tohle je tak dávno, co jsem tohle zažila) JEDNA MALÁ LEŽ. DVĚ NAPROSTO ODLIŠNÉ POVAHY. TŘI DNY PŘEDSTÍRÁNÍ. A TO VŠECHNO UŽ ZA 4 TÝDNY NA SVATBĚ VE ŠPANĚLSKU. Příběh Cataliny Aarona se zprvu vlekl, dlouhé popisy, které měly význam, ale byly nekonečné a rozvláčněné, že jsem měla knihu chuť odložit. Ale dcera mě přesvědčila, abych jí dala šanci. A měla pravdu. Líbilo se mi, jak se mezi nimi napětí postupně stupňovalo a jak si k sobě nacházeli cestu z prvotní, řekla bych až nenávisti, ze strany Liny.

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 3 z 5 hvězdiček J.L. registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Kniha je čtivá. Autorka však z hlavní postavy knihy udělala nedovtípivou "káču". Byl to zároveň i kýč jak bič. Mohlo to být zkrátka napsané trochu uvěřitelněji.

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Soňa Dlhopolčeková registrovaný uživatel

    Má 3 dni na to, aby rodinu presvedčila, že je zaľúbená.. Aj keď to znamená predstierať vzťah s nenávideným kolegom z práce Už ste niekedy čítali knihu, ktorú ste na začiatku neznášali a na konci milovali? Zaskočilo ma, ako som na začiatku Linu neznášala Mala som chuť ju riadne prefackať a to mi ostalo dobrých 80 strán. Potom sa však našťastie prestala chovať ako koza a už bolo všetko v pohode Po horšom začiatku bol zvyšok knihy pre mňa úžasný a bolo to hlavne zásluhou Aarona Pretože Aaron bol úžasný ♥️. Uvedomil si, akú chybu pri ich zoznámení urobil a systematicky pracoval na tom, aby to napravil a zmenil svoj obraz v Lininych očiach. Lina bola typicky ukecaná Španielka, žila vo svojej hlave a vytreskla, čo jej prišlo na jazyk a mne to vôbec nevadilo. Neviem prečo, ale celý čas som pri čítaní mala pred očami Ellu z Lucifera, lebo práve ju mi Lina veľmi pripomínala Veľmi sa mi páčilo, ako sme postupne odhaľovali ďalšie a ďalšie vrstvy ich osobností a toho, čo ich formovalo. Veľa vecí začalo postupne dávať zmysel a krásne do seba zapadlo. Len do toho Španielska sme sa dostali až v polke knihy a akosi to celé až moc rýchlo ubehlo. Napriek tej dĺžke knihy som chcela ešte viac, lebo Aaron bol pod suchopárnou maskou proste miláčik a bolo zábavné sledovať ich grumpy/sunshine dynamiku . Ich vzťah sa pekne plynulo menil a vyvíjal a bolo krásne vidieť, ako si Lina postupne uvedomuje, že sa v Aaronovi mýlila a postupne otvára svoje srdce a učí sa mu dôverovať. Takže bez problémov zabudnem na horší začiatok a túto knihu vrelo doporučujem každému milovníkovi romantiky ♥️ Moje hodnotenie: ⭐️⭐️⭐️⭐️.5/5 (dala by som 5/5, keby nie prvých 100 strán, kedy sa Lina chovala ako blbec) /5

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Anna registrovaný uživatel

    Ani neváhej a dej si jí okamžitě do košíku! Tuhle knížku si fakticky zamiluješ jako já. Co bych ještě měla dodat? No prostě nádhera.

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 4 z 5 hvězdiček Ta co ráda čte registrovaný uživatel

    Knížka byla ze začátku zdlouhavá ale, potom když jsem se prokousala těmi všemi “úvodními” kapitolami, tak jsem se od ní nemohla odtrhnout. Bylo to vtipné milé a ke konci spicy.

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Adéla Učňová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Nebudu vám lhát.. Aarona miluju od první stránky! Naprosto skvělé!

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 5 z 5 hvězdiček Markéta Lihotzká registrovaný uživatel

    Hodně skvělý nápad na příběh. Hltala jsem od začátku do konce. Dokonce je to první kniha, které dávám 5 hvězdiček :)

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372

  • 3 z 5 hvězdiček Danielka Galbavá registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Knížka mi přijde zdlouhavá. Ke konci to bylo lepší, ale čekala jsem od knížky víc.

    Kniha, Ikar, 2023, 9788024950372