Uspořádání světa E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Vlivný politolog, historik a bývalý ministr zahraničí Spojených států předkládá ve své znamenité práci mnohostranný, historickými a politickými souvislostmi podložený pohled na řád světa. Ukazuje, že kořeny současného uspořádání mezinárodních vztahů byly poprvé zformulovány v západní Evropě téměř před čtyřmi staletími na mírové… Přejít na celý popis

Parker S. Huntington: Niccolo Andretti Na jeho hlavu je vypsána milionová odměna. Ona bojuje za svou sestru a zkusí ho vydírat... Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Vlivný politolog, historik a bývalý ministr zahraničí Spojených států předkládá ve své znamenité práci mnohostranný, historickými a politickými souvislostmi podložený pohled na řád světa. Ukazuje, že kořeny současného uspořádání mezinárodních vztahů byly poprvé zformulovány v západní Evropě téměř před čtyřmi staletími na mírové konferenci v německém Vestfálsku. Mír po třicetileté válce tehdy odrážel pragmatické vyrovnání s realitou a byl založen na společenství suverénních států, které kontrolují své vzájemné ambice prostřednictvím všeobecné mocenské rovnováhy. Vestfálský systém se postupně rozšířil po celé zeměkouli a pojal do sebe řadu odlišných civilizací a regionů.

Kissinger sleduje, jakými proměnami prošel tento systém rovnováhy po Francouzské revoluci a napoleonských válkách na vídeňském kongresu a jak se s jeho stavebními kameny vyrovnávaly jiné části světa v souvislosti se svou historickou, politickou a kulturní odlišností. Autor věnuje svůj analytický pohled také otázkám Středního východu (a speciálně Íránu), odlišným koncepcím mocenské rovnováhy v Evropě a Asii, zvláště čínské „harmonii pod nebesy“. Pozornost zaměřuje také na americké politické vize, které se přestaly opírat pouze o systém vyvažování a začaly usilovat o dosažení míru šířením demokratických principů. Kissingerovy úvahy ústí v současnosti a hledají perspektivu světového řádu pro naši dobu tváří v tvář takovým výzvám, jako je islamismus, šíření jaderných zbraní a globalizace.

 

 

 

 

 

Americký politik, diplomat a politolog Henry Alfred Kissinger se narodil v roce 1923 v německém Fürthu, odkud v roce 1938 s rodinou uprchl před nacismem do Spojených států amerických. Zde v roce 1943 obdržel státní občanství, přerušil studium ekonomie a narukoval do armády. Na Harvardově univerzitě získal v roce 1954 doktorát a až do konce šedesátých let tu působil v oboru mezinárodních vztahů. Pracoval zároveň jako poradce za vlády D. Eisenhowera, J. F. Kennedyho a L. Johnsona. Byl předsedou Rady pro národní bezpečnost (1969–1975) a v září 1973 se stal ministrem zahraničí USA. V této funkci zůstal do ledna 1977. Je nositelem Nobelovy ceny za mír z roku 1973.

Podrobně se zabýval dějinami evropské diplomacie 19. století, jako politolog se podílel na formulaci amerických strategických cílů, jako ministr zahraničí měl možnost je také naplňovat. Velké spisovatelské nadání uplatnil v mnoha publikacích o zahraniční politice a diplomacii, za všechny uveďme například Umění diplomacie (PROSTOR 2022, 4. vydání) či Uspořádání světa (PROSTOR 2023, 3. vydání). U příležitosti 100. narozenin Henryho Kissingera vydává nakladatelství PROSTOR v květnu 2023 autorovu novinku Leadership (česky pod názvem Politické strategie).

Sdílet 0

Nakladatel
Prostor
jazyk
čeština
Počet stran
432
datum vydání
1.01.2023

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.9 z 5 9 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • 5 z 5 hvězdiček JS registrovaný uživatel

    Velmi kvalitní analýza přístupů ke konceptu světového pořádku.

    Kniha, Prostor, 2016, 9788072603350

  • 5 z 5 hvězdiček Lída registrovaný uživatel

    Velmi erudovaný, ale srozumitelný pohled na rozdílné koncepty uspořádání společností a vlád v různých světových kulturách. Přesah z historie do současnosti, nepříliš zatížený politickou ideologií, což je jedno z největších plus.

    Kniha, Prostor, 2016, 9788072603350

  • 5 z 5 hvězdiček Lumír Šarman registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Pokud si chcete udělat obrázek o našem světě - proč je v současné době uspořádán tak a ne jinak. Henry Kisinger vám v tom pomůže. Výprava začíná Vestfálským mírem a koncem třicetileté války, což umožnilo Evropě na tři staletí nastavit vzájemné soužití bez větších konflitků. Autor detailně popisuje i další klíčové státy, jako jsou USA, Čína, Rusko. Pro mě to bylo mnoho užitečných "aha".

    Kniha, Prostor, 2016, 9788072603350

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 497 Kč Nápověda
Další knihy autora