Shuggie Bain E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Hugh „Shuggie“ Bain je osamělý, citlivý chlapec, který vyrůstá v 80. letech ve zchátralých obecních bytech ve skotském Glasgow. Politika Margaret Thatcherové připravila obyvatele průmy­ slového města o práci, schyluje se tu k drogové epidemii a Shuggieho matka Agnes sní o vlastním domě, listuje stránkami katalogu s oblečením a objednává si na dluh… Přejít na celý popis

Hororový duben? Pecky od FOBOSU od 99 Kč včetně e-knih! FOBOS je záruky kvality a čtivosti pro všechny fanoušky hororu! Knihy vycházející pod touto značkou teď koupíte od 99 Kč. Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Hugh „Shuggie“ Bain je osamělý, citlivý chlapec, který vyrůstá v 80. letech ve zchátralých obecních bytech ve skotském Glasgow. Politika Margaret Thatcherové připravila obyvatele průmy­ slového města o práci, schyluje se tu k drogové epidemii a Shuggieho matka Agnes sní o vlastním domě, listuje stránkami katalogu s oblečením a objednává si na dluh trochu štěstí. Když její manžel odejde od rodiny, nachází stále větší útěchu v pití a sociální dávky utrácí za plechovky extra silného piva. Shuggieho dospívající sourozenci si raději rychle najdou způsob, jak z domova utéct, a malého bratra nechají, aby se o matku staral sám. Shuggie se mezitím snaží stát se obyčejným klukem, jenže zjišťuje, že je všechno, jen ne „normální“. A jedinou oporou je mu matka, která se propadá do alkoholismu.

Román Douglase Stuarta v roce 2020 získal Bookerovu cenu a stanice BBC ve spolupráci s produkční společností A24 připravují televizní seriál.

Douglas Stuart (1976) vyrůstal v Glasgow jako nejmladší ze tří sourozenců. Jeho otec rodinu opustil, když byl Stuart malý. Vychovávala ho matka, která bojovala s alkoholismem a závislostí a zemřela, když bylo autorovi 16 let. Vyrůstal se svým starším bratrem. Vystudoval střední textilní školu a poté Královskou akademii umění. Dnes žije Douglas Stuart v New Yorku, kde se živí jako módní návrhář. Za román Shuggie Bain získal v roce 2020 Man Bookerovu cenu, byl nominován na Carnegieho medaili a stal se finalistou Národní knižní ceny.

Sdílet 0

Nakladatel
Paseka
jazyk
čeština
Počet stran
512
datum vydání
1.01.2022

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

5.0 z 5 5 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • 5 z 5 hvězdiček Zuzka-Knižníček registrovaný uživatel

    Autobiograficky inspirovaný román nás zavede především na sídliště do skotského Glasgow, konkrétně do doby 80. a 90. let minulého století. Hned chvilku po začátku čtení mě fascinovaly především dvě věci: zaprvé neskutečně skvělý překlad knihy, zadruhé, že mi knížka začala před očima běžet jako divadelní představení, i jsem si tam dosazovala herce z našeho městského divadla, mazec, to už se mi dlouho nestalo. Z knížky jde cítit taková pachuť zoufalství a bezmoc dělnické vrstvy, když Margaret Thatcher zavřela doly a velká řada lidí propadla alkoholu. Jedna z hlavních postav maminka Agnes je toho jasným příkladem. Nejprve od ní odejde manžel, pak obě starší děti a Shuggie se o matku musí ve svých 13 letech plně starat. Do toho řeší svou existenci a identitu. Je to bravurně napsaná a vystavěná kniha, musím (a chci) ji vřele doporučit, je skvělá.

    Kniha, Paseka, 2022, 9788076372917

  • 5 z 5 hvězdiček Hana Barabášová registrovaný uživatel

    Vtáhlo a vysálo. To mám ráda.

    Kniha, Paseka, 2022, 9788076372917

  • 5 z 5 hvězdiček Eva Francová registrovaný uživatel

    Osmdesátá léta ve Skotsku nebyla jednoduchá. Díky politice přišlo spoustu dělníků o práci, jsou odkázáni na sociální dávky a rozmáhají se různé závislosti. Malý chlapec Hugh „Shuggie“ Bain vyrůstá v Glasgow. Když je opustí jeho otec, vyrůstá s matkou a dvěma staršími sourozenci. Matka se snaží vypadat jako ze škatulky, utrácí peníze, které nemá, za věci z katalogů a čím dál častěji utíká za lepším pocitem k plechovce piva. Starší sourozenci brzy odejdou a je na Shuggiem, aby se o matku postaral. Tento román nám syrově a bez přetvářky ukazuje těžkou dobu. Věnuje se vážným tématům a ukazuje nám obraz tehdejší společnosti, kdy život v Glasgow rozhodně nebyl jednoduchý. Je tu skvěle vykreslená atmosféra, díky níž se dokážete přenést do minulosti a vnímat tak každou nelehkou situaci, kterou, nejen Shuggie, musí prožívat. Ve vyprávění se nám tu střídají jednotlivé postavy, můžeme tak nahlédnout do hlavy každému z nich a pochopíme, jak se cítí a proč dělají to, co dělají. Je zde zpracováno spousta závažných témat jako nezaměstnanost, závislosti, vztahy v rodině, jinakost. Je to těžké a smutné čtení plné bolesti, u kterého Vám nebude dobře. Přesně tohle mám však na knížkách ráda, když se na mě přenesou emoce, které ve mně rostou. Já se díky nim dokážu vcítit do jednotlivých postav a prožívat s nimi jejich nelehký život. Kniha je skvěle napsaná. Od prvních řádků čtivá. Autor si hraje se slovy, používá krásná přirovnání. Ač je zpracované téma náročné, text je prostě nádherný. Příběh nám přináší situace, které jsem nečekala, některé až šokující. Potřebovala jsem číst dál, abych věděla, jak to celé dopadne. Některé události tu autor jen naznačil a je na čtenáři, kam až ho jeho představivost zavede. Kniha je zčásti autobiografická, a o to smutnější a skutečnější celý příběh je. Douglas Stuart získal za knihu Man Bookerovou cenu, jednoznačně oprávněně. Pokud rádi čtete příběhy o těžkých lidských osudech, které vás pohltí, je tato kniha přesně pro Vás.

    Kniha, Paseka, 2022, 9788076372917

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 349 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora