Zapomeňte na nudné školní atlasy!

Zapomeňte na nudné školní atlasy! - titulní obrázek

Také si pod slovem „atlas“ vybavíte nudnou školní publikaci? Máte ji před očima? Jo? Tak na ni rychle zapomeňte! Raději se s námi podívejte na 5 nejzajímavějších atlasů, které potěší děti i dospělé. Jste připraveni? Tak jdeme na to!

 

Atlas jídla - Genny Gallo, Annalisa Beghelli

Atlas jídla

Jídlo? Jídlo. Jídlo! Někdo jí proto, aby žil a někdo zkrátka žije proto, aby jedl. Pokud jste i vy nadšeným strávníkem, který rád poznává gastronomii nejen chuťovými buňkami, ale také očima, zamilujete si tento Atlas jídla. Ale pozor! Před jeho listováním si připravte něco dobrého k snědku! Zaručeně totiž dostanete hlad!

 

 

Tato nádherně ilustrovaná publikace vás vezme na cestu kolem světa. Ukáže vám, co se jí nejen v evropských zemích, ale také v Africe, v Americe a na ostatních kontinentech. Zajímá vás, které druhy hmyzu mají Austrálci nejraději ke svačince? Co baští v amazonském pralese? Co jedí Pygmejové? Zahrnuje skandinávská kuchyně skutečně soby a losy? A nebojte! Ve výčtu zemí samozřejmě nechybí ani Česká republika!

Atlas jídla doplňují mapy, obrázky jídel, nejrůznější zajímavosti a co je nejdůležitější? Recepty! Ano, pokud dostanete chuť nějakou kuchyni vyzkoušet, můžete se pustit do přípravy bez hledání pracovního postupu na internetu.

Vaření bylo v Řecku odjakživa považováno za seriózní věc. Aby ses ve starověkém Řecku mohl stát kuchařem, musel jsi chodit do školy stejně jako v dnešní době. Gastronomie měla dokonce vlastní bohyni, Adefagii.

 

 

Velký atlas cestovatele - Riccardo Francaviglia, Margherita Sagarlata

Velký atlas cestovatele

Lidé byli odjakživa poháněni touhou za poznáním. Vydávali se na dlouhé cesty, aby našli lepší místo pro život. Zanechávali za sebou stopy – pokrok, nebo spoušť. Dříve byl svět zčásti neprozkoumaný a na mnoha místech zcela netknutý. Všechny národy, které kdy žily na planetě Zemi, měly cestovatelský pud. Pud, který jim velel zkoumat, objevovat a podmaňovat. A za každou takovou expedicí stála i významná osobnost, která dokázala potlačit strach a vydat se vstříc dobrodružství.

 

 

Tento Velký atlas cestovatele vás vezme hned na několik výprav do hluboké historie. Seznámíte se s Marcem Polem, Kryštofem Kolumbem, Jamesem Cookem, ale i s méně známými osobnostmi, o kterých jste třeba ještě neslyšeli.

Velký atlas cestovatele doplňují krásné ilustrace včetně map, četné zajímavosti a příběhy postav, které se dané výpravy napřímo zúčastnily nebo byly jejími tichými svědky.

Nejspíš váš překvapí, že stovky mužů riskovaly životy kvůli koření. Lidé tehdy lačnili po pepři tak jako my dnes po ropě. Stačí si ale uvědomit, že tehdy neměli ledničky a maso se rychle kazilo. Pepř dokázal zamaskovat zápach rozkládajícího se masa a díky jeho antibakteriálním účinkům se také mohlo déle skladovat.

 

 

Atlas měst - Giulia Lombardo, Federica Magrin

Atlas měst

A když už je řeč o cestování, co se vydat do nejúžasnějších měst na světě?! A nemějte strach, že byste se ztratili! Knihou vás provedou sourozenci Erik a Iris, kteří cestování opravdu milují. S rodinou navštěvují ta nejúžasnější města na světě a rozhodli se, že vám dají možnost prožít jejich dobrodružství s nimi!

 

 

V Atlasu měst ale nenajdete nudná data, u kterých nebudete moci přestat zívat. Naopak. Připravte se na smršť zajímavých informací a dojmů z nejslavnějších monumentů, muzeí i náměstí. A co by to byli Erik a Iris za průvodce, kdyby vás neobohatili o zvláštní fakta a doporučení na nejzábavnější aktivity, které můžete na daném místě podniknout?!

Krátce po příjezdu jsme si uvědomili, že je pravda, co se o Praze povídá. Je v ní něco magického. Možná je ta atmosféra způsobená legendami, kterými je město opředeno. Při procházce Zlatou uličkou, při návštěvě Starého židovského hřbitova nebo při přecházení Karlova mostu jsme měli zvláštní pocit, že za každým domem, za každým náhrobkem a za každou sochou na nás každou chvíli vykoukne tajemný Golem, který je podle pověsti stále někde skrytý ve městě.

 

 

Vesmírní průzkumníci“ width=

Vesmírní průzkumníci

Pokud vás nebaví zkoumat pozemské záležitosti, možná vás zaujmou právě ty nadpozemské. Co takhle probádat hluboký vesmír! Že je to moc složité? Ale vůbec! S Vesmírnými průzkumníky to bude hračka. A nebojte se, že při svém bádání budete potřebovat slovník cizích slov. Všechny informace v této knize včetně vědeckých údajů jsou psány snadno a pochopitelně. A pokud by se vám to zdálo přeci jen složitější, informační grafika, schémata a barevné ilustrace vám vše názorně vysvětlí.

 

 

Vesmírní průzkumníci jsou perfektním startem nejen pro mladé zvídavce, ale i pro dospělé, kteří se chtějí o vesmíru něco dozvědět srozumitelnou formou. Hravě prozkoumáte sluneční soustavu, objevíte, jak se liší naše planeta od ostatních a čím je unikátní. Probádáte Kuiperův pás, záhadnou oblast, která tvoří hranici sluneční soustavy. Navštívíte také vesmírnou stanici a zjistíte, jak přežít ve vesmíru, což je nejpodstatnější znalost pro budoucího astronauta!

Vesmír je prostor a čas a všechno v něm obsažené. To znamená planety, měsíce, hvězdy, galaxie, všechna hmota a energie. Vesmír je nejméně 13,7 miliard let starý a možná se bude donekonečna rozpínat.

 

 

Atlas budoucnosti

Atlas budoucnosti

Existuje mnoho představ a teorií, jak by mohl vypadat svět budoucnosti. Autoři Enrico Passoni a Tommaso Vidus Rosin stvořili Atlas budoucnosti a předkládají malým i velkým čtenářům své vize. Rozhodně nepopřou, že mají velmi bujnou fantazii.

Na své exkurzi do roku 2050 nepředkládají jen legrační sci-fi teorie, ale zároveň upozorňují na palčivé ekologické problémy, které nás trápí nyní v roce 2018. Nastiňují, co a jak by se mělo změnit, pro naši lepší budoucnosti.

 

 

Atlas budoucnosti na 95 stránkách vysvětluje jednotlivé termíny jako je bioenergie, mikročip, hydroponie. Prostřednictvím poutavých obrázků přiblíží, jak se dnes žije, co se jí nebo v jakých super prostředcích jezdíme.

Témata, kterými se zabývá v jednotlivých kapitolách: jak jezdíme, jak komunikujeme, co a jak jím, jak vypadají města, jak vypadáme, naše profese, jak trávíme volný čas.

Éra skládek už skončila. Díky novému způsobu hospodaření lze vše donekonečna recyklovat tím, že se mění forma recyklovaného, jeho konzistence a účel spotřeby. Množství odpadu vyprodukovaného člověkem je rovno NULE! Je to zásluhou nejen nových ekologických materiálů, ale také ovládacích systémů, které jsou superefektivní.

 

Mohlo by vás zajímat

Hrdinové a válečníci - Giuliana Rotondi,Pia Taccone Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Napínavé historické čtení pro každého statečného kluka, který se jen trošičku zajímá o dějiny a má rád dobrodružství. Jak to bylo...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty