Tary: Příběh parkouristy – jak se proskákal k hvězdné kariéře?

Tary: Příběh parkouristy – jak se proskákal k hvězdné kariéře? - titulní obrázek

Tary – jméno, které je známé nejen v youtuberských vodách, ale i mezi sportovci a sportovními fanoušky. I když Taryho disciplína je poněkud netradiční a v Česku stále dosti nepoznaná, počet jeho sledujících dosahuje neuvěřitelného čísla půl milionu!

A protože příběh Tarase Povoroznyka je opravdu jedinečný a zaslouží si pozornost, dostal tento rok i svou knižní podobu. Ta se vážně povedla! 

Tary zde nehovoří pouze o parkouru, ačkoliv ten je zde samozřejmě ústředním tématem. První část knihy tvoří vyprávění o jeho životě. Rozepisuje se zde o tom, jaké to bylo vyrůstat na Ukrajině v Ternopilské oblasti, proč se přestěhovali do České republiky, jak se učili češtinu podle televize a jaké to bylo jako divoké dítě s přízvukem chodit do české školy. 
 

Výuka jazyka českého probíhala u bedny. Seděli jsme s bráchou před televizní obrazovkou a čučeli na pohádky. učit se cizí jazyk z jednoduchých pohádek se dalo vydržet a ještě k tomu to fungovalo. Tuhle metodu můžu i dnes vřele doporučit všem, kteří se chtějí rychle naučit cizí jazyk.

Kluk z Ukrajiny se rychle přizpůsobil českému způsobu života a spolu s rodiči se jim tu dařilo báječně. Rád vzpomíná na kamarády, s nimiž se seznámil na ulici, na první Vánoce, které tu oslavili, na první „skákání parkouru“...
 

Naše první Vánoce v Česku, všechny ty dárky pod stromečkem, byly úžasné a naši rodiče byli úžasní. Museli se pořádně plácnout přes kapsu. Bylo to tady pro nás v tu dobu opravdu unikátní, protože s bráchou jsme se ještě rozhlíželi, nevěděli jsme, která bije a co to přesně znamená. Na takové Vánoce jsme nebyli s bráchou zvyklí. Kapr a Ježíšek? To pro nás bylo něco úplně nového.

Svůj život zde popisuje opravdu barvitě, styl je čtivý a od začátku do konce budete hltat příběh tohoto dobrodruha!
 
Ale zpět k parkouru!
 
Do tohoto oboru nás uvede několikastránkové pojednání o jeho historii. Následuje slovníček pojmů, díky kterému pro vás bude „parkourština“ mnohem jednodušší, dále Tary radí, jaké vybavení budete k trénování potřebovat, jak se vypořádat se strachem, nebo jak se vyhnout výrazům. Na konci vás pobaví parkourovými vtipy.
 
Co je ale na této knize nejlepší? Závěr knihy tvoří samotné tutoriály, které vás díky fotografiím a popiskům naučí základy parkouru. Díky nim se tyto psí kusy naučíte dřív, než Tary přeskočí zeď!
 
Dobrovskou počtenou! 

Mohlo by vás zajímat

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Ve sbírce osobních příběhů, básní a fotek sdílí Karel Kovář cestu obyčejného kluka z malého města, jehož život se během pár let otočil...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty