Tajemství starého domu odkryje Záblesk světla

Tajemství starého domu odkryje Záblesk světla - titulní obrázek

Rodinná tragédie. Nenávist otce a syna. Dědictví. Tajemství. A duchové, kteří nemohou odejít. To je novinka od Gartha Steina s názvem Záblesk světla.

Za rodinným dědictvím do Seattlu

Záblesk světla Záblesk světla

Garth Stein

349 s DPH

Nedostupné

Hlavním hrdinou a zároveň vypravěčem celého příběhu je čtrnáctiletý Trevor, jehož rodina právě kvůli velkým dluhům přišla o střechu nad hlavou. Trevorův otec se proto rozhodne vrátit se ke kořenům - k setře a otci do Seattlu. Jejich cíl je prostý - zbavit svéprávnosti dědečka trpícího Alzheimerovou chorobou a rodinný majetek rozprodat.

Když Trevor přijíždí se svým otcem ke starému rodinnému sídlu, jež se po generace dědí z otce na syna, ještě netuší, co ho tam čeká. Není to jen dědeček, kdo se vzpírá rozprodání svého dědictví. Domem se ozývá přízračné kvílení a všichni jeho obyvatelé slyší v tanečním sále kroky a hudbu.

,,V domě Riddellových je tajné schodiště,“ pokračovala Serena, aniž by se na chvilku odmlčela. ,,Nevím kde. Je to přece tajemství, že Jonesi? Tajemství, které jsi znal jen ty a matka. Já byla moc malá na to, aby mi o tom tajemství řekli. Je tu skryté schodiště, Trevore, a když ho najdeš a škrtneš zápalkou, v tom záblesku světla spatříš přízrak. Ducha domu Riddellových.“ (úryvek z knihy)

Skřípějící dům skrývá tajemství

A právě zde přichází na scénu Trevor, který se rozhodne rodinným tajemstvím přijít na kloub. Po seznámení s dědečkem a tetou, jež nikdy předtím neviděl, pojme podezření, že nic není takové, jaké se zdá být. Postupně nachází ukrytá zákoutí domu a jeho okolí, kde se mu po kouskách vyjevují další části příběhu, jež odkrývá poselství domu samotného. To, co však nakonec zjistí, jej šokuje natolik, že bude stát před životním rozhodnutím - postaví se na stranu domu nebo své rodiny?

Kniha pro milovníky rodinných ság i přírody

Záblesk světla se nese v duchu přírody a duchovního ponaučení. Některé postavy z knihy jsou volnomyšlenkářské a příběh tak doplňují o filozofii života, sepjetí s přírodou a Bohem. Hlavním námětem knihy je kromě rodinných tajemství a znovuobjevení lásky k sobě také vnímání světa kolem nás, stromů, země, vody i lidí.

Vstal jsem a díval se na chodbu. Nic. Pocítil jsem chlad; průvan z ventilátoru mi přejel po krku, až jsem se otřásl. Byl bych odpřísáhl, že mě někdo oslovil jménem. Když jsem zavřel dveře a vrátil se do postele, a uslyšel jsem tiché vrzání, někde hluboko v útrobách domu, jako by mě volal přímo dům. (úryvek z knihy)

Děj se soustřeďuje na výrobu a práci s dřevem, z nějž je také rodinné sídlo postaveno, a o boj mezi pokrokem, bohatstvím a samotnou přírodou. Kniha nabízí komplexní příběh, který propojuje rodinnou ságu s duchovním světem. Autor příjemně vykreslil seattleské prostředí, především lesy, a svým postavám přidal zvláštní, tajemný charakter. Nenechte se ale zmást. Lidé, s nimiž se v příběhu setkáte, jsou totiž manipulativní a vychytralí.

Záblesk světla je čtivý, hutný román o rodině a o splynutí duše s přírodou. Tento román si vychutnají především milovníci rodinných ság, přírody, duchovna a tajemna.

Mohlo by vás zajímat

Záblesk světla - Garth Stein Nedostupné

3.3 z 5 hvězdiček

kniha

Léto roku 1990. Jones Riddell nedávno zbankrotoval a po neshodách s manželkou se rozhodli pro dočasné odloučení. Teď přivádí svého syna...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články