S Dívkou ve vlaku se stanete svědkem vraždy

S Dívkou ve vlaku se stanete svědkem vraždy - titulní obrázek

Ke konci roku nakladatelé tradičně vytahují z rukávů opravdová esa. Vypadá to, že jedním takovým je i Dívka ve vlaku britské spisovatelky Pauly Hawkins.

Dívky ve vlaku se po světě za pár měsíců prodalo už přes dva miliony kusů. A filmové natáčení na sebe nenechá dlouho čekat. Na co se čtenáři mohou těšit? 

Rachel si myslela, že ji čeká pohádková budoucnost. Přesně taková, jakou si vysnila. To, co chtěla, je trávit se svým úžasným manželem Tomem idylické dny v jejich krásném příměstském bytě. Jenže mezitím uplynuly tři roky.

 

Tři ženy a někdo musí z kola ven 

Rachel dnes žije u známé a chlastá jak duha. Díky čemuž dostala padáka v práci. A tak den co den dojíždí do centra Londýna, nalívá se ginem, předstírá, že chodí do práce, šmíruje z vlaku pár bydlící naproti bytu jejího bývalého a sem tam vtrhne k bývalému muži, kde (mírně řečeno) ztropí scénu. 
 
Megan se chtěla stát úspěšnou galeristkou. Být obklopena uměním a uznáním. Jenže její galerie zkrachovala, a tak sedí doma se svým manželem Scottem, který ji sice miluje, ale taky chorobně žárlí. Sama přemýšlí, jak se ukotvit ve svém životě. A u toho začíná pomalu propadat depresím. Ještě navíc netuší, že ji i Scotta v momentě, kdy zastaví vlak, dychtivě sleduje Rachel. 
 
Anna ze všech tří žije zdánlivě nejšťastnějším životem. Má skvělého muže. Společně vychovávají malou dcerku. Oním vyvoleným je Rachelin Tom a vůbec ne shodou okolností. Kdo by s alkoholičkou chtěl být, že? Anna by byla spokojená. Jen kdyby nebylo Rachel…
 
Dívka ve vlaku je kniha o třech ženách, jejichž osudy jsou trochu, tedy vlastně docela dost bizarním způsobem propletené. Megan jednoho dne beze stopy zmizne. Za pár dní se objeví. Bohužel mrtvá. Téhož večera se okolo motala Rachel. Byla tak pod parou, že když se ráno probudí s boulí na hlavě a krví na rukou, nepamatuje si vůbec nic. 

Proč je dobré nebydlet u nádraží

Paula Hawkins z vás spíš udělá tichého pozorovatele, než aby se čtenáře snažila zatáhnout přímo do víru událostí. Což ale dost zabírá. Tedy alespoň u mě. Kniha ve mně opravdu zanechala tísnivé a znepokojující pocity.
 
Když jsem na pravidelné trase Bruntál – Praha vystupovala na pražském hlavním nádraží a šlapala si to večer domů, několikrát jsem se musela ohlédnout, jestli za mnou někdo nejde. O většině hlavních postav (ono je celkově všechny spočítáte na prstech jedné ruky) jsem si od začátku myslela, že jsou to tak trochu magoři.
 
Pak jsem se ale musela zamyslet. Opravdu jsem se nikdy nezachovala podobně? Nikdy se nezlískala pod obraz, nešmírovala svého ex nebo se nesnažila dostat do přízně někoho, kdo neměl zájem? Hranice mezi tím, co je v pořádku a co ne, bývá někdy opravdu velmi tenká. Člověk naštěstí s věkem dostává rozum. 

Filmová adaptace

S dívkou do vlaku nastupují Emily Blunt, Chris Evans, Jared Leto, Chris Evans, Rebecca Ferguson a Haley Bennett. V současnosti probíhá natáčení filmu, který má mít premiéru na podzim roku 2016. Kniha rozhodně potenciál má. Uvidíme, jak jej filmaři využijí.
 
Po snímcích Zmizelá (ke které Dívka ve vlaku bývá nejčastěji přirovnávána), Pořád jsem to já nebo Dřív než půjdu spát bychom se tak mohli dočkat dalšího prvotřídního filmového dramatu. 
 
Dívka ve vlaku je víc než dobře vystavěné psychologické drama. Protože se od titulu hodně slibovalo, tak jsem jej trochu z profesionální deformace donutila přečíst bráchu, mamku, dědu. A všichni byli víc než spokojení. Takže pokud hledáte vhodný dárek (nejen na Vánoce), vypadá to, že touhle knihou rozhodně trefíte do černého.
 

Mohlo by vás zajímat

Dívka ve vlaku - Paula Hawkins Nedostupné

4.1 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Kniha roku 2015. Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články