RECENZE: Už žádné plasty

RECENZE: Už žádné plasty - titulní obrázek

Na první pohled malá modrá knížečka, která může budit dojem či obavu z toho, že se nechováte dostatečně ekologicky. Opak je ale pravdou.

Martin Dorey nechce nikomu z nás sahat do svědomí a najednou překopat naše dosavadní životy a být pomalu ze dne na den 100% eko, bio a možná i raw. Snaží se ale čtenáře nabádat k drobným změnám, které v celkovém měřítku mohou přinést pozitivní dopad nám všem. Je totiž zakladatelem #2minutesolution.

 

 

Jedná se zkrátka o 2minutové výzvy, které může aplikovat každý z nás. Ať už se jedná o změny týkající se nákupu nového oblečení, výměny kosmetiky či běžných domácích prací nebo nákupů potravin. Je jen na vás, jakou cestou se vydáte.

Na celé knížce se mi líbí, že autor za každou cenu nehaní plasty, ale obecně se snaží vysvětlit, že jejich menší spotřeba je pro nás daleko lepší. Zmiňuje tu i velké korporace, které jsou často „dobrovolně“ slepé a hluché vzhledem k dosavadní situaci.

Mnoho rad je často postaveno na statistikách a člověku tak dávají větší smysl a mnohdy ho daleko více motivují. To já osobně považuji za velké pozitivum.

A pokud byste i tak měli pocit, že je toho hodně, co musíte změnit, tak vás ujišťuji, že vaše obavy jsou zbytečné. Ke konci knížky na vás totiž čeká smysluplný seznam a jakýsi průvodce, který vás navede. Pak už je jen na vás, zda začnete žít více alternativně, nebo ve svém životě změníte jen pár drobností. Zkrátka jakákoli snaha se počítá a je společností vnímána pozitivně.

A na závěr doplním ještě věnování od autora, které mě osobně přišlo velmi milé a značně mi dodalo sílu do čtení hned po otevření knihy:

A pro kohokoli, kdekoli na světě, kdo byť jen jedinkrát udělal krok navíc, aby sebral odpadek. Jste hrdinové, všichni do jednoho.

Život je zkrátka o maličkostech, proto se nebojte a nestyďte se, pokud máte pocit, že nežijete až tak příliš radikálně a ekologicky, jako vaši přátelé. Buď vám to časem přijde také tak sympatické a svůj život budete pozvolna měnit, nebo budete žít tak, jak vám to aktuálně nejvíce vyhovuje. Zbytečně se tedy netrapte, žijeme jen jednou. A mnohdy malé pozvolné změny mají daleko větší efekt a výdrž než ty rychlé, které se po čase stávají instantní.

Věřím, že pokud máte o tuto problematiku zájem a naše životní prostředí vám není lhostejné, najdete v této knížce zalíbení. Její výhodou je také její velikost, můžete si ji vzít kamkoli, a tak věřím, že se brzy stane i vaším parťákem.

Já už dnes třeba vím, že je pro mě zbytečně nakupovat haldy nového oblečení a raději se vydám cestou slow fashion a podpořím třeba i regionální výrobce, či naváži spolupráci s místními farmáři, kteří budou vděční za odběr vypěstované zeleniny a ovoce. Věřte, že z toho pak budete mít opravdovou nefalšovanou radost a víc si budete vážit maličkostí, které tvoří naše všední životy.

 

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

Už žádné plasty - Martin Dorey Nedostupné

3.4 z 5 hvězdiček

měkká vazba

MÁTE 2 MINUTY? SAMOZŘEJMĚ, ŽE ANO. Oceány jsou kriticky znečištěné. Musíme je vyčistit a zastavit produkci plastů přímo u zdroje. Známe...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články