Prokletý rok - magii je třeba zničit hned v zárodku!

Prokletý rok - magii je třeba zničit hned v zárodku! - titulní obrázek

„Prokletý rok“ je dozajista jedním z nejvíce opěvovaný titulů letoška, byť jsme teprve v jeho zárodku. Zejména četné mediální kampaně, během kterých byl přirovnáván k úspěšné knižní a posléze i seriálové adaptaci „Příběhu služebnice“ vzbudila zájem u všech žen, dívek a holčiček, neboť si zahrála na naši háklivou feministickou stránku. Otázkou je, zda skutečně veškerý ten poprask stojí za tento stand-alone počin, či nikoliv?

Příběh

Šestnáctý rok života je pro mladé dívky z vesnice bodem zlomu. Stávají se z nich ženy, vybírají si je budoucí nápadníci, ale především se v nich budí tajemné magické síly, které podědily po Evě, poté co utrhla jablko z ráje a navždy tak znesvětila Boží odkaz. Právě díky tomuto pradávnému hříchu jsou všechny slečny, kteří se dožijí tohoto milníku posílány do odlehlých lesů, aby po celý jeden rok zpytovaly svědomí a učily se vést spořádaný život příkladné hospodyně. O období stráveném v zalesněné přírodě se nemluví, je to tabu o kterém, ale všichni vědí.

 

 

Tierny je všechno, jen ne naivní husičkou, která by stařešinám věřila všechno, co vytrubují do světa. Už od ranného dětství se snažila přijít na to, proč musí být něžné pohlaví neustále pod nadvládou maskulina. Jenže dobrodružstvím a hádankám byla učiněna přítrž, nadešel její čas, okamžik, kdy bude muset tváří v tvář čelit svým největším vnitřním démonům. Tyhle narozeniny nebudou právě šťastné!

Recenze

V prvé řadě je nutno upozornit na to, že se dočkáte er-formy vypravování, nikoliv tedy přímo osobního pohledu hlavní hrdinky. Co se, ale pilotní představitelky týče, tak ta je vykreslená opravdu zdařile. Silná, sebevědomá a emancipovaná, ovšem nejedná se o žádného robota bez duše, ale o myslící a citlivou bytost, která se snaží zejména ochránit sebe samu a ty, na nichž jí nejvíce záleží.

Jediným trnem v oku může být nerovnoměrné rozložení dějové linie, jelikož první dvě třetiny inklinují až k přemrštěnému detailismu a popisnému schématu, což trochu ubírá čtenosti a plynulosti knížky jako takové. Naproti tomu poslední třetina vás naprosto vystřelí ze židle, budete cítit srdce až v krku a s napětím otáčet jednu stránku za druhou. A ten konec? No, tak nad tím budete dumat ještě dlouho potom, co se celým dílkem prokousáte.

Od autorčiny tvorby jsem měla já, stejně jako mnozí přede mnou, opravdu velká očekávání, která se z větší části naplnila. A i přesto, že Kim nepřišla s ničím novým, jelikož nefunkční systém a převaha mužského pokolení jsou starými dobrými náměty, i tak však vykouzlila obstojný příběh ze kterého čtenáře bude místy mrazit až do morku kostí.

Pokud stále váháte, zda propadnout všeobecnému tlaku a dát Liggettové šanci, tak neváhejte. Mohu vám říci jen jediné doporučení, na tuhle tvorbu si musí každý z vás udělat svůj vlastní názor a pak uvidíte, zda se přidáte k obdivovatelům nebo odpůrcům. Osobně bych nepohrdla ani pokračováním, které ale, zdá se, nebude realizováno.

 

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

Prokletý rok - Kim Liggettová Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

kniha

Dívkám ve vesnici se tvrdí, že mají moc vyrvat spořádané muže z náruče jejich manželek. Proto jsou v šestnáctém roce života vyhnány do...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články