Pomsta & rozbřesk. Napínavé převyprávění Tisíce a jedné noci

Pomsta & rozbřesk. Napínavé převyprávění Tisíce a jedné noci - titulní obrázek

Kniha Pomsta & rozbřesk je stejně jako Dvůr trnů a růží nebo Stínová královna další povedený retelling, tentokrát na motivy pohádky Tisíce a jedné noci.

Zde se setkáme s krásnou, tvrdohlavou a kurážnou Šeherezádou al- Chajzurán, která se rozhodne postavit mocnému, chladnému a nebezpečnému králi Chálidovi Ibn al – Rašídovi.

Krásná Šeherezáda a uhrančivé příběhy

Pohádkový příběh vypráví hlavní hrdinka Šeherezáda. Skládá se z prologu a jednotlivých kapitol, ke zpestření děje slouží dopisy. Autorka v textu k vyjádření myšlenek používá kurzívu. V knize nechybí ani mapa Chorásánu a součástí je i slovníček pojmů, aby se čtenář neztratil v neznámém jazyce. Takže se například dozvíme, že „delam" je důvěrné oslovení, doslova „moje srdce“.

Obávaný a zároveň nenáviděný mladý král si bere každou noc jinou mladou dívku, aby ji za svítání nechal popravit. Šeherezáda přišla kvůli bezcitnému panovníkovi o svoji milovanou kamarádku, a proto se rozhodne pomstít.

 

 

Dobrovolně se přihlásí na místo budoucí vládcovy ženy. Pokusí se Chálida uhranout pomocí příběhů, které nikdy nedovypráví do úplného konce. Šází se snaží zaujmout krále a nalézt jeho slabinu, ale čím déle s ním je v paláci, tím lépe ho poznává a tím více se všechno zamotává.

Některé věci v našem životě existují jenom na prchavý okamžik. A my je musíme nechat odejít, aby svítily na jiných nebesích.

Lákavá vůně orientu

Moc se mi líbí celkové zpracování knihy. Působí orientálně a úplně mě přeneslo do honosného paláce kalifa. Celkovému dojmu pomohla i neobvyklá jména.

Příběh plný nenávisti, nespravedlnosti, odhodlání, lásky, ale i intrik a magie. Pomsta & rozbřesk má velmi čtivý děj, který má čím zaujmout, jedinou nevýhodou spatřuji v tom, že má otevřený konec a my tak musíme ještě dlouho čekat na pokračování, které si já osobně nenechám ujít.

Renée Ahdiehová je mladá americká autorka, která žije v Severní Karolíně s manželem a psem. V dubnu 2016 vyšlo v Americe pokračování příběhu o Šeherezádě, snad se ho brzy dočkáme i u nás. Renée kromě psaní ráda vaří a tančí salsu.

Mohlo by vás zajímat

Pomsta & rozbřesk - Renéé Ahdiehová Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

V zemi Chorásán si násilnický kalif Chálid každou noc bere novou dívku a za každého rozbřesku ji nechává oběsit na hedvábném provazu....

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články