RECENZE: Opium a absint

RECENZE: Opium a absint - titulní obrázek

Sotva jsem dočetl znepokojující dílo Dracul, krvesajové se opět hlásí o slovo v další knize. Zdá se, že pobyt ve světě Brama Stokera bude o něco delší, než jsem plánoval. Zatímco se snažím vytvořit úvod, který by zaujal, musím si neustále sahat na krk, jestli na něm nenajdu stopy po kousnutí. Modlím se, aby zážitek ze včerejší noci byl jenom zlý sen, či jen pozůstatek opiového opojení. Snažím se zůstat klidný, ale vůbec mi to nejde. Připadá mi, že můj odraz v zrcadle slábne a světlo je mi méně a méně příjemné. Tohle nevypadá dobře. Bude potřeba několik panáků absintu, abych se dokázal uklidnit.

Na jejím krku objeveny vpichy jako upíří kousnutí. U těla nalezena prázdná lahev od absintu. Totožnost oběti neznámá...

 

 

 

Poslední rok devatenáctého století se nese ve znamení šílenství okolo nemrtvých. Popularita Stokerova románu Drákula je na vrcholu a téma upírů se probírá častěji než počasí. Když se v New Yorku začnou objevovat mrtvá a zcela vykrvená těla, vypadá to, jako by vrahem nemohl být člověk, ale spíše to ukazuje na nějaké nelidské stvoření. Bude potřeba zjistit, kde začíná pravda a končí fantazie.

Tillie je mladá slečna, jež se narodila do zlaté klece. Snaží se být dámou a nedávat příliš na odiv svoji inteligenci a zvídavost. Pak se ale náhle dají věci do pohybu. Zatímco se vzpamatovává ze zranění, které zapříčinil ošklivý pád z koně, je její starší sestra Lucy nalezena mrtvá a její tělo je kompletně zbaveno krve. Tillie začne skrze pátrání po vrahovi Lucy a nastupující omamné závislosti na opiátech nalézat nejen pravdu, ale také sebe samu. A její rodině se to nebude ani trochu zamlouvat.

Jde o boj světla s temnotou. Pravěký boj... dobra a zla, nevinnosti proti prohnilým srdcím. Mezi Ježíšem a Satanem, jestli to chápete...

Verdikt 

Je fascinující, když příběh prochází něčím, co nazývám žánrovou metamorfózou. Když jsem začal knihu číst, ihned mě napadlo, že tady půjde hlavně o odlehčení a humor. Pak začala nastupovat na scénu detektivní linka a aby to nebylo tak jednoduché, nakonec se přidalo ještě drama se spoustou sociálních otázek. Někdy je otázka určení žánru velice složitá.

Později jsem si začal uvědomovat, že se veškeré změny odehrávají v souladu s hlavní hrdinkou. To ona se vyvíjela, měnily se její názory a nálady. Žánrové proměny šly ruku v ruce s jejím charakterem. Toto není kniha o upírech, ale o Tillie. Jistě, autorka se přiznává k inspiraci Drákulou, ale její hrdinka pro ni znamená mnohem víc. Líbilo se mi to. Když si spisovatel hýčká svoje postavy, já jsem vždycky ten, co si takový přístup bude pochvalovat.

"Nedostatek naší vědy spočívá právě v tom, že chce všechno vysvětlit; a jestliže něco vysvětlí, pak prostě tvrdí, že tu není co vysvětlovat." Van Helsing

 

Doba, kdy byly látky jako opium a heroin běžně k dostání, musela být v mnoha ohledech zajímavá. Minimálně na papíře to zajímavé bylo. Bohužel s lékařskými metodami už to tehdy tak slavné nebylo. A ještě méně slavné to bylo se sociálním postavením žen. Jak můžete vidět, Opium a absint řeší chytlavá témata, která dokážou upoutat pozornost. Ve světě nejistoty je jen jedna věc zcela jistá. Tento recenzent si od upířích témat dává pauzu. Radši pít kávu než krev. To je moje motto. Tak zase na přečtenou někdy příště.

 

Hodnocení 80 %

Mohlo by vás zajímat

Šikmý kostel 3 - Karin Lednická BESTSELLER PŘIPRAVUJEME

5.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Jak dlouho trvá válka po tom, co skončí? Navždy, pokud jí člověk prošel. Ptejme se spíše, jak může zaplnit prázdnotu po zavražděných...

439 Kč

Běžně 549 Kč

Předobjednat

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články