RECENZE: Operace Thümmel

RECENZE: Operace Thümmel - titulní obrázek

Je na čase trochu prozkoumat i nějakou českou tvorbu. Přeci jen se k ní tolik nedostanu a abych pravdu řekl, tak se v ní až tak neorientuji. Co však vím je, že pokud chci kvalitní fantasy z českého pera, tak určitě nešlápnu vedle s Františkem Kotletou. Ten, svůj nejnovější projekt s názvem Legie, napsal společně s nadanou Kristýnou Sněgoňovou. A o tomto projektu vám povím něco víc.

O autorech

František Kotleta je na české fantastické scéně opravdu už známou postavou. Je autorem dvou desítek knih a všechny se řadí mezi bestsellery. Na výsluní české sci-fi se dostal v roce 2010 díky své prvotině Hustej nářez. Já se bohužel zatím k žádnému z jeho románu nedostal, za což se trošičku stydím.

Jeho kolegyně Kristýna Sněgoňová není až tak ostřílená, ale kvalitou své tvorby se rychle posunula mezi českou fantasy špičku. Původně povídkářka se do povědomí čtenářů dostala díky prvotině Krev pro Rusalku v roce 2018 a ve skvělé práci pokračovala i knihami Zřídla (2019) a Město v oblacích (2020). Ani od této autorky jsem bohužel zatím nic nečetl. U obou se to ale budu snažit napravit. Začínám jejich společným „potomkem“, a to projektem Legie, který je vysněnou sérií Františka Kotlety.

 

 

Příběh

Zmínil jsem, že se jedná o sérii. Tato kniha je jejím prvním dílem a má podtitul Operace Thümmel. Příběh vypráví o osudu lidské rasy po příletu mimozemských návštěvníků. Tito návštěvníci si říkají Společenství, a to je tvořeno skupinou různých civilizací, které si postupně podmanila vesmírná rasa jménem Enlilové.

Lidské pokolení proti mnohem vyspělejšímu protivníkovi nemá šanci, a tak se nedobrovolně ke Společenství přidává. Člověk ale bohužel v této skupině plní funkci potravy nebo postradatelné síly při těžbě radioaktivního nerostu zvaného Chepit na planetce hluboko ve vesmíru. Jen pár lidí má o něco větší kompetence a většinou plní funkci jakéhosi dozoru nad dělníky odsouzenými k záhubě.

Jedním z těchto výše postavených lidí je i náš hlavní hrdina, Moravec. Člen BIS, který společně s dalšími zpravodajci z celého světa vytvořil plán na infiltraci a vzdor proti mimozemšťanům pod kódovým označením Operace Thümmel. Plán a provedení ale není jedno a totéž. Moravec je ale Čech a všichni víme, že Češi umí být někdy hodně vynalézaví. Jste zvědaví, jak to v tomto nerovném souboji s lidskou rasou dopadne? Tak to se budete muset do série Legie asi pustit.

Operace Thümmel je plná akce a boje. Příběhu ale zároveň nechybí spousta humoru a čas od času se objeví nějaké sprosté slovo. Což je v zápalu litého boje naprosto pochopitelné. Nikdo neřekne: „Jejdanánku!“ když se ho emzák snaží usmažit laserovým kulometem.

Důraz je kladen hlavně na ukázání odvahy a bojovnosti lidí v kontrastu s jejich měkoučkým tělem a zaostalou technologií. Děj krásně a plynule odsýpá, a tak s touhle hubenější knihou nevelkého formátu budete za chvíli hotoví a budete netrpělivě čekat na pokračování. To by naštěstí mělo přijít ještě do konce roku.

Knihu bych doporučil všem fanouškům sci-fi, fantasy, mimozemšťanů a vesmíru. A také těm, kteří zrovna dočetli něco náročnějšího a chtějí si vychutnat pořádnou vesmírnou rubačku, u které se zaručeně uvolní.

A já vám dám ještě bonusové důvody, proč si knihu přečíst:

  1.  Nebudete mít u čtení tolik chuť na jídlo, když je hlavním chodem lidský separát (nebo si objednáte dvojitý burger a hranolky a budete dělat jakoby nic). 
  2.  Poznáte spoustu mimozemských ras a některým budete možná závidět (být obří ještěrka má určitě spoustu výhod).
  3.  Zajímá vás, jak by fungovala spolupráce Čecha, Ruse a mimozemšťana.

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

4.8 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Vesmír je kruté místo. Právo na život má pouze ten, kdo si jej uhájí v boji. Taková jsou pravidla tam venku. Lidé je zjistili v den, kdy...

259 Kč

Běžně 299 Kč

Na prodejně

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články