Nestárnoucí Tulák po hvězdách

Nestárnoucí Tulák po hvězdách - titulní obrázek

Jack London žil velmi dobrodružným životem. Byl námořníkem, zlatokopem, lovcem ústřic i tulákem (hobo). Přes své sklony ke skepsi k lidem si nakonec víru v ně dokázal zachovat. To vše se odráží v celém jeho díle, které je určeno všem bez rozdílu věku.

Spoutaný, a přesto volný

Román Tulák po hvězdách vyšel poprvé pod tímto názvem už v roce 1915. Je to příběh o člověku (Darell Standing) odsouzeném k trestu smrti a na mnoho let zbaveném svobody ve věznici San Quentin.

Krutým mučením dozorců a izolací na samotce se nenechá zlomit. Silou své vůle a možná i něčeho mystického opouští své svěrací kazajkou sevřené tělo, aby cestoval v čase, nechal svobodně plynout své myšlenky a prožíval dobrodružství mužů v nejrůznějších historických rolích.

Příběh je nekompromisní obžalobou americké justice a poměrů v jejích věznicích, zároveň je však i vyjádřením úcty a obdivu k člověku a jeho schopnosti a síle zachovat si vnitřní svobodu, a tím i svou důstojnost.

Skutečný hrdina

Darell Standing nás z tvrdé reality přenáší do dávných i nedávných časů, kde spolu s ním prožíváme jeho minulé životy. Je to ovšem i krásný a emotivní příběh o ženách, o lásce a obdivu k nim.

Hlavní postava i děj jsou inspirovány skutečným příběhem nevinně odsouzeného vězně Eda Morrella. Pro obnovu jeho procesu se Jack London angažoval a Morrell byl pak od trestu osvobozen. V románu je zasazen do postavy Standingova spoluvězně.

 

 

Přečíst jednou nestačí

Kniha Tulák po hvězdách je úchvatná. Je o člověku a jeho boji o přežití, síle vůle a statečnosti. Jsou to témata nadčasová a budou vždy aktuální.

Tento příběh jsem poprvé četla již ve 14 letech a z dojmů, které ve mně zanechal, čerpám celý život. Dnes, kdy jsem si knihu přečetla znovu po letech a dívám se na ni jiným – dospělým pohledem - se nic nezměnilo. Mohu jen říci …ano, potvrzuji...

K celé knize mám jen jednu jedinou výhradu. Textu tohoto vydání poněkud uškodily redakční úpravy (někdy i celých vět) do soudobého jazykového úzu. Londonův styl i v původních překladech, dle mého názoru, není nijak archaický a jeho literární jazyk odpovídá době, ve které se děj odehrává. Tudíž jen dokresluje atmosféru prostředí a celkový dojem, a tvoří tak nedílnou součást celého díla.

I tak jsem velmi ráda, že tento román stále, čas od času, znovu vychází a další a další „tuláci po hvězdách“mají tak možnost jej číst – alespoň dvakrát za život.

 

Mohlo by vás zajímat

Tulák po hvězdách - Jack London Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Není smrti. Život je duch a duch nemůže zemřít. Tulák po hvězdách je příběh na pomezí dobrodružného, filosofického a...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 2 Sdílet

Nejnovější články