Komisař Joona Linna je zpět na scéně. Lovec králíků v knižní i audiopodobě

Komisař Joona Linna je zpět na scéně. Lovec králíků v knižní i audiopodobě - titulní obrázek

Autorskou dvojici Alexandru Coelho Ahndorilovou a Alexandra Ahndorila, jenž píše pod pseudonymem Lars Kepler, asi netřeba moc představovat. Tento "autor" u nás patří ke skutečným stálicím nord krimi a jeho detektivní série s komisařem Joonou Linnou patří u čtenářů mezi nejoblíbenější.

Není proto divu, že každá další kniha z této řady je netrpělivě očekávána a nejinak tomu je i u jejich novinky Lovec králíků, jenž právě vyšla v nakladatelství Host.

Komisař se vrací

Po menší odbočce v podobě knihy Playground se autoři vrací k osvědčené postavě Joony Linny. Po rozporuplném Playgroundu se tak čtenáři mohou opět začíst do oblíbené série, která si u nás získala bezpočet fanoušků. Ostatně stačí nahlédnout do žebříčků prodejnosti, kde bezpochyby Lovce králíků najdeme na některém předním umístění.

Pokud jste si však tuto sérii oblíbili v audiopodobě v podání výborného Pavla Rímského, nemusíte zoufat, vydavatelství OneHotBook si tentokrát skutečně pospíšilo, a audiokniha je tak dostupná pár dní po své knižní předloze.

Už jsou to dva roky, co Joona Linna skončil ve vězení s nejvyšší ostrahou, kde se snaží odkroutit svůj trest. Nutno říct, že se mu zatím vcelku úspěšně daří proplouvat, a to i přesto, že mu spoluvězni pobyt v káznici nijak neulehčují. Až se dostane ven, je pevně rozhodnut nechat starý život policejního vyšetřovatele daleko za sebou a začít s čistým štítem znovu. Tedy alespoň si to myslí, až do chvíle, kdy za ním do vězení přijde sám premiér s žádostí o pomoc…

 

 

Před pár dny byl brutálně zavražděn švédský ministr a celá policie je na nohou. Jednalo se o teroristický čin, nebo hnali vraha zcela jiné pohnutky? Navíc existuje důvodné podezření, že ministr rozhodně nebyl poslední vrahovou obětí. Čas se tedy neúprosně krátí a tam kde začínají být vyšetřovatelé v koncích, může pomoci jen "legendární" Joona Linna. Nastal čas povolat nejlepšího vyšetřovatele z "nedobrovolné dovolené", aby se společně se Sagou Bauerovou vydal po horké stopě, kterou lemují stíny minulosti a podivná dětská říkanka o králících

Přečtete jedním dechem

Pokud již máte některou Keplerovu knihu za sebou, nebude pro vás ani Lovec králíků žádným překvapením. Autoři se vrací k osvědčenému konceptu, který si fanoušci této série tolik oblíbili. Opět se tak můžete těšit na atraktivní postavy v čele s Joonou Linnou, který stále skrývá řadu tajemství.

I samotná zápletka je již tradičně pečlivě promyšlená a nese s sebou nezbytné násilí, sex i drogy. A i když se může zdát, že některé věci jsou zde mírně řečeno přitažené za vlasy, k této sérii to prostě patří. Ostatně jedná se o jeden z poznávacích rysů. Pomyslná roční pauza sérii rozhodně pomohla, a Joona Linna se tak vrací s veškerou pompou a parádou.

Ačkoliv má kniha přes 500 stran, moc dlouho vám nevydrží nepřečtená. Příběh pádí neúprosným tempem kupředu a s postupujícím časem si vás naprosto omotává kolem prstu. Těžko říct, zda se jedná o nejlepší díl série, jisté však je, že Lovec králíků bezesporu patří k tomu nejlepšímu co si od Larse Keplera můžeme přečíst.

Audiokniha v profesionálním podání

Pozadu samozřejmě nezůstává ani audiopodoba tohoto příběhu, která již tradičně pochází z dílny vydavatelství OneHotBook. Pavel Rímský se vrací v oblíbené sérii, která je s jeho hlasem již pevně spjatá a dokonale mu sedla i co se týče stylu. A jak tedy dopadl Lovec králíků v audiopodobě?

V podstatě zde platí to samé co pro knižní předlohu. Pokud jste se s nějakou "keplerovkou" v audiu setkali, nebude pro vás ani Lovec králíků žádným překvapením. Jedná se již o šestý díl, kterého se stejně jako v předchozích případech ujal Pavel Rímský, posluchači tak moc dobře vědí, co mohou očekávat. K jeho výkonu není moc co dodávat. Za dobu, co se této sérii věnuje, dotáhl její interpretaci takřka k dokonalosti a jinak tomu není ani zde.

Lovec králíků Lovec králíků

Lars Kepler

330 s DPH

Skladem (vybrané prodejny)

Pan Rímský tak rozhodně nezklamal a opět odvádí zcela profesionální práci. Ačkoliv ani tentokrát nemůžeme očekávat žádné výraznější "herecké orgie". Na to si tento interpret rozhodně nehraje.

Na druhou stranu je Pavel Rímský natolik zkušený, že mu i přes relativně menší práci s hlasem nedělá sebemenší problém odlišit jednotlivé postavy, či správně vygradovat děj, když to potřebuje. K dotvoření celkové atmosféry samozřejmě dopomáhá i nezbytný hudební doprovod, jenž se nese ve zneklidňujících a temných tónech, které na jedné straně umocňují napětí a na straně druhé dopomáhají v samotné orientaci v ději.

Jedenáctihodinová audiokniha tak plyne stejně jako její papírová sestřička nevídaným tempem kupředu. A dá se říct, že příznivce tohoto žánru snad ani nemůže zklamat.

Skvělé ve všech podobách

Je v podstatě jedno, zda sáhnete po papírové, elektronické, či audio podobě této knihy, zážitek bude vždy naprosto skvělý. Lars Kepler se vrací v plné síle zpět a svým fanouškům servíruje další perfektní thriller, který slupnete maximálně za dvě tři odpoledne. Jednu výtku bych přeci jen našel, ten konec… kdo se dostane až k epilogu, jistě mě pochopí.

 

Mohlo by vás zajímat

4.6 z 5 hvězdiček

kniha

Mistr thrilleru Lars Kepler je zpět s novým knižním trhákem o komisaři Joonovi Linnovi Joona Linna je už dva roky ve vězení s vysokou...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články