Královna stínů. Čtvrtý díl bestselleru Skleněný trůn

Královna stínů. Čtvrtý díl bestselleru Skleněný trůn - titulní obrázek

Sarah Janet Maasová, americká bestsellerová spisovatelka, se vrací se svojí proslavenou knižní sérií Skleněného trůnu, a to v podání dlouho očekávaného čtvrtého dílu s názvem Královna stínů.

Vydejte se na cestu za Královnou stínů, která bude bojovat nejen za svobodu všech obyvatel království, ale také za životy sebe a svých nejdražších přátel. A co je důležitější, bude se muset postavit minulosti, které už nikdy nechtěla čelit.

Aelin se vrací domů

Aelin Ashryver Galathynius, dědička ohně, oblíbenkyně Maly, nositelky světla, a právoplatná královna Terrasenu se vrací ze svého výcviku ve Wendlynu zpět do Zlomuvalu.

Byla pryč až příliš dlouho a v době její nepřítomnosti se ve Zlomuvalu staly ty nejhorší věci, jaké si kdy uměla představit. Aelin však po svém příjezdu netuší, co se zde stalo, a tak se vydává do Krypty, proslulé hospody, kde se snaží získat co nejvíce informací.

Kde je kapitán stráží, Chaol, jehož kdysi milovala, ale který ji zklamal? A kam se poděl princ Dorian se svým smyslem pro humor a tendencí vždy každého v pravý čas zachránit? Proč se lidé neustále schovávají a vše je opuštěné? A kdo jsou záhadní noví královi strážci? Jako by se po všech jejích přátelích slehla zem.

Temnota útočí

Díky svému bývalému mistrovi Arobynnovi se dozvídá šokující pravdu. O tom, že Dorian už není tím, kým kdysi býval, o tom, že se kapitán stráží úplně změnil a o chystané popravě dalšího velmi důležitého člověka.

Aby je všechny zachránila, musí jednat s mužem, kterého už nikdy nechtěla vidět. Ten jí však nenabízí jen svoji pomoc, ale také odpovědi na otázky, které ji sužují celý život.

Právoplatná dědička Terrasenu musí shromáždit všechny své síly a spojence, které má, aby se postavila nejnebezpečnějšímu a nejkrutějšímu člověku na světě – bude to ale stačit?

Byla dědičkou ohně. Byla ohněm, světlem, popelem a uhlíky. Byla Aelin Ohnivé srdce a neskláněla se před nikým a ničím, vyjma koruny, kterou si nárokovala krví, životem a vítězstvím. Narovnala se a vklouzla mezi šlechtice ozdobené záplavou šperků.

Staří známí i nová spojenectví

Autorka si v Královně stínů velmi pohrála jak s novými postavami, tak i s těmi, které už čtenáři dávno znají. Rozvíjí zde jejich temnou minulost, která je pomalu ale jistě dohání, a my tak můžeme více poznat legendárního krále nájemných vrahů, Arobynna Hamela, nebo dávnou rivalku Aelin, Lysandru.

Autorka si také pohrála s popisováním Dorianových vnitřních myšlenek, kdy se princ snaží dostat ze zajetí pryč. Všechno vidí a cítí, ale nemůže s tím nic udělat. Je velmi zajímavé sledovat tuto novou stránku prince Adarlanu.

 

 

Co mě překvapilo v této knize byla změna jména hlavní hrdinky. Až do třetího dílu, Dědička ohně, ji neustále představovala pod jménem Celaena. Tak tomu ovšem v Královně stínů není – zde naši hrdinku potkáváme pod jejím pravým jménem, Aelin Ashryver. Je to příjemná změna a musím uznat, že mi to v příběhu vůbec nevadilo.

Tento díl byl také skvělý díky novým spojenectvím a postavám. Jsem ráda, že se z bývalých nepřátel stali nakonec přátelé, protože ne nadarmo se říká: “Společný nepřítel sjednotí i staré nepřátele.“

Z čeho jsem ale nejnadšenější, je návrat mojí nejoblíbenější postavy! A protože vám nechci více prozrazovat, nechám na vás, abyste si návrat tohoto člověka patřičně užili.

Ještě lepší čtení než dříve

Myslím si, že Sarah J. Maas je už téměř proslulá tím, jak se s každým dalším dílem neustále zlepšuje. I když je to k neuvěření, ve čtvrtém díle se setkáváme s větším množstvím akce, napětí, zvratů a s propracovanějším nastíněním nových postav, než tomu bylo v předchozích dílech. Proto není divu, že jsou její příběhy delší a delší.

Podle mého názoru je  Královna stínů doposud nejlepším dílem ze série Skleněný trůn. Neustále se zde něco děje a nenajdete kapitolu, u které byste se nudili. Autorka dokonale popisuje myšlenkové pochody Aelin.

Čtvrtý díl Skleněného trůnu mohu s čistým svědomím doporučit všem milovníkům sci-fi a fantasy a samozřejmě fanouškům jak začínající série Dvůr trnů a růží, tak i fanouškům Skleněného trůnu. Tento příběh je neuvěřitelně čtivý a napínavý. Zasáhne vás od první věty a nepustí až do konce poslední stránky. A upřímně řečeno, jak často najdete knihu, u které nepřeskakujete ani jeden jediný řádek či jediné slovo?

Mohlo by vás zajímat

Královna stínů - Sarah J. Maasová Nedostupné

4.8 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články