RECENZE: Je to jinak, mami!

RECENZE: Je to jinak, mami! - titulní obrázek

LGBT literatura je mezi young adult čtenáři v poslední době populární a není se čemu divit. Obvykle totiž přináší citlivý, někdy i bolestný vhled do duše člověka, který je pro okolí zkrátka „jiný“. A tato kniha je podle naší redaktorky Lucie skutečně emotivní.

Slovenská autorka ztvárnila smutný příběh chlapce, který žije nelehký život homosexuála, který se svou orientaci snaží tajit před svým okolím. A právě homosexualita je hlavním tématem tohoto smutného skličujícího příběhu o tom, jak je život někdy nespravedlivý a uděluje bolest na nesprávných místech.

 

 
Poznáte, jak těžké je žít pod tlakem společnosti, a ještě ke všemu nejbližších přátel a rodiny. O Borisově orientaci ví jen přítel Marco a nejlepší kamarádka. Později však Marco Borisovi bezcitně ublíží a ten upadá do depresí, které se stále více prohlubují.

Boris se však po celou dobu snaží žít jako ostatní – tak aby nevybočoval, a především nikdo nic nepoznal. Bojuje. Především sám se sebou. Nemůže pochopit, proč ho společnost tolik odmítá. Vždyť je obyčejný muž, který žije obyčejný život a nikomu neublížil.

Příběh je plný detailů a scén, které nemusí být čtenáři příjemné, avšak je důležité si uvědomit, že k takovým případům opravdu ve skutečnosti dochází.

V knize je velmi barvitě popsaná komunita, kterou tvoří lidé, jenž milují stejné pohlaví. Slovenská autorka popisuje jejich životní příběhy, které se vzájemně prolínají. Všichni totiž zažívají to stejné – mají stejné obavy, přání i touhy. Nesou si sebou také životní bolesti. Nikdo jim tehdy nedal na výběr mezi homosexualitou a heterosexuálním životem a o to těžší pro ně všechno je.

Boris dlouho tápe a snaží se vše dokonale skrývat, ale najednou potká muže, který to změní. Nechce už pokračovat v životě plném smutku, bolesti, a především netouží po neustálém schovávání se. Jeho samotného trápí, že nemůže být upřímný, a to především ke své matce.

Co dokáže jedno přiznání a zda to byla ta správná volba musíte posoudit sami. Věřte, že budete překvapeni a ke konci vám ukápne slza, protože i takový život umí být. Kniha je napínavá a plná zvratů. Emoce, životní strasti, ale i pocity naděje.

A pokud už někdo i tak soudí knihu jen podle popisu a je mu to nepříjemné – o to víc by si ji měl přečíst. Možná tak pochopí, že všichni žijeme stejně, a to bez rozdílu. Není tedy zapotřebí někoho odsuzovat a zbytečně ho tak vyřazovat ze společnosti. Nikdy totiž nevíte, kdy se s podobným případem setkáte jako rodiče nebo mezi svými přáteli.

Tamara Tainová se věnovala tématu, které je aktuální a objevuje se všude okolo nás, aniž bychom si to často uvědomovali. Snaží se prolomit mýty a možná také doufá, že některé přesvědčí k tomu, aby konečně jednou provždy přestali mít předsudky vůči svému okolí. I já sama pevně věřím, že život mnoha, a to nejen, mladých lidí by byl barvitější a upřímnější.

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

Je to jinak, mami - Tamara Tainová Nedostupné

3.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Boris je obyčejný mladý muž pracující v obyčejné redakci kdesi v hlavním městě. Je gay, což ale jeho kolegové netuší. Ví to jen jeho...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 3 Sdílet

Nejnovější články