RECENZE: Dívka zvaná Lyra

RECENZE: Dívka zvaná Lyra - titulní obrázek

Nejnovější kniha od Cecelie Ahern, která stvořila ikonické milostné příběhy jako S láskou Rosie nebo P. S. miluji tě je pohlazením pro duši i pro ty, které milostným příběhům zrovna moc neholdují. Dívka zvaná Lyra totiž zdaleka není jenom příběh o lásce odehrávající se mezi lidmi. Nejvýraznější zastoupení má zde láska k přírodě a všemu živému. Je to příběh hluboce lidský, i když je inspirován světem zvířat.

O této knize je hrozně těžké psát tak, abych nevyzradila nic, co bych vyzradit neměla. Nerada bych ochudila čtenáře o ten skvostný zážitek prvního čtení, kdy tak nějak tušíte, o čem kniha je, ale vlastně nemáte ani páru. O to úžasnější je pak zážitek, který má pro vás kniha připravený.

 

 

Klíčové u této knihy je především vydržet. Kniha má více než 400 stran a její první polovina není až tak čtivá. Je tomu tak proto, že autorka stvořila mnohovrstevnatý příběh s mnoha dějovými odbočkami, do nichž je třeba čtenáře řádně zasvětit, takže než se dostane k samotné Lyře, chvilku to trvá. Samotná dívka Lyra také není zprvu zrovna sdílná, tudíž se její příběh rozkrývá velmi pozvolna, což pro méně trpělivé čtenáře může být trochu problém.

Netrpělivost, s níž si přejeme znát skutečný Lyřin příběh reprezentuje jiná dívka. Jmenuje je se Bo a je to naprostý nezmar. Jakmile si něco zamane, jde za tím, aniž by občas přemýšlela nad následky. Ta holka je tak trochu slon v porcelánu, což je pro plachou Lyru žijící několik let na samotě v lesích trochu terapie šokem.

Naštěstí pro Lyru, Boin temperament úspěšně přebíjí laskavý a ochranářský Solomon. On je právě tím, kdo Lyru najde a jako první objeví její kouzlo a její zvláštní talent. Naneštěstí pro Lyru se Solomon s Bo rozhodnou, že chtějí zprostředkovat Lyřin talent široké veřejnosti, a tak je nevinná dívka vržena do víru velkoměsta se všemi jeho ambiciózními lidmi a krutým světem showbyznysu.

Tehdy pro mě vyprávění nabralo ten pravý spád. Lyra je vytržena ze svého prostředí a tím i ze své komfortní zóny a musí se potýkat s věcmi, které nikdy předtím na vlastní oči neviděla. Svět, v němž se nyní ocitla, se tolik liší od toho jejího, že už to snad víc není možné. Tento svět je hlučný a zářivý, uspěchaný a netolerující.

Postava Lyry prochází v průběhu příběhu hmatatelným vývojem. Z plaché dívky z lesů, jejímiž společníky byla převážně zvířata, se stává téměř celebritou, která je pod přísným drobnohledem médií i veřejnosti. Na to, jak na začátku byla téměř výlučně kladnou postavou bez výraznějších zlozvyků, čistou duší bez jakýchkoliv zlých úmyslů, nyní sama na sobě pozoruje změny, které v ní vyvolává nové, převážně nepřátelské prostředí.

Autorka svým příběhem nabízí zamyšlení se nad světem, v němž žijeme a nad hodnotami, které považuje naše společnost za důležité. Na jedné straně je nevinná, kouzelná Lyra, která vidí krásu tam, kde už ji jiní ani nehledají a na druhé straně je svět, jakým si ho lidé udělali.

Kromě menší výtky na rozsah knihy musím říct, že tento lyrický příběh s milostnými prvky mě skutečně okouzlil a troufám si říct, že i obohatil. Jeho kouzlo si ale každý musí najít sám, protože bez výrazných spoilerů je velmi těžké ho nějak zprostředkovat. Tak to zkuste. Slibuji, že Dívka zvaná Lyra vás vezme za srdce.

 

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

Dívka zvaná Lyra - Cecelia Ahern Nedostupné

3.6 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Na jihozápadě Irska se drsné hory snoubí s jasně modrými jezery a hustými lesy. V jejich srdci žije mladá žena odříznutá od zbytku světa....

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články