Přečteno: Muž a žena, Útěk a V pasti lží

Přečteno: Muž a žena, Útěk a V pasti lží - titulní obrázek

Dva thrillery, které mizely z knižních pultů rychlostí blesku a jedna kniha od nejznámějšího současného českého autora – ČÍST či NEČÍST? Zjistěte v knižních minirecenzích.

 

ÚTĚK

 

Útěk, thriller od spisovatelky C. L. Taylor - autorky knih Zmizelý a Lež, byl knihou, do které jsem se snadno začetla. Už od první strany totiž autorka rozehrála hru plnou napětí a rozpoutala kolotoč událostí, které nám v hlavě vyvolávaly miliony otazníků.

Jo je mladou matkou, které život do cesty podstrčí podivnou ženu. Ta jí vyhrožuje, ovšem není v Joiných silách se jí bránit. Po celou dobu čtení pociťujete spolu s hlavní hrdinkou obrovskou bezmoc a každá další nešťastná událost, která se jí stane, jako by se stala i vám. C. L. Taylor totiž dokáže dokonale vystihnout emoce a vtáhnout vás do příběhu. Zda jsem věděla, jak Útěk skončí? Byla jsem se svým odhadem poměrně blízko, ale skutečný závěr jsem neuhodla. Autorka mě, dokonce i po tolika přečtených thrillerech, dokázala nejen ohromit čtivostí díla, ale i překvapit závěrem. Navíc v polovině knihy vystřídá Join pohled vyprávění jiné, velice důležité postavy. Nejen, že nám tím autorka způsobí pořádný šok, protože najednou vykreslí kohosi v úplně jiném světle, ale také tím odpovídá na současné knižní trendy, kdy je střídání postav při snaze vytvořit pořádný zvrat v ději efektivní a u čtenářů velice oblíbené. I u mě má za tento krok palec nahoru. Doporučuji však knihou předem nelistovat, abyste si nezkazili překvapení.
 

MUŽ A ŽENA

 

Michal Viewegh byl mým literárním idolem na začátku studia střední školy. Bavilo mě, jak byl drzý, explicitní, milovala jsem citáty, které vkládal na stránky svých děl, zbožňovala postavy, které tvořil. Od té doby se změnily nejen mé čtenářské preference, ale také tvorba Michala Viewegha. 

Knihu Muž a žena tvoří dvě povídky. První vypráví o utrápeném muži, který přišel téměř o vše ze svého přepychového života, druhá je příběhem ženy, jež umí číst myšlenky. Nemohu obě povídky stavět na stejnou úroveň – v té první jsem měla dojem, že autor promítá své vlastní zoufalství, ale to bych ho nesměla znát, jde vidět, že poskytuje čtenářům a kritikům přesně to, co chtějí. Zdá se, jako by tato povídka byla odpovědí na všechny bulvární články a spekulace o tom, čím teď Michal Viewegh je. A on jim na to poskytl sarkastickou odpověď v podobě povídky. 

Druhá povídka je o poznání vtipnější, atraktivnější a „vieweghovštější“. Vsází na ověřená schémata - sexy žena, nejistý muž, který jí podlehne, vtipný prvek. V tomto případě je to Dominika, která má křivky modelky, spisovatel za zenitem a schopnost číst myšlenky. Vznikla z toho vtipná kompilace, která mě ve výsledku vážně potěšila a pobavila. Nesmíte však být alergičtí na vulgarismy, kterých je v této knize jako hub po dešti :-)
 

V PASTI LŽÍ 

 

B. A. Paris nasadila svým debutem Za zavřenými dveřmi laťku opravdu vysoko. Já jsem si však řekla, že nebudu V pasti lží srovnávat s její prvotinou, ale zhodnotím jej v kontextu všech thrillerů, které jsem dosud přečetla. 

První věcí, kterou musím knize vytknout, je to, že mě nesmírně iritovala hlavní postava. Cass se od začátku do konce chová úplně nelogicky a hloupě – pravý opak hrdinky Útěku. Na druhou stranu je zde skvěle vykreslená psychologie, chování a přemýšlení člověka, který je pod tlakem a sžírá se výčitkami. Občas zkrátka víte, že vaše kroky nejsou správné a přesto je uděláte, zvlášť, když se chcete zachránit před nebezpečím. A tak jsem ji po několika kapitolách vzala na milost. Dalším bodem, kterým mě kniha nepěkně překvapila, byl závěr. Nezlobte se na mě, ale tohle bylo už asi od poloviny knihy téměř jasné.
 
Co však moje hodnocení výrazně pozitivně ovlivnilo, bylo vysvětlení toho proč a za jakých okolností se věci seběhly. Kniha byla oživena částí, ve které byly zprávy z chatu a způsobily naprostý zvrat v ději. V neposlední řadě nemůžeme autorce upřít schopnost volit ta správná slova, stupňovat napětí, a hrát si s našimi emocemi jako s loutkou. Sloh B. A. Paris je zkrátka výborně čtivý a já už se teď těším na další její dílo. Ani v případě knihy V pasti lží autorka nezklamala a čtenářům přichystala napínavý akční vodopád, kterým předčí i zkušené autory tohoto žánru.
 
 
 
Věříme, že vám naše minirecenze pomohly a již brzy jedna z hodnocených knih obohatí vaši knihovnu! Dobrovskou počtenou!

Mohlo by vás zajímat

Za zavřenými dveřmi - B. A. Paris Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články