Kepler vytvořil v románu Playground děsivý svět mezi životem a smrtí

Kepler vytvořil v románu Playground děsivý svět mezi životem a smrtí - titulní obrázek

Mysteriózní thriller, který vás zavede do přístavního města, kde se jízdenka zpět do světa živých musí tvrdě vybojovat.

Jméno manželů Ahndorilových vám asi moc neřekne. Ale Lars Kepler, to už je jiná. Pod tímto pseudonymem manželský pár napsal pět úspěšných detektivek, kde vystupovala postava svérázného policisty Joona Linny. Nyní vychází jejich novinka Playground.

Když se srdce zastaví

Playground Playground

Lars Kepler

349 s DPH

Skladem

O smrti přemýšlí každý. Co bude pak? Kam naše duše přijde? Nebo je to opravdu definitivní konec? Bývalá armádní poručice Jasmin je přesvědčená, že ví, co lidi po smrti čeká. Sama to zažila několikrát. Vždy, když se jí zastavilo srdce. A rozhodně to nebyla procházka rájem. Při klinické smrti má totiž člověk šanci se ještě dostat zpět do světa živých. Musí ale projít složitou cestou. Jasmin se poprvé na „druhé straně“ ocitá po akci v Kosovu, kde byla těžce zraněna. Po probuzení vypráví o přístavu jako ze staré Číny, kde lidé čekají, zda nebudou povoláni zpět.

Po čase začne sama pochybovat, jestli je duševně zdravá a její pobyt v přístavu nebyl sen. Brzy se má však přesvědčit, že ji mysl neklame. Musí se vrátit zpět, aby zachránila svého syna. V přístavu se o návrat k životu svádí nespravedlivý boj a Jasmin ví, že její dítě bez ní nemá šanci vyhrát. Nejnebezpečnějším místem přístavního města je dětské hřiště. Až tam se rozhodne, zda se Jasmin se synem vrátí.

Posadila se a objala ho. Celý se třásl a pevně ji držel. Nebylo téměř nic vidět, ale Jasmin pochopila, kde jsou. Vrátila se, byla tu společně s Dantem. Právě teď jsou oba mrtví. Přístav, řekla si v duchu a spustila nohy na vlhkou podlahu. (úryvek z knihy)

Není hřiště jako hřiště

Playground nám představuje svět, kde ani po smrti nevládne spravedlnost a těžce tak dopadá na lidskou psychiku. Většina lidí má v sobě zakořeněnu myšlenku, že bude za spořádaný život odměněna po smrti věčným klidem. A ten, kdo bude ubližovat ostatním, bude potrestán. Přístavní město takhle ale nefunguje. Panují v něm vlastní zákony a o „víza“ k životu se neustále hrají nebezpečné hry. Příběhu nechybí napětí, akce a všechno nebezpečí v ději podkresluje romantická linka. Nejvíc hmatatelná je tu ale láska k dítěti, pro které jste schopni obětovat sami sebe.

Pokud si chcete přečíst skutečně kvalitní knihu, Lars Kepler je zárukou úspěchu. Místo, kde se rozhoduje o životě a smrti vykreslil tak dokonale, že jsem ho při čtení v hlavě viděla a dokázala si představit, kde se přesně Jasmin ocitá. Postavy nejsou propracovány úplně do hloubky, ale dostatečně na to, abychom si nějakou oblíbili a druhou zase ne. Knihu můžu bez váhání doporučit všem, kteří už od autora nějakou přečetli a bojí se, že změna žánru jim nesedne. Kepler si naši důvěru plně zaslouží. Pro nové čtenáře bude kniha postrčením k přečtení dalších jeho děl. Je totiž prostě skvělá.

Mohlo by vás zajímat

3.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Přístavní město plné násilí je nebezpečné místo. A ze všeho nejnebezpečnější je dětské hřiště. Jasmin Pascalová-Andersonová má hodnost...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články