Když tu nejsi - novinka od Valentiny Nazarové

Když tu nejsi - novinka od Valentiny Nazarové - titulní obrázek

Thriller z firemního prostředí zaměřený na bolestně aktuální téma bezpečnosti osobních údajů na internetu, který se změní v mysteriózní noir dílo, poté v rozsáhlou kriminální honičku, a nakonec v hrůzostrašný psychothriller – ohromující literární puzzle od nové hvězdy na ruské autorské scéně.

Serž je někdo, koho byste obyčejně potkali v každé korporátní kanceláři – počítačový maniak kolem třicítky, který vám obnoví heslo nebo nainstaluje novou klávesnici. Nikdo by si nepomyslel, že Serž v minulosti zažil strašné věci, které mu zanechaly jizvy na celý život. Pronásledován vzpomínkou na zesnulou první lásku, Serž žije rutinním, ale osamělým životem. Pracuje na IT oddělení jedné londýnské firmy, stylově se obléká, jezdí do práce na kole, nechává si dovážet jídlo a hraje videohry. Někdy stráví celou noc u počítače a povídá si se svým jediným přítelem – spoluhráčem, se kterým byl nahodile spárován v online střílečce. Neznají svá pravá jména, nikdy nemluvili o svých osobních problémech, ale když Tron zmizí z chatu, Serž se rozhodne svého ztraceného přítele najít.

 

 

Tron krátce před svým zmizením zmínil, že se mu do rukou dostala tajná data, a kdyby se to někdo dozvěděl, mohlo by jej to stát život. Seržovo pátrání odhalí, že jeho přítel utekl z Londýna a skryl se v malé vesničce v severní Francii. Serž si vezme volno a letí do Francie, ale nachází svého přítele s proraženou lebkou. Místní policie to vyhodnotí jako nepodařené vloupání, ale Serž je přesvědčen o něčem jiném. Několik málo střípků důkazů, které prozatím nasbíral, ukazují na to, že Tron (mimochodem známý počítačový technik) byl ve spojení s vysoce postavenými manažery a velkými IT korporáty.

Než si Serž uvědomí, že lidé, kteří stojí za vraždou jeho přítele, se budou chtít zbavit i jeho samotného, někdo se vloupá do jeho londýnského bytu. Tron se před svou smrtí zmínil o schůzce s ženou jménem Lisa na prozatím největším světovém IT kongresu. Na tento popud Serž odlétá do Barcelony, veden Tronovou poznámkou a také záhadnou fotografií dvou žen. Lisa je možná jediné vodítko k rozuzlení celého případu.

 

 

Lisa mu vypráví o své zesnulé šéfové, nádherné a úspěšné ženě jménem Rita, marketingové ředitelce skandální seznamky a jedné z žen na fotografii. Její neočekávaná smrt na obrovském večírku po minulém kongresu šokovala celý IT průmysl. Oba nyní vidí spojitost mezi smrtí mladé ženy a vraždou Seržova přítele. Lisa si vzpomene, že Rita před svou smrtí vydírala vlastníky zmíněné kontroverzní seznamky díky přístupu k osobním informacím klientů v databázi. S pomocí nově nalezené důvěrnice a spojenkyně Serž hledá dál a brzy se setkává se silným odporem, což musí znamenat jediné – jsou na správné stopě.

Když se hon na temná tajemství moderního IT průmyslu zrychluje a mlha ve tmavých uličkách Barcelony houstne, Serž ztrácí kontrolu nad démony své minulosti. Pod tlakem a emocionálním napětím se žena, kterou ztratil, a žena, kterou ztratí, pokud tuto vražednou konspiraci nevyřeší, stávají jednou. Ale tentokrát bude vše jinak, Serž je připraven bojovat s celým světem a nedovolí, aby ho žena jeho snů znova opustila.

Druhý román od Nazarové opět ukazuje její nezaměnitelný vypravěčský styl – boří všechna očekávání a přináší zcela nepředvídatelné zvraty. To, co začíná jako pomalu se rozvíjející thriller z firemního prostředí, se postupně změní v mysteriózní noir dílo, poté v rozsáhlou kriminální honičku, a nakonec hrůzostrašný psychothriller. Valentina Nazarova udržuje čtenáře při otočení každé další strany v napětí.

Mohlo by vás zajímat

Když tu nejsi - Valentina Nazarova Nedostupné

4.5 z 5 hvězdiček

kniha

Rocková hudba. Placebo. Svět IT. Alkohol a nezávazný sex jako součást životního stylu. To jsou kulisy této knihy. V Londýně znovu padá...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty