Jak začínaly hvězdy seriálu Přátelé?

Jak začínaly hvězdy seriálu Přátelé? - titulní obrázek

Kultovní seriál Přátelé vtrhl na obrazovky v roce 1994 a jeho popularita za ty roky snad neklesla. Zamilovali jsme si přátelskou, leč rozmazlenou Rachel, praštěnou Phoebe, sukničkářské prosťáčka Joeyho, vtipálka Chandlera, Monicu s tak trochu obsedantně kompulzivní poruchou v záležitostech úklidu i věčně zadumaného "dinosauráčka" Rosse. Postavy, jejich charaktery i hlášky se staly věčné nejen díky skvěle napsaným dialogům, ale hereckým výkonům. Věděli jste například, že David Schwimmer o roli v seriálu vůbec nestál, zatímco Matthew Perry doslova prosil své agenty o jakoukoliv práci? To a mnohem více se dozvíte v následujícím článku.

Jennifer Aniston (Rachel)

Roli rozmazlené holky, která má od dětství naprosto všechno, na co jen pomyslí, si nemohla zahrát charakterově odlišnější osoba. Jennifer Aniston a její matka se po bouřlivém rozvodu sotva protloukaly. Jennifer ale dělala vše proto, aby přispěla svou troškou do mlýna a matce se zajišťováním financí pomohla, a tak si vyzkoušela práci recepční, číšnice, prodavačky zmrzliny, dokonce pár dní jezdila jako poslíček na kole, než pochopila, že tohle opravdu není práce pro ni. Jelikož milovala herectví, sem tam hrála v téměř ochotnických divadlech.

Odmala si přála být televizní hvězdou, možná právě proto, že pocházela z herecké rodiny a její otec byl svého času velkou seriálovou hvězdou. Ten ale z přání své dcery vydat se v jeho šlépějích nebyl dvakrát nadšený hlavně kvůli nevyzpitatelnosti a nestálosti této branže. Nicméně Jennifer to nedodradilo, aby šla za svým snem.

Později si zahrála v mnoha seriálech, které ale  často skončily po pár epizodách. Stala se z ní tak padlá sitkomová královna. Naštěstí se ale doslechla o castingu na jeden zajímavý seriál, který ji nakonec proslavil...

Napadlo vás, že postava Rachel byla již od začátku castingu tím největším oříškem“Je rozmazlená, pořád si stěžuje, snadno se nechá vyvést z rovnováhy, každou chvíli brečí, samé věci, které každého otravují, když to musí sledovat.” Na konkurz byly pozvány snad stovky hereček, ale žádná se tvůrcům nelíbila - až na Jennifer Aniston. Ta měla podle přání scénáristů původně ztvárnit Monicu, ale jakmile si vzala do ruky scénář, byla si jistá, že chce hrát dívku, jíž nikdy nebyla, tedy rozmazlenou princezničkou z rodiny, která má úplně všechno. Tato role jí skutečně sedla a tvůrci uznali, že hledání vhodné herečky do role Rachel mohou konečně uzavřít.

 

Matt Le Blanc (Joey)

Matt se k herectví dostal oklikou (původně se učil na tesaře) díky jedné, poměrně joeyovské situaci. Vyrazil do New Yorku, kde si chtěl nechat nafotit fotky pro konkurz na modeling. Fotograf mu tehdy neřekl, že s výškou 178 cm v této branži rozhodně neprorazí. Když vyšel na ulici, uviděl dívku, která ihned upoutala jeho pozornost. Otočil se za ní, aby si ji prohlédl a ona v tu chvíli udělala to samé. Jejich pohledy se střetly a ona se začala smát. K Mattově štěstí to byla herečka, která zrovna mířila na konkurz, a tak mu řekla, ať jde s ní… a světe div se, byla z toho smlouva na několik reklam velkých značek (Coca-Cola 7UP, Levi's, Heinz, KFC). 

Nicméně při konkurzu na Přátele neudělal zrovna ten nejlepší první dojem. Do zkušebny nakráčel s kocovinou a zkrvaveným nosem (po pařbě s kámošem předchozí večer se opil do němoty, ráno upadl a praštil se o záchodovou mísu). Už kvůli tomu tvůrci váhali, zda roli nepřiklepnout raději Hanku Azariovi (později v seriálu Phoebiny oblíbený vědátor David - umíte si ho v roli Joeyho vůbec představit?). Barbara Millerová, tehdy ředitelka castingu se ale za něj přimluvila. Řekla: "Tohle je herec, který se bude zlepšovat s každou epizodou. On to zvládne." Jestli ji LeBlanc při castingu okouzlil stejně jako to dělával Joey v seriálu, to už se asi nedozvíme.

I přesto se Matt dlouho strachoval, že postavu Joeyho ze seriálu vyškrtnou nejen pro jeho hereckou nezkušenost, ale pro chlípné hlášky a choutky samotné postavy. A jak víme, jeho obavy byly zbytečné.

 

Lisa Kudrow (Phoebe)

Lisa Kudrow byla v mládí neobyčejně vážná a pracovitá - tak moc, že se její rodiče obávali, zda bude někdy vést normální život. Je tedy s podivem, jak bravurně zahrála roli "cáknuté" Phoebe.

K herectví se ale málem vůbec nepropracovala. Sice vnitřně cítila, že by se této práci chtěla věnovat, ale na práci herečky pohlížela chtě nechtě spatra, navíc rodinný přítel se herectví věnoval, viděla tedy hned z první řady, jak je tato branže náročná, nevyzpytatelná a nestálá. Málem se tedy stala lékařkou. Ve škole měla skvělé výsledky, především pak v biologii. Se svým otcem spolupracovala na studiu o dominanci hemisfér a typech bolesti hlavy

Jednoho dne ale uslyšela v rádiu velmi špatně prezentovaný vtip z nějakého sitkomu a v hlavě se jí ozval hlas: "To ne, takhle nemůžeš tlačit na pilu. Ten vtip musíš lehce nadhodit," až ji samotnou vyděsilo, kde se v ní vzal pomyslný učitel herectví. I tak se svou touhou bojovala, dokud rodinný přítel Jon Lovitz nezískal angažmá v Saturday Night Live. Tehdy si uvědomila, že to skutečně může vyjít.

Tvůrci očekávali, že bude nejtěžší obsadit správnou herečku právě do role Phoebe, aby zvládla vystihnout všechny její zvláštnosti, a zároveň se úplně nevymkla z reality. Ve chvíli, kdy do castingové místnosti nakráčela Lisa Kudrow, bylo rozhodnuto.

A teď přichází ta pravá chvíle prozradit, odkud se vzala postava Uršuly, tedy Phoebino dvojče. Uršula se zrodila díky tomu, že se Lisa Kudrow během natáčení Přátel občas mihla ještě v seriálu Jsem do tebe blázen coby servírka jménem (hádejte) Uršula. Jelikož oba sitcomy vysílala stejná stanice, navíc hned za sebou a oba se odehrávaly na Manhattanu, museli tvůrci tento problém vyřešit. A tak Phoebe dostala dvojče.

 

Matthew Perry (Chandler)

Matthew žil dlouhou dobu ve stínu svého otce, Johna Benneta Perryho, který se stal sexuálním symbolem. Byl to ikonický "Old Spice Man", který se objevoval v reklamách na tuto kosmetiku v 70. i 80. letech. Přestože u něj Matthew od 15 let bydlel, nikdy si prý nevodil holky domů ve strachu, že by se zajímaly více o jeho otce, než o něho samotného. 

Přestože měl Matthew přirozený sportovní talent (dostal se do národního tenisového výběru v Kanadě), prosadit se nedokázal, a tak se začal soustředit na svou druhou nejoblíbenější mimoškolní aktivitu: herectví. Zde mu hodně pomohly otcovy konexe. Už v roce 1987 získal hlavní roli v sitkomu Secondhand Chance.

Tak hrozně jsem bažil po slávě, až mi z toho šla pára z uší.

V době castingu na seriál Přátelé byl na mizině a obvolával své agenty s prosbou doslova o jakoukoliv práci. Uchytil se v nepříliš dobrém seriálu LAX 2194, kvůli kterému se původně nemohl ucházet o roli Chandlera - tvůrci neradi rozjížděli projekty s herci, kteří se zároveň angažovali v jiném sticomu. Přestože se sám konkurzu nemohl účastnit, radil svým hereckým kolegům, jak se do role vžít a jak ji ztvárnit. 

Scénáristé byli zoufalí. Původně si mysleli, že obsadit někoho do role Chandlera bude vůbec to nejjednodušíí. Nakonec to byl běh na dlouhou (několikaměsíční) trať.

Chandlera si málem zahrál Craig Bierko, který byl Matthewův nejlepší přítel. Nakonec roli odmítl a Matthewovi se konečně podařilo protlačit na konkurz, aby v pondělí ráno přišel do práce coby Chandler Bing.

 

 

Courntey Cox (Monica)

  • V šoubyznysu začínala už jako náctiletá, když se již ve 13 letech věnovala modelingu.
  • Dostala roli ve videoklipu Bruce Springsteena “Dancing in the Dark”.
  • Roku 1985 natočila reklamu na Tampax, kde poprvé v historii v celostátní televizi padlo slovo “perioda”, čímž si vysloužila nejen kritiky médií, ale i podporu ze strany skupin podporujících ženy.
  • 
Další průlom přišel s filmem Ace Ventura: Zvířecí detektiv, kde hrála hlavní ženskou hrdinku.

V době castingu na přátele byla Courtney již poměrně etablovanou herečkou, a tak se ji tvůrci sami ozvali s nabídkou, přestože ji původně chtěli obsadit do role Rachel. Courtney si ale Monicu vybojovala i přesto, že už do této role byla vybraná Nancy McKeonová.

Moničiny ostré hrany obrousila milým, laskavým humorem a ukázala, že její postava toho může nabídnout víc než jenom sarkastickou masku. Dala té postavě energii, kterou předtím neměla a která se brzy stane Moničiným poznávacím znamením. Zabodovala a dobře to věděla.

Právě Courtney byla tím hnacím motorem, který v hereckém týmu seriálu Přátelé nastolil tu správnou atmosféru, kdy si musejí všichni pomáhat, podporovat se, ale také se konstruktivně kritizovat, což bylo tehdy poměrně tabu.


David Schwimmer (Ross)

  • Na střední škole platil za podivínského, násilnického vyvrhela s rovnátky.

Když David uviděl Iana McKellena ve hře Acting Shakespeare, byl naprosto ohromený a tehdy se přesvědčil o tom, že chce být doopravdy divadelním hercem:

Sledoval jsem toho člověka, který neměl jedinou rekvizitu, líčení ani kostýmy - viděl jsem ho,, jak prostě sedí na židli a sem tam se postaví a přitom se postupně stane dvanácti hlavními postavami z největších Shakespearovských her. Nevěřil jsem vlastním očím, bylo to jako kouzlení.

Rodičům se po profesní stránce v Hollywoodu dařilo - jeho matka obětovala svou kariéru a osobní život otázkám feminismu, vedla dvě ženská právnická sdružení, byla zakládající členkou a předsedkyní Národní ženské politické frakce a bývalou členkou vedení národní organizace žen.

Hraní na Broadwayi mu přísní rodiče, kteří dbali především na jeho vzdělání a skvělé výsledky ve škole, zakázali se slovy “Ne, půjdeš na školu.” A tak je poslechl. Těsně před promocí, v roce 1988, alespoň založil neziskovou divadelní společnost Lookingglass.

Herectví si ho ale přecejen našlo, a tak byl jako první obsazen do seriálu Přátelé. Zároveň se jednalo o jedinou postavu, kterou někomu scénáristé napsali na tělo (David se ocitl na castingu k seriálu Couples a udělal velký dojem - na základě jeho vystoupení vznikla postava Rosse). Ten ale dělal vše, aby se z role vykroutil - chtěl se věnovat divadlu. Nicméně mu přišlo neslušné roli prostě natvrdo odříct, když o něj měli tvůrci takový zájem.

Kniha Přátelé

Chcete se o seriálu Přátelé, jeho hercích a tvůrcích dozvědět více? Pak sáhněte po stejnojmenné knize od Kelsey Miller, která vyšla k příležitosti 25. výročí premiéry. Jedná se o první ucelenou biografii tohoto populárního seriálu, navíc napsanou fanynkou pro fanoušky.

 

 

Mohlo by vás zajímat

Vesmírníček - Petr Brož BESTSELLER

4.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Kniha nominovaná na ocenění Magnesia Litera Už jste někdy zažili, že ve vás něco vyvolalo neodbytnou otázku proč? Začal vám v hlavě...

399 Kč

Běžně 499 Kč

Do košíku

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty